23-04-2019 09:42 AM – ostatnio edytowany 01-06-2020 02:37 PM przez EwaK
Cześć, stałem się niedawno posiadaczem nowego A40, jednak telefon stał się bardzo denerwujący ze względu na brak wybudzania zablokowanego ekranu w celu wskazania powiadomień. Nie dzieje się zupełnie nic, co mogłoby mnie poinformować np. o przychodzących wiadomościach - telefon nawet nie wibruje. Ekran w żaden sposób się nie podświetla, a AoD w tym modelu nie istnieje (przynajmniej ja go nie znalazłem).
Czy istnieje jakieś rozwiązanie dla tego problemu, czy muszę nerwowo samodzielnie co jakiś czas wybudzać ekran w celu sprawdzenia ewentualnych powiadomień? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Telefon to A40 na Androidzie 9, One UI 1.1
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
23-04-2019 10:10 AM
@B90, nie otrzymujesz żadnych powiadomień w momencie nadejścia np. wiadomości SMS? Czy chodzi o brak przypomnień o zaległych powiadomieniach? Telefon nie posiada ekranu Always On Display oraz diody powiadomień więc podejrzewam, że należy ręcznie sprawdzać powiadomienia.
23-04-2019 10:13 AM
23-04-2019 10:14 AM
@B90, to bardzo dobra informacja i wskazówka dla przyszłych posiadaczy modelu Galaxy A40
23-04-2019 01:54 PM
temat chciałbym jednak wznowić, gdyż okazuje się, że wybudzanie ekranu dotyczy wyłącznie powiadomień o otrzymanych wiadomościach SMS czy nieodebranych połączeniach.
w przypadku jednak np. messengera ekran pozostaje zablokowany, czarny i niewybudzony. jest to niezwykle frustrujące, ponieważ mając telefon przed sobą nie jestem w stanie stwierdzić, czy ktoś do mnie napisał i muszę ręcznie to sprawdzać. ręcznie. w jednym z nowych modeli smartfonów Samsunga.
gdyby ktoś miał tu sensowną propozycję to będę zobowiązany
23-04-2019 02:02 PM
@B90, być może opcja wybudzania standardowo jest aktywowana wyłącznie dla wybranych aplikacji systemowych. Zobacz w ustawieniach powiadomień dla poszczególnych aplikacji czy przypadkiem nie można również tej funkcji aktywować. Przejdź kolejno do: Ustawienia > Powiadomienia > wyszukaj na liście aplikację i zobacz jakie są możliwości.
23-04-2019 02:08 PM
23-04-2019 02:18 PM
@B90, rozumiem. Musimy zatem poczekać na informację od kogoś kto posiada taki model telefonu lub odpowiednią wiedzę dotyczącą włączenia powiadomień dla zewnętrznych aplikacji na wygaszonym ekranie, o ile taka opcja jest dostępna w tym telefonie.
24-04-2019 12:51 PM — edytowano 24-04-2019 12:53 PM
Od Androida Oreo, Google wprowadziło tak zwany doze mode (niby według artykułu od Androida 6, ale tak naprawdę najbardziej zauważalne jest to w 8 i 9), dlatego też powiadomienia będą przychodzić po jakimś czasie.
Tak w skrócie wygląda wykres aktywności urządzenia. Pomarańczowe miejsca oznaczają czas, w którym w telefonie synchronizowane są dane:
Tutaj znajdziesz jeszcze opis działania tego trybu. Jest w języku angielskim, ale jest dość zrozumiały:
The following restrictions apply to your apps while in Doze:
AlarmManager
alarms (including setExact()
and setWindow()
) are deferred to the next maintenance window.setAndAllowWhileIdle()
or setExactAndAllowWhileIdle()
.setAlarmClock()
continue to fire normally — the system exits Doze shortly before those alarms fire.JobScheduler
to run.
W takiej sytuacji należałoby szukać odpowiednich opcji w innym miejscu niż to, które wskazałeś. Spróbuj na początek wyłączyć poniższą opcję: Ustawienia > Pielęgnacja urządzenia > Bateria > menu > Ustawienia > Bateria adaptacyjna [wyłącz]
Bardziej szczegółowe informacje znajdziesz tutaj:
https://developer.android.com/training/monitoring-device-state/doze-standby
24-04-2019 04:14 PM