17-04-2020 01:38 PM
Jak ustawić domyślne urządzenie bluetooth do połączeń telefoncznych? Telefon mam sparowany z 2 urządzeniami bluetooth i domyślnie rozmowa puszczana jest akurat na urządzenie którego nie che używać do połączeń telefonicznych.
Nie ma znaczenia w jakiej kolejności parowane są urządzenie, rozmowa zawsze domyślnie przekazywana jest na połączenie z donglem usb wpiętym do komputera zamiast na słuchawki. Nietety nie umiem tego zmienić.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
29-06-2021 12:08 AM — edytowano 29-06-2021 12:12 AM
Witam, czy udało się rozwiązać ten problem? Mam podobny z połączeniem telefonu do motocykla, i zestawu słuchawkowego w kasku. Gdy ktoś do mnie dzwoni, słyszę dzwonek w słuchawkach i widzę powiadomienie na wyświetlaczu motocykla, ale gdy wcisnę na manetce przycisk odbioru połączenia, nic nie słyszę w zestawie słuchawkowym, a na telefonie widzę iż rozmowa jest wysyłana na motocykl zamiast zestaw w kasku. Muszę za każdym razem przełączać na telefonie urządzenie bluetooth na zestaw słuchawkowy abym mógł prowadzić rozmowę. Jeśli odznaczę w opcjach bluetooth połączenia telefoniczne dla motocykla, wtedy nie widzę na wyświetlaczu moto kto dzwoni, i nie ma możliwości odbioru połączenia z manetki.
30-06-2021 12:05 AM
Niestety u mnie problem pozostał nierozwiązany 😞
30-06-2021 03:04 PM
Obawiam się, że w obecnej wersji tak to ma działać. Motocykl ma nadane uprawnienie do otrzymywania danych o połączeniu, a więc i połączenia. Mnogość połączonych urządzeń powoduje, że trzeba ręcznie przełączać rozmowę.
11-07-2021 12:29 AM
A dlaczego? w końcu to XXI wiek 🙂
12-07-2021 11:36 AM
@MartinhnsTW, obawiam się, że to właśnie XXI wiek jest przyczyną. Obecnie jest tyle różnego rodzaju sprzętów elektronicznych, że żaden z producentów nie jest w stanie zagwarantować 100% kompatybilność z każdym innym urządzeniem innych producentów. Stąd te ograniczenia w większości przypadków.
03-08-2022 09:50 PM
Nie znalazłem w ustawieniach S22+ odpowiedniej ustawienia, więc proszę o pomoc.
Do telefonu poprzez bluetooth mam podłączone dwa urządzenia - zegarek i słuchawkę Jabra do rozmów. Telefon bez problemu paruje się ze słuchawką, ale podczas rozpoczynania połączenia, trzeba ją wybrać na panelu rozmowy jako urządzenie przez które rozmawiamy, ponieważ domyślnie znajduje się na pierwszej pozycji zegarek.
Jak zmienić priorytet urządzenia tak, aby po sparowaniu rozmawiać można było od razu przez słuchawkę, pomijając etap wybierania urządzenia?
03-08-2022 11:58 PM — edytowano 04-08-2022 12:01 AM
Ja też mam na panelu tą samą kolejność ale przy rozpoczynaniu połączenia jako domyślne urządzenie pojawia się Jabra. Dlatego myślę, że kolejność na panelu nie ma znaczenia. Jeżeli już jakaś kolejność miała by decydować które urządzenie będzie domyślne podczas rozpoczynania rozmowy to kolejność w połączeniach Bluetooth. I tutaj nie chodzi o kolejność parowania tych urządzeń tylko kolejność połączenia z tel . Jeżeli wszystkie są już sparowane to połączyć można różnie w zależności od urządzenia: głośniki przenośne klawiszem zasilania, słuchawki nauszne też przyciskiem zasilania, douszne jabra umieszczeniem w uszach, buds2
otwarciem etui w którym się znajdują, audio samoch. przyciskiem w samochodzie itd. Ostatnio połączone urządzenia są na samej górze listy. Podłączyłem jednocześnie do tel przez BT więcej niż 2 urządzenia i przy rozpoczynaniu połączenia jako domyślne pojawiało się to z samej góry listy. Ale mamy tu do czynienia chyba z jeszcze jednym priorytetem, nadrzędnym. Jako domyślne pojawiają się urządzenia ostatnio wybrane ręcznie do połączenia na panelu rozmowy. Przynajmniej u mnie zaobserwowałem coś takiego. Wyjątkiem jest gdy ustawię zegarek. wtedy przy następnym połączeniu domyślnym urządzeniem jest to z samej góry listy Bluetooth. Takie na razie są moje spostrzeżenia. Może ktoś kto to ogarnia, wyjaśni to później lepiej i powie czy i jak można ustawić priorytet w prosty sposób.
04-08-2022 06:08 AM
04-08-2022 07:38 AM — edytowano 04-08-2022 09:15 AM
Opiszę to jeszcze trochę inaczej. Jak mam podłączony tylko zegarek to w czasie rozpoczynania połączenia jako domyślne urządzenie ukazuje się właśnie on ale nie jest aktywny (ikonka BT czarna) aktywny jest głośnik tel (ten do rozmów tel, górny, ikonka głośnika czarna). Mogę w czasie rozmowy przełączyć dotykowo na głośnik multimedialny, dolny (ikonka głośnika zielona) lub uaktywnić dotykowo zegarek (ikonka BT zielona). Jeżeli wsadzę do uszu słuchawki Jabra to wtedy one się pokazują jako domyślne przy rozpoczynaniu rozmowy i od razu są aktywne (ikonka BT na zielono) głośniki tel nie aktywne (ikonka głośnika czarna). Jeżeli wsadzę słuchawki do etui (czyli odłączę je) to sytuacja wraca do tego co opisałem na początku. Przy włączeniu głośnika zewnętrznego to on pojawi się jako domyślny i od razu aktywny przy rozpoczynaniu rozmowy. I tak jest z każdym nowym podłączanym urządzeniem. Dodam jeszcze, że profilaktycznie wyczyściłem sobie pamięć domyślną aplikacji telefon. Acha, i nie jest to S22 ale rozmawiamy tu o działaniu aplikacji więc to chyba nie ma większego znaczenia.
Ps . Jeszcze taka ciekawostka. Na liście połączeń Bluetooth zrobiłem ostatnio porządek i mam teraz niespełna 20 urządzeń. Jedocześnie włączonych może być max 3. Jeżeli jest ich mniej niż 3 to podłączanie wygląda tak jak pisałem na początku - bajka. Jeżeli podłączamy 4 i następne to oprócz włączenia fizycznego urządzenia trzeba je jeszcze włączyć na liście (np przez kliknięcie jego nazwy). Wtedy automatycznie rozłącza to najdawniej podłączone spośród tych 3 i zajmuje jego miejsce w tym połączeniu.
25-09-2023 04:26 PM