Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sieć 2G

(Temat utworzony: 19-01-2022 10:30 AM)
2749 Wyświetlenia
MorfiF
Journeyman
Opcje
Hej,

Czy i ewentualnie jak, można wyłączyć sieć 2G w smartfonie?
0 Like
Ewamilozin72
Helping Hand
Opcje
Witam. Czy chodzi o to?Screenshot_20220124-224548_Call settings.jpgScreenshot_20220124-223713_Call settings.jpg
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@marchello666  Witam

U mnie na androidzie jest opcja włączenia wyłączenia, zmiany trybu sieci.

Spróbować prosze ponownie uruchomić telefon.

marchello666
Voyager
Opcje
Po restarcie u mnie tak to wygląda. Dalej brak opcji wyłączenia 2GScreenshot_20220125-062846_Call settings.jpgScreenshot_20220125-062835_Call settings.jpg
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@marchello666, cześć, przeniosłem Twój wątek do odpowiedniego tematu, bo już było takie pytanie, zapoznaj się, proszę, z postami wyżej — nie ma możliwości wyłączenia 2G.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Teth
Navigator
Opcje
Wiadomo, że sieć 2G to przestarzała i niezabezpieczona technologia, a Google dał możliwość wyłączenia jej w telefonach. Za jej pośrednictwem, na domyślnych ustawieniach smartfonów Samsunga, możliwe jest połączenie z fałszywym nadajnikiem (BTS) i podsłuch komunikacji (rozmów, SMS, połączeń internetowych).

Niestety, smartfony Samsung Galaxy, nawet po aktualizacji do Android 12, wciąż nie unieważniają wyłączenia 2G, a w ustawieniach domyślnych korzystają z sieci 2G jeśli jej sygnał będzie mocniejszy od 3G lub LTE. Użytkownik Samsungów chcąc wyłączyć 2G jest zmuszony do ręcznego przełączenia się na stałe używanie (również wycofywanej) sieci 3G, tracąc przy tym LTE.

Shame on Samsung.

Czy chociaż nowe smartfony z serii Galaxy S22 umożliwiają wyłączenie 2G pozostawiając 3G i jednocześnie LTE?
Danny888
Voyager
Opcje
@Teth Masz może zrzut że Twój telefon łączy się z siecią 2G i powoduje to jakiś problem?

Wyłączenie sieci 2G leży po stronie operatora, a to że masz taką możliwość w telefonie to jest kwestią tego, że prodecent tworzy oprogramowanie uniwersalne na cały świat więc stąd ta opcja jest jeszcze dostępna.

Drugą rzeczą jest to że mając 4G czy 5G można mając odbiornik posłuchać komunikację, czy jest ona szyforwana odpowiednio aby wykluczyć tę możliwość. Zawsze możesz sprawdzić Jak została uruchomiona sieć 4G, komunikacja nie była szyforwana.

Samsung nie ma nic do tego, jest uniwersalny i taki udostępnia soft. Robią to inni producenci bo takie są standardy, a nie specjalnie lub przez niedoptrzenie czy z niedbałości. Ja bym skierował zapytanie do operatorów lub też UKE, a nie do Samsunga.
Teth
Navigator
Opcje
Tłumaczenie. Nie muszę robić print-screen, żeby zwróci uwagę na problem, bo to oczywiste. Sieć 2G jest niezabezpieczona i zawsze będzie powodować problem, a twierdzenie, że wyłączenie sieci 2G leży po stronie operatora, to jak twierdzenie, że wyłączenie jej leży równie dobrze po stronie rządu.
Samsung używa OneUI w swoich telefonach i całe mnóstwo funkcji wprowadza właśnie za jego pośrednictwem, nawet zanim pojawią się w tzw. czystym Androidzie.

I nie chodzi o to, że ta opcja jest dostępna, bo dobrze, że jest dostępna, może niektórzy nie mają wyboru, ale Google nie miało problemu żeby dodać w Androidzie opcję wyłączenia 2G, jeśli sobie tego użytkownik zażyczy.

Szyfrowanie w sieciach 2G złamano już dawno. Natomiast rozszyfrowanie ruchu w sieciach 3G i LTE naprawiono (obok standardów bezpieczeństwa 3GPP wprowadzono moduł USIM (Universal Subscriber Identity Module) i protokoły do silnego wzajemnego uwierzytelniania), czego nie można zrobić z sieciami 2G.allow2G_19707_1645090224.jpg
Danny888
Voyager
Opcje
Zawsze możesz sobie znaleźć aplikacje zewnętrzną, która będzie monitorować połączenia, a także zablokuje Ci możliwość łączenia z siecią 2G. Także możesz taką sugestie skierować do Samsunga. Z drugiej strony ile razy zdarzyło Ci się że telefon się połączył z siecią 2G i spowodowało to jakieś problemy czy szkody?
Teth
Navigator
Opcje
Sposób z wykorzystaniem aplikacji zewnętrznej wymaga zdjęcia zabezpieczeń Androida (root), więc odpada jako użyteczne rozwiązanie.

Pytanie, ile razy zdarzyło mi się połączyć z 2G i czy spowodowało to jakieś problemy, szkody jest nieporozumieniem, żeby nie napisać bagatelizowanie. Równie dobrze ja mógłbym zapytać, ile razy może spowodować problemy, czy jakieś szkody, jeśli podasz nam tutaj swój numer PESEL i serię dowodu osobistego?
Danny888
Voyager
Opcje
Odpowiedź jest prosta, stosowanie się do powrzechnych zasad bezpieczeństwa i nie udostępnianie danych. Root do aplikacji zewnętrznych nie jest konieczny, wystarczy poszukać 😉 Rozumiem Twoje rozterki ale nie widzę po stronie Samsunga żadnego problemu, jeżeli uważasz że producent nie spełnia Twoich oczekiwań, to mu to napisz, zawsze też możesz wybrać urządzenie które nie będzie miało możliwości łączyć się do z sieciami 2G, 3G.
Mnie się zdarza przebywać w rejonach gdzie jest tylko sieć 2G i z nią się łączę i nie udostępniam i nie podaje żadnych danych wraz wrażliwych i uwierz można żyć bezpiecznie. Można z tym żyć.

Koniecznie zgłoś to do Samsunga, w Androidzie 12 miała być ustępmiona opcja blokdy sieci 2G.
Top tags