Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

[A40] - brak powiadomień na ekranie blokady, brak AoD, ekran się nie wybudza/nie podświetla

(Temat utworzony: 23-04-2019 02:08 PM)
51247 Wyświetlenia
B90
Journeyman
Opcje

Cześć, stałem się niedawno posiadaczem nowego A40, jednak telefon stał się bardzo denerwujący ze względu na brak wybudzania zablokowanego ekranu w celu wskazania powiadomień. Nie dzieje się zupełnie nic, co mogłoby mnie poinformować np. o przychodzących wiadomościach - telefon nawet nie wibruje. Ekran w żaden sposób się nie podświetla, a AoD w tym modelu nie istnieje (przynajmniej ja go nie znalazłem).

Czy istnieje jakieś rozwiązanie dla tego problemu, czy muszę nerwowo samodzielnie co jakiś czas wybudzać ekran w celu sprawdzenia ewentualnych powiadomień? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Telefon to A40 na Androidzie 9, One UI 1.1

0 Like
56 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@B90, nie otrzymujesz żadnych powiadomień w momencie nadejścia np. wiadomości SMS? Czy chodzi o brak przypomnień o zaległych powiadomieniach? Telefon nie posiada ekranu Always On Display oraz diody powiadomień więc podejrzewam, że należy ręcznie sprawdzać powiadomienia.

0 Like
B90
Journeyman
Opcje
udało mi się znaleźć opcję "powiadomienia przy wył. ekranie", po zaznaczeniu której problem został (chyba) rozwiązany.

ekran wybudził się przy otrzymaniu wiadomości SMS, więc na tę chwilę dziękuję za pomoc, a temat można zamknąć.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@B90, to bardzo dobra informacja i wskazówka dla przyszłych posiadaczy modelu Galaxy A40 :winking-face:

0 Like
B90
Journeyman
Opcje

temat chciałbym jednak wznowić, gdyż okazuje się, że wybudzanie ekranu dotyczy wyłącznie powiadomień o otrzymanych wiadomościach SMS czy nieodebranych połączeniach.

w przypadku jednak np. messengera ekran pozostaje zablokowany, czarny i niewybudzony. jest to niezwykle frustrujące, ponieważ mając telefon przed sobą nie jestem w stanie stwierdzić, czy ktoś do mnie napisał i muszę ręcznie to sprawdzać. ręcznie. w jednym z nowych modeli smartfonów Samsunga. :face-with-tears-of-joy:

gdyby ktoś miał tu sensowną propozycję to będę zobowiązany

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@B90, być może opcja wybudzania standardowo jest aktywowana wyłącznie dla wybranych aplikacji systemowych. Zobacz w ustawieniach powiadomień dla poszczególnych aplikacji czy przypadkiem nie można również tej funkcji aktywować. Przejdź kolejno do: Ustawienia > Powiadomienia > wyszukaj na liście aplikację i zobacz jakie są możliwości.

B90
Journeyman
Opcje
dzięki za szybką odpowiedź. pozaznaczałem wszystko, sprawdziłem też każdą dostępną możliwość, która wyskoczyła po wyszukaniu frazy 'powiadomienia' i 'ekran blokady' w ustawieniach. nawet ustawienie przypomnień o powiadomieniach nie przyniosło zamierzonego efektu - ekran pozostaje wygaszony i nie wybudza się zarówno w momencie, gdy wiadomości z messengera przychodzą, jak i na żadnym dalszym etapie. dotyczy to też whatsappa, gmaila i podejrzewam każdej innej aplikacji tego typu.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@B90, rozumiem. Musimy zatem poczekać na informację od kogoś kto posiada taki model telefonu lub odpowiednią wiedzę dotyczącą włączenia powiadomień dla zewnętrznych aplikacji na wygaszonym ekranie, o ile taka opcja jest dostępna w tym telefonie.

0 Like
Damian K
Hotshot
Opcje

Od Androida Oreo, Google wprowadziło tak zwany doze mode (niby według artykułu od Androida 6, ale tak naprawdę najbardziej zauważalne jest to w 8 i 9), dlatego też powiadomienia będą przychodzić po jakimś czasie. 

Tak w skrócie wygląda wykres aktywności urządzenia. Pomarańczowe miejsca oznaczają czas, w którym w telefonie synchronizowane są dane:

doze

Tutaj znajdziesz jeszcze opis działania tego trybu. Jest w języku angielskim, ale jest dość zrozumiały:

Doze restrictions

The following restrictions apply to your apps while in Doze:

W takiej sytuacji należałoby szukać odpowiednich opcji w innym miejscu niż to, które wskazałeś. Spróbuj na początek wyłączyć poniższą opcję: Ustawienia > Pielęgnacja urządzenia > Bateria > menu > Ustawienia > Bateria adaptacyjna [wyłącz]

Bardziej szczegółowe informacje znajdziesz tutaj: 

https://developer.android.com/training/monitoring-device-state/doze-standby

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
B90
Journeyman
Opcje
cześć, dzięki za poradę, był to istotnie trop, który został przeze mnie dość pobieżnie zbadany, niestety nadal nie jest to rozwiązanie problemu.

przy aplikacjach zewnętrznych ekran wciąż się nie wybudza, przy włączonym dźwięku na szczęście ratuje mnie dzwonek, jednak przy wibracjach telefon nawet nie drgnie żeby poinformować o jakichkolwiek powiadomieniach.
0 Like