Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[A70] Samsung A70 - brak zasiegu

(Temat utworzony: 17-04-2020 05:44 AM)
12210 Wyświetlenia
TomaszJanowski
First Poster
Opcje

Witam, 

Od ostatniej aktualizacji systemu, zauważyłem  że cały czas zamiast ikony o sile zasiegu mam ikonę przekreslonego kółeczka - brak zasiegu sieciowego. Telefon kupiłem w sklepie, korzystam z Nju Mobile. Robiłem reset telefonu do ustawień fabrycznych i nadal to samo. Wymieniłem kartę sim - nie pomogło. Przełączałem ręcznie na tryb 2g, 3g bez rezultatów. Przełożyłem kartę sim do starego telefonu i zasieg jest. Fakt tu gdzie mieszkam nie mam super zasiegu, ale do tej pory mogłem dzwonić i odbierać smsy a teraz nie. Mam jeszcze 2 inne urządzenia z tym samym operatorem ina nich nie ma problemu z zasięgiem (jedna, dwie kreski) Czy jest możliwe że aktualizacja systemu pogorszyla sprawność anteny w telefonie czy może telefon ma uszkodzone moduł antenowy? Dodam że w Warszawie, gdzie zasiegu nie brakuje od aktualizacji nie zauważyłem pełnego zakresu zasiegu

0 Like
35 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@TomaszJanowski, proponuję Ci się udanie się z telefonem do serwisu. Jeśli mieszkasz w Warszawie działający serwis jest na Andersa 33.

https://eu.community.samsung.com/t5/Telefony-i-smartfony/Harmonogram-aktualizacji-Android-10-z-One-U...

TomaszJanowski
First Poster
Opcje

Czyli to znaczy że nie mam zasiegu przez najnowszego androida? Rozumiem że w serwisie zrobią mi downgrade

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Model A70 ma dwie różne płyty i ta aktualizacja może spowodować do braku nawet możliwości włączenia telefonu, ale nie musi.

TomaszJanowski
First Poster
Opcje

W takim razie dziękuję za pomoc i jadę do serwisu.

0 Like
TomaszJanowski
First Poster
Opcje

Niestety po dzisiejszej wymianie płyty głównej w serwisie telefon nadal nie ma zasięgu. Pojawiają się 2 kreski ale jest komunikat brak połączenia sieciowego i za chwilę jest ikona przekreslona. Nawet jak nie ma włożonej karty sim  to ikona odpowiadającą za zasieg pokazuje 2 kreski... Co może być przyczyną?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@TomaszJanowski  Czy sprawdzałeś telefon w czasie odbierania serwisu ? Czy serwis widział ten problem ?

0 Like
TomaszJanowski
First Poster
Opcje
Niestety ten problem dzieje się w miejscu gdzie mieszkam. W Warszawie gdzie byłem w serwisie nie było problemu z zasięgiem choć nie był pełny zakres. Dziwne jest to że kiedy przekładam kartę do starego telefonu (Huawei p10lite) to telefon po chwili łapie zasieg na 1-2 krzesłach na wskaźniku, a na Samsungu pojawiają się kreski zasięgu ale nie łączy się z operatorem...

0 Like
TomaszJanowski
First Poster
Opcje
Czy to oznacza że Samsung A70 ma gorszą antenę od Huawei P10lite? Bo niestety tak to wygląda....
0 Like
Damian K
Hotshot
Opcje

@TomaszJanowski  napisał(a):
Wymieniłem kartę sim - nie pomogło.

Czy sprawdzałeś również karty innych operatorów? Mam na myśli głównie Plus, czy też Play na roamingu krajowym dowolnej sieci poza Orange (NJU jest operatorem wirtualnym Orange Polska). T-Mobile miało swego czasu konsolidację sieci z Orange więc dużą część infrastruktury mają wspólną. Jeżeli miałbyś możliwość sprawdzić z innym operatorem, to najlepiej właśnie Plus / Play na roamingu z Plus.

@TomaszJanowski  napisał(a):
Dodam że w Warszawie, gdzie zasiegu nie brakuje od aktualizacji nie zauważyłem pełnego zakresu zasiegu

Pamiętaj, że w dobie kwarantanny wykorzystanie zasobów sieciowych jest zauważalnie większe. To właśnie z tego powodu Netflix czy HBO w swoich serwisach streamingowych ograniczyły jakość przesyłanych materiałów. W przypadku operatorów komórkowych zasada jest taka, że większa ilość użytkowników zalogowanych do danego BTS wiąże się ze zmniejszeniem jego pokrycia.

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.