19-01-2022 10:30 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
24-01-2022 10:47 PM — edytowano 24-01-2022 10:49 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
24-01-2022 10:57 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@marchello666 Witam
U mnie na androidzie jest opcja włączenia wyłączenia, zmiany trybu sieci.
Spróbować prosze ponownie uruchomić telefon.
25-01-2022 06:30 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj

25-01-2022 09:06 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@marchello666, cześć, przeniosłem Twój wątek do odpowiedniego tematu, bo już było takie pytanie, zapoznaj się, proszę, z postami wyżej — nie ma możliwości wyłączenia 2G.
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.
17-02-2022 09:47 AM — edytowano 17-02-2022 09:49 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Tagi:
- 2g
17-02-2022 10:24 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wyłączenie sieci 2G leży po stronie operatora, a to że masz taką możliwość w telefonie to jest kwestią tego, że prodecent tworzy oprogramowanie uniwersalne na cały świat więc stąd ta opcja jest jeszcze dostępna.
Drugą rzeczą jest to że mając 4G czy 5G można mając odbiornik posłuchać komunikację, czy jest ona szyforwana odpowiednio aby wykluczyć tę możliwość. Zawsze możesz sprawdzić Jak została uruchomiona sieć 4G, komunikacja nie była szyforwana.
Samsung nie ma nic do tego, jest uniwersalny i taki udostępnia soft. Robią to inni producenci bo takie są standardy, a nie specjalnie lub przez niedoptrzenie czy z niedbałości. Ja bym skierował zapytanie do operatorów lub też UKE, a nie do Samsunga.
17-02-2022 10:40 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Samsung używa OneUI w swoich telefonach i całe mnóstwo funkcji wprowadza właśnie za jego pośrednictwem, nawet zanim pojawią się w tzw. czystym Androidzie.
I nie chodzi o to, że ta opcja jest dostępna, bo dobrze, że jest dostępna, może niektórzy nie mają wyboru, ale Google nie miało problemu żeby dodać w Androidzie opcję wyłączenia 2G, jeśli sobie tego użytkownik zażyczy.
Szyfrowanie w sieciach 2G złamano już dawno. Natomiast rozszyfrowanie ruchu w sieciach 3G i LTE naprawiono (obok standardów bezpieczeństwa 3GPP wprowadzono moduł USIM (Universal Subscriber Identity Module) i protokoły do silnego wzajemnego uwierzytelniania), czego nie można zrobić z sieciami 2G.
17-02-2022 11:00 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
17-02-2022 11:17 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Pytanie, ile razy zdarzyło mi się połączyć z 2G i czy spowodowało to jakieś problemy, szkody jest nieporozumieniem, żeby nie napisać bagatelizowanie. Równie dobrze ja mógłbym zapytać, ile razy może spowodować problemy, czy jakieś szkody, jeśli podasz nam tutaj swój numer PESEL i serię dowodu osobistego?
17-02-2022 11:33 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mnie się zdarza przebywać w rejonach gdzie jest tylko sieć 2G i z nią się łączę i nie udostępniam i nie podaje żadnych danych wraz wrażliwych i uwierz można żyć bezpiecznie. Można z tym żyć.
Koniecznie zgłoś to do Samsunga, w Androidzie 12 miała być ustępmiona opcja blokdy sieci 2G.