Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung S8 plus - tryb adaptacyjny

(Temat utworzony: 20-06-2018 11:25 PM)
5051 Wyświetlenia
KarolM
Apprentice
Opcje

Witam , dwa dni temu kupiłem S8 plus licząc na to że po tak dlugim okresie od premiery problem z różową bielą się skończył w tych telefonach a jednak nie , mój s8+ ma różową poświate.

Ale udało mi się w trybie adaptacyjnym usunąć ten róż , tylko nie mogę znieść tych jaskrawych kolorów tryby adaptacyjnego są mocno przesadzone , nie naturalne. I tu pytanie czy w trybie adaptacyjnym można obniżyć intensywność kolorów? Bo te suwaki czerwony, zielony , niebieski  zmieniają tylko biel  , a suwak zimny-ciepły też steruje tylko bielą.

A jak przełącze się na tryby kino Amoled,  zdjęcie amoled,  podstawowy , to intensywność kolorów spada ale wówczas pojawia się różowa biel , więc i tak i tak niedobrze.

Trzeba wybierać tryb adaptacyjny bez różu ale z przesadnie podbitymi kolorami albo inne tryby gdzie można sterować intensywnością kolorów ale jest różową biel. 

0 Like
4 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Jak sama nazwa mówi, tryb adaptacyjny dostosowuje się do waruków oświetlenia w jakich wyświetlany jest obraz oraz do palety i intensywności barw wyświetlanego obrazu. Wbrew pozorom, używając suwaków zmieniasz poszczególne składowe, czyli czerwień, zieleń i niebieski. Dokładnie ich wartość w stosunku do dwóch pozostałych składowych. Efekt ten najlepiej widać na bieli, która przeuwa się wkonkretny odcień. Nalezy jednak pamiętać, że pozostałe kolory też się zmieniają. I najważniejsze. Ustawinia dokonywane są przy maksymalnych ustawieniach, stąd intensywaność kolorów, ale po wyjściu z ustawiń ta intensywność będzie się zmieniać, czyli adaptować o czym już napisałem. W przypadku pozostalych trybów, ustawienia będą sztywne na jednym poziomie.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
KarolM
Apprentice
Opcje
Przyjrzałem sie dokladnie i jak w trybie adaptacyjnym ruszam suwakami czerwony, niebieski, zielony i patrzę na warzywa na obrazku to coś tam jakby kolor się tych warzyw bardzo leciutko zmienia , ale żeby to zauważyć to trzeba się przyglądać mocno , a i tak kolory są za intensywne , przesadzone.
Nie zauważyłem że jak wyjdę z ustawień to intensywność kolorów się adoptuje , kolory ikon w menu z aplikacjami są bardzo intensywne, tak samo jak się ogląda coś na Youtube to tego się nie da oglądać z takim podbiciem kolorów.

W ustawieniach trybu ekranu jest między innymi napisane że:
"Wyreguluj kolory wyświetlacza,aby zmienić wygląd odcieni bieli"
Czyli suwaki które się przesuwa najbardziej wpływają na biel.
0 Like
RadekK
Hotshot
Opcje

Hej  ,

Ze swojej strony mogę zaproponować, żebyś wprowadził kod serwisowy *#15987# na ekranie wybierania numeru. Jest tam kilka profili, którymi również możesz wyregulować ekran. Ta opcja może być prostsza i nie wpływa aż tak drastycznie na intensywność kolorów.
KarolM
Apprentice
Opcje
Tym kodem serwisowym już kalibrowalem biel ekranu i ten kod działa tylko gdy ma się ustawiony tryb adaptacyjnym, w innych trybach nic nie zmienia z bielą ekranu ani w niczym innym.
0 Like