11-11-2017 02:29 PM
Telefon kupiony w dystrybucji od Tmobile.
Od samego początku były z nim problemy z płynnoscią działania ale nie były strasznie przeszkadzające
chociaz we flagowcu nie ppwinny takie rzeczy mieć miejsca.
Przywracałem wszystkie aplikacje i ustawienia z S7ki z samsung clouda, w międzyczasie miałem
też ten sam profil odtworzony na S6 edge, na obu bez problemów.
Pierwszy zonk pojawił się kilka tygodni po zakupie, urządzenie zaczęło lagować, stało się zupełnie nieresponsywne
po wielu, wielu restartach skonczyło się factory resetem i czyszczeniem cache oraz reinstalacją wszystkiego.
Potem poza epizodami przywiech po których był potrzebny restart lub kilka urządzenie działało jak zwykle
czyli z przycięciami/lagami takimi max kilkusekundowymi. Raz na kilka tygodni może restart sam z siebie.
Parę dni temu znowu zwiecha totalna nie reagował na wszystko po kolejnym factory reset/wipe cache chciałem się dowiedzieć skąd ten problem.
Występuje niestety nawet po reset/wipe, jedyna korelacja jaką znalazłem to taka że obciążenie
systemu zapisem na internal SD znacznie przyspiesza ten problem. CPU usage z developerskiego menu
pokazuje wtedy sporo niebieskiego, wg znalezionych informacji oznacza to io waity niestety w 7ce nie wiadomo
w którym procesie gdyz tego juz cpu usage nie pokazuje.
Po rozpoczęciu pobierania/zapisu na SD spowodowac lagowanie/zacięcia jest bardzo prosto - wystarczy
poprzerzucać chwilę ekrany, belkę statusu z góry, poblokowac i odblokowac urządzenie... można dojść
nawet do tego że czekamy na cokolwiek i 10 sekund (ekran jest wtedy zamrożony czasami nawet w pół
animacji).
Dodatkowo przy zapisie po kablu w pewnym momencie komp zgłosił brak miejsca na urządzeniu docelowym
a telefon bez ostrzeżenie się zrestartował. Po restarcie pokazuje 61,5 zajęte z 64GB.
Cały czas nie wierzę że powoduje to jakas z moich aplikacji. Stawiam na problem sprzętowy.
Nie wiem czy ma to znaczenie ale dodam że używam dużo DeXa gdyż telefon zastępuje mi
komputer w pracy ale nie jest obciążony - robi tylko za remote desktop do VDIki.
Obecnie będzie jeszcze próba sflashowania stockowym ROMem jak nie pomoże leci na gwarancji.
Szewcu teraz dobrze opisane?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
11-11-2017 07:39 PM
11-11-2017 02:51 PM
11-11-2017 07:35 PM — edytowano 11-11-2017 07:37 PM
Sflashowany, wszystkie dodawania kont i łączność wyłączona - czyli mamy golasa.
Na pusto nie bylem w stanie go zlagować. Tak gładko to jeszcze mi nigdy nie działał
Po rozpoczeciu przegrywania plików do tel po kablu dlugo nie trzeba bylo aby doprowadzic
go do prosekundowej zwieszki. Wystarczylo tylko na przemian scrollowac ekran aplikacji, krawedziowy,
sciagac belke statusu i blokowac/odblokowywac tel.
Zaczalem tez krecic film i bardzo szybko nastapilo zacinanie dochodzace do tego ze juz po zakoczeniu krecenia
najpierw czekamy na zalapanie tego faktu przez tel, home button wibruje ale nic sie nie dzieje, power powoduje
blokade ale dopiero po kilku sekundach. To nie jest normalne i uwazam nadaje sie do gwarancji.
Zastanawiam sie czy serwis (jaki jest wszyscy wiedza) uzna to i wymieni cos (pewnie mainboard).
Szewcu nie moglem juz wyslac PM bo mi nie pozwala (jakies limity).
11-11-2017 07:39 PM
14-11-2017 12:20 PM
Epopei ciąg dalszy.
Zamówiony kurier na wymianę pojechał pod inny adres (przyjęto moje zgłoszenie o zmianie adresu
ale UPSowi już tego nie przekazano) więc wymiana w jeden dzień może i działa ale nie dla mnie. 😞
W międzyczasie telefon łapie zwiechy takie że jeszcze takich nie było oraz resetuje się cześciej.
Super towar i super serwis. 😞 😞
14-11-2017 12:30 PM
14-11-2017 12:39 PM
Ja to rozumiem ale rejestracja przez aplikację members tez mi nie działała a support na koniec mi po odpisał że
"sam sobie mogę to sprawdzić w aplikacji" podczas gdy własnie to reklamowałem że aplikacja mi pokazuje że jestem zarejestrowany a z systemu samsunga nie przyszło powiadomienie więc de fakto nie byłem zarejestrowany.
No dobra może kilka fakapów pod rząd to jeszcze mało... Szewcu ile czasu im teraz dajemy na uporanie się
aby telefon na wymianę faktycznie do mnie dotarł? Strzelaj. Obstawiam że na dzień jutrzejszy nie ma szans
a i będę musiał wykonać kilka dodatkowych telefonów.
PS Na dobitkę przy próbie składania reklamacji miałem wrażenie że mój konsultant prowadzi czat z 10oma osobami
(zapewne tak było) gdyz odpowiadał ze sporymi przerwami. Na koniec po jego rozłączenie okienko czatu
zostało zaspamowane powtarzanym w kółko tekstem "Agent zakończył połączenie" skutkiem tego nie wiem
jakiej udzielił mi odpowiedzi gdyz nie da się przeskrolowac i muszę rozpoczynać czat jeszcze raz. Haha
Żadnej złośliwości po prostu opisuję swoje doświadczenie z firmą.
14-11-2017 03:16 PM
15-11-2017 05:22 PM
Kto jak kto ale ty powinieneś przetestowac różne drogi. Tym bardziej że łatwiej jest zrobic fotke telefonem i dołączyć
dowód zakupu od razu w membersach w telefonie bez konieczności przełażenia na strony.
No po prostu proces był zwalony i nikomu to nie przeszkadzało....
A teraz o wymianie, po perypetiach kurier w końcu dotarł i wygląda na to że nowy telefon jest pozbawiony
wady poprzednika. Mimo sporego obciążenia load wzrósł ale io waity nie... nie muli i nie zacina...
a teraz mały minus...
przy zdejmowaniu blokady z tego tymczasowego telefonu może się zdarzyć tak że konieczny będzie reset
do ustawień fabrycznych... więc potencjalnie czeka mnie odtwarzanie wszystkiego jeszcze raz.
Znając moje szczeście w tej sprawie pewnie tak będzie
Dzięki Szewcu jeszcze raz za pomoc.
15-11-2017 05:57 PM