Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

wypalanie się super amoled

(Temat utworzony: 01-08-2020 09:43 PM)
2223 Wyświetlenia
Niclo
First Poster
Opcje
Witam, czy jest jakiś konkretny czas po którym wyświetlacz się wypala podczas statycznego obrazu lub przy przeglądaniu/graniu w coś gdy niektóre elementy są statyczne(i czy to działa tak że elementy statyczne podczas grania, przeglądania też wypalają ekran)? Czy muszę być nadmiernie ostrożny? 
0 Like
12 Odpowiedzi
Pkly
Apprentice
Opcje
Po ponad dwóch latach używania S8, i przejściu na S10 nigdy nie widziałem jakiś problemów z ekranem. Dużo informacji na internecie dotyczące problemów dotyczy ekranów od LG, które mają takie problemy. normalne użytkowanie telefonu powinno być ok.
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Niclo, Nie można podać konkretnego czasu wypalenia się ekranu. Każdy panel jest inny pod tym względem. Dużo zależy od jasności i sposobu użytkowania telefonu. Staraj się unikać statycznych obrazów przy maksymalnej jasności wyświetlanych przez długi czas i wszystko powinno być ok.

Fixfan
Pathfinder
Opcje
mi się ekran wypalił (s8) po pół roku. Dziwne było to że jasność mam na 30% i nie używam żadnej aplikacji która non stop wyświetla coś bez ruchu na wyświetlaczu. Jednym się wypalają innym nie. A no i warto wspomnieć że serwis Samsunga wymienił mi wyświetlacz na nowy.
0 Like
uɐᴉɯɐp
Apprentice
Opcje
Co to znaczy "przez długi czas"? Ile to jest? 30 sekund? 10 minut? 2 godziny? Aż padnie bariera?

Nawet jak nie można podawać konkretnego czasu wypalania, to jakieś minium powinno być dla minimalnej i maksymalnej jasności?

Po za tym jak uniknąć statycznych obrazów w grach (elementy sterowania), edytorach grafiki, e-bookach itd?
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@uɐᴉɯɐp, Ciężko jest podać konkretny czas. Sam producent tego nie definiuje.

wypalenie.png

Moim zdaniem obecne panele są mniej podatne na wypalenia niż miało to miejsce za czasów S6-S9.

Igorixxx
Explorer
Opcje
Witam
Zamierzam zakupić smartfona Samsung. Ma on ekran Super AMOLED, lecz natrafiłem na opinie jakoby ekrany AMOLED łatwo sie wypalały, zostawiały powidoki np. paska Google, logo YT czy ikonek aplikacji po 1-1.5 roku. Powiedzcie mi jak to wyglada w praktyce, czy rzeczywiscie łatwo sie one wypalają, czy gwarancja Samsung w ogóle obejmuje wypalone ekrany jeśli są użytkowane w prawidłowy sposób. Jakbym mial użytkować takiego AMOLEDa to ustawiałbym jasność ręcznie na niskich wartościach(maksymalnie do połowy paska jasności), wygaszanie ekranu po 1min i poprostu używał na takich ustawieniach. Nie chce mi sie później użerać z gwarancjami, reklamacjami a chciałbym smartfona który bedzie mi służył przynajmniej 2 lata.
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, telefony Galaxy są wyposażone w funkcje, które mają zapobiegać takim wypaleniom m.in. przemieszczanie się stałych elementów ekranu.
Co do naprawy gwarancyjnej, to już zależy od indywidualnej oceny serwisu.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Igorixxx  Witam 

Użytkuje telefonów Samsung od wielu lat i jeszcze nigdy nie miałem wypalonego ekranu. Ostatni telefon notę 10 plus prawie 5 lat

M_Lange
Pathfinder
Opcje
Również używam telefonów Samsunga od dobrych dziesięciu lat, średnio po 2/3 lata, zarówno w średniakach jak i flagowcach nigdy się nie spotkałem z wypaleniem i jakąkolwiek inną wadą ekranu
0 Like