Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aparat szerokokątny Note 9

(Temat utworzony: 13-06-2020 09:09 AM)
914 Wyświetlenia
Skiron
First Poster
Opcje

Witajcie, gdzie podział się aparat szerokokątny? ,w którymś momencie zauważyłem, że niema opcji szerokiego kąta, jest tylko jakbyś powiększenie 2X , opcja bardzo przydatna lecz już jej niema, po drodze była aktualizacja ale czy ona tak wykastrowała aparat? 

0 Like
5 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Skiron, Wstaw zrzut ekranu z aplikacji Aparat. W Note 9 do wyboru powinny być dwa obiektywy. Szerokokątny oraz teleobiektyw tak jak na poniższym obrazie.

1.PNG123.PNG

Skiron
First Poster
Opcje

Układ przycisków jest taki sam jak na załączonym obrazku, tylko pytanie dlaczego niema opcji szerokiego kąta? 

Włączając różne opcje aparatu i zasłaniając palcem obiektyw szerokokątny, widzę że z nieco nie korzysta , jedyna opcja to live Focus, tu włącza się aparat szerokokątny, lecz z dużym przybliżeniem czego nie było wcześniejScreenshot_20200613-193846_Camera.jpg

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Skiron, Tak jak napisałem wcześniej, Galaxy Note 9 posiada dwa obiektywy. Szerokokątny oraz teleobiektyw. Gdyby posiadał dodatkowo obiektyw ultraszerokokątny, to do wyboru byłaby dostępna trzecia ikonka.

Ultra, szeroki, teleUltra, szeroki, tele

Jeśli przełączając się pomiędzy dwoma dostępnymi u Ciebie  trybami, kadr oddala się oraz przybliża, to znaczy, że obiektywy działają poprawnie.

Propergol
Pioneer
Opcje
U mnie działa przełączanie pomiędzy obiektywami, ale zauważyłem ciekawą rzecz, która mogła wprowadzić w błąd autora tematu. Postanowiłem przetestować działanie w taki sam sposób, zasłaniając drugi obiektyw paluchem i wtedy okazało się, że po wykryciu palucha przed obiektywem, telefon natychmiast przełączał się na obiektyw główny. Po odsunięciu palucha, po upływie 1-2 sekund aplikacja aparatu ponownie wraca do wybranego wcześniej obiektywu. Może to spowodowało wrażenia, niepoprawnego działania?
W83
Explorer
Opcje
W note9 nie ma szerokiego kąta, jest kamera główna i teleobiektyw.
Dawniej teleobiektyw był odpowiedzialny za zoom optyczny x2, ale zaczęła się ujawniać wada fabryczna tej kamery u coraz większej ilości użytkowników (efekt braku ostrości i drgania obrazu) i samsung żeby nie robić akcji serwisowej ograniczył zoom optyczny realizowany przez teleobiektyw do działania jedynie przy mocnym świetle. Zoom optyczny x2 w gorszych warunkach oświetleniowych został zastąpiony zoomem cyfrowym z kamery głównej. Było o tym głośno swego czasu jak samsung kastruje telefony byle nie naprawić wady. Można to sprawdzić tak jak ktoś wcześniej pisał zatykając palcem teleobiektyw w różnych warunkach oświetleniowych, jak jest jasno to widać jak się przełącza, jak nie jest jasno to od początku działa zoom cyfrowy x2 z kamery głównej.
Ludzie nawet nie wiedzą że zapłacili za telefon z zoomem optycznym a używają zwykłego zbliżenia obrazu jak scrollem na myszce w kompie 🤫
0 Like