Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problemy z ładowaniem? Sprawdź potencjalne przyczyny.

(Temat utworzony: 19-10-2023 09:22 AM)
592 Wyświetlenia
Damian K
Hotshot
Opcje

wireless-charger-qi-compatible-4-18-2018.jpg

Hej!

Twój smartfon nie ładuje się poprawnie lub ładuje się zbyt długo? Jeżeli tak, to ten temat jest dla Ciebie. Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci wyeliminować najczęstsze objawy, takie jak:

- brak szybkiego ładowania

- brak jakiegokolwiek ładowania

- komunikat o wilgoci w porcie USB

- komunikat o wstrzymaniu ładowania z uwagi na zbyt dużą temperaturę.

Jakie rzeczy należy sprawdzić, żeby wyeliminować podstawowe kwestie?

1. Najważniejszą rzeczą jest używanie oryginalnej ładowarki wyprodukowanej przez Samsung. Tylko zapewnienie właściwych dla urządzenia parametrów ładowania umożliwia pełne wykorzystanie mocy ładowania obsługiwanej przez telefon. Dla przypomnienia parametry wyjściowe ładowarek Samsung:EP-TA20JBEUGUS--Gallery_20170815.jpg

Typ ładowarki Moc Parametry wyjściowe
USB-A > USB-C 15W 5V 2A
9V 1,67A
USB-C > USB-C 25W 5V 3A
9V 2,77A
USB-C > USB-C 45W 5V 3A
9V 3A
15V 3A
20V 2,25A

2. Posiadając oryginalną ładowarkę, musisz mieć pewność, że kabel USB jest wpięty w całości, do końca - zarówno po stronie stacji ładującej, jak i po stronie telefonu. Jest to bardzo ważna kwestia, ponieważ bez prawidłowego podłączenia, odpowiednie styki nie mają ze sobą kontaktu, przez co w najlepszym razie urządzenie będzie ładowało się kilka godzin.

3. Skoro mówimy już o prawidłowym wpięciu kabla USB, wszelkie zabrudzenia oraz kurz są największym wrogiem ładowania. Warto dbać regularnie o czystość newralgicznych punktów, ponieważ brud może uniemożliwiać właśnie umieszczenie wtyczki z kabla USB w telefonie w prawidłowy sposób. Dodatkowo, generuje to kolejny potencjalny problem - pojawianie się w telefonie komunikatu o wilgoci w porcie USB. Paradoksalnie, telefon nie musi mieć kontaktu z cieczą, wystarczy brud w gnieździe ładowarki.

W jaki sposób zatem czyścić port USB? Na początek należałoby obalić pewien mit - przedmuchanie wcale nie pomaga w takiej sytuacji, a wręcz może pogorszyć sytuację, ponieważ powietrze może skraplać się w środku portu USB. Miejsce to jest bardzo delikatne i najprostszym sposobem możliwym do wykonania w domowych warunkach jest czyszczenie z użyciem pędzelka (bezpieczniejsza opcja) lub czystej, suchej, zbędnej już szczoteczki do zębów. Oczywiście przy tej czynności należy zachować mimo wszystko ostrożność, nie należy wpychać tam nic na siłę.

W przypadku ładowarek indukcyjnych, istotne jest właściwe położenie telefonu na niej. Cewki indukcyjne obu urządzeń powinny pokrywać się w całości. W innym przypadku tracimy na efektywności ładowania, a sam telefon w takiej sytuacji może się grzać nieco mocniej. Informacje o miejscu umieszczenia cewki ładowania indukcyjnego znajdują się w instrukcji obsługi telefonu.

4. Sprawdź, czy masz włączone odpowiednie opcje w telefonie. W ustawieniach jest możliwość włączenia opcji szybkiego ładowania przewodowego oraz bezprzewodowego (ta druga pojawia się po pierwszym użyciu ładowarki indukcyjnej i jest dostępna oczywiście tylko w telefonach, które takie ładowanie obsługują). Znajdziecie je po wejściu w Ustawienia > Pielęgnacja urządzenia > Bateria, a w Androidzie 7/8 w sekcji Ustawienia > Konserwacja urządzenia > Bateria > menu > Zaawansowane.

5. Jeżeli masz inny telefon/ładowarkę/kabel USB Samsung, sprawdź, czy takie same objawy występują po podpięciu do drugiego urządzenia. Tak zwany test krzyżowy często daje możliwość szybkiego wskazania potencjalnego winowajcy. Najczęściej tak naprawdę jest to kwestia samego kabla USB, który uległ uszkodzeniu po długiej eksploatacji lub po niedbałym użytkowaniu. 

galaxy-note9_performance_stereo_phone_s.png

Jeżeli sprawdziłeś powyższe kwestie, a mimo to utrudnienia nadal występują, bardziej prawdopodobne jest, że usterka jest związana z samym telefonem.

W tym przypadku należałoby zacząć od sprawdzenia, czy sytuacja powtarza się po resecie telefonu do ustawień fabrycznych. Pamiętajmy oczywiście o wykonaniu kopii zapasowej telefonu, żeby nie stracić ważnych danych. Przywracanie kopii powinno nastąpić dopiero po sprawdzeniu, czy reset przyniósł oczekiwany rezultat.

Oczywiście warto pamiętać, że zawsze w ostateczności serwisanci służą pomocą i jeżeli żadne z powyższych nie sprawdzi się w Waszym przypadku, wizyta w autoryzowanym serwisie jest jak najbardziej wskazana.

Zwłaszcza jest to zalecane w sytuacjach, gdy:

- komunikat o wilgoci w porcie USB utrzymuje się pomimo czystości portu USB lub występuje w losowych momentach

- podczas ładowania ładowarka piszczy w sposób słyszalny z innego miejsca w pomieszczeniu (cichy pisk jest normalny i słyszalny jest, gdy przyłożymy ucho do stacji ładującej, natomiast powinien być słyszalny tylko z bardzo bliska).

- wyczuwalna jest jakakolwiek woń spalenizny podczas ładowania (w takiej sytuacji należy niezwłocznie przerwać ładowanie i skontaktować się z serwisem)

- telefon w ogóle nie ładuje się żadną z ładowarek i kabli USB

Warto pamiętać, że telefon posiada formę zabezpieczenia, która uniemożliwia ładowanie telefonu, gdy jego temperatura jest zbyt wysoka. Komunikat ten nie pojawia się bez powodu - w takim przypadku należy odłożyć telefon na jakiś czas, aż jego temperatura spadnie do poziomu umożliwiającego ładowanie.

Jeżeli macie jakieś pytania lub problemy z ładowaniem telefonu, zachęcam do pisania poniżej. Zarówno eksperci, jak i superuserzy zawsze chętnie podzielą się swoją wiedzą. :smiling-face:

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
1 617 Odpowiedzi
Members_GZQjyJh
Apprentice
Opcje

Witam, może ktoś będzie mógł doradzić. Miesiąc temu kupiłam tablet Samsung Galaxy A8 X205. Po około półtora tygodnia użytkowania pojawił się problem z jego ładowaniem, tzn. po podłączeniu tabletu do ładowarki pokazuje, że trwa ładowanie ale bateria się nie ładuje, trzeba zrestartować tablet i wtedy zaczyna ładować. Kolejne ładowanie czasem też jest ok a później sytuacja się powtarza i znów trzeba restartować tablet aby się ładował.... Czytałam co można zrobić i przywróciłam ustawienia fabryczne tabletu, ładował bez restartu tydzień (raz dziennie ładowałam) i znów pojawił się problem z ładowaniem. To nie problem z ładowarką czy wejściem portu ładowania, ponieważ po restarcie ładowanie działa, aktualizacja też jest najnowsza. Nie chcę na razie tabletu odsyłać do naprawy, aktualnie to jedyne moje urządzenie mobilne. 

0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, bardzo możliwe, że jednak będzie konieczne odesłanie urządzenia do autoryzowanego serwisu Samsung. Wszystko co można było zrobić z poziomu użytkownika zostało zrobione
Members_GZQjyJh
Apprentice
Opcje

Dziękuję za odpowiedź, miałam nadzieję, że jeszcze została jakaś opcja by coś zrobić a nie znam się za bardzo na takich sprawach. Jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje, czy to wada systemu, oprogramowania? że tak się dzieje? (mam go miesiąc) jeśli tak, czy jest szansa, że gdy pojawi się nowa aktualizacja oprogramowania to problem z ładowaniem może zniknąć?

0 Like
WuWa12
Student
Opcje
Witam, zauważyłem jakiś czas temu, że telefon ma problem z ładowaniem. Kupiłem ładowarkę 25w nie oryginalna ale działała przez jakiś czas bez zastrzeżeń. Nagle ładowanie zaczęło się zapletlać jakby ładowarka miała zwarcie bądź coś tego rodzaju, podpiąłem pod inna i nawet działo ale przy iluś % odcinało całkowicie ładowanie i znów się zapętlało. Oddałem telefon na czyszczenie bo myślałem że w porcie mam jakiś kurz bądź inny ***** ale powiedzieli mi że jest czysty. Zaniosłem więc telefon na gwarancję i po powrocie działało. Ostatnio zauważyłem w pracy znów taką sytuację ale po powrocie do domu i podepiecia pod oryginalna ładowarkę samsunga wszystko było okej. Dziś w pracy w nocy zauważyłem u znajomego który ma podobny model telefonu tak samo samsung taka sama sytuację, podłączył telefon a ładowanie ciągle mu się rozłączało i zaczynało od nowa. Wróciłem do domu podpiąłem telefon do ładowania i widzę znów dyskotekę na ekranie związana z ładowaniem. Mianowicie znów taki sam problem zapętlanie ładowania, ładowarka c-c działa tylko jedna strona i z ultraszybkiego ładowania (tak samo jak za pierwszym razem) przeskakuje w tryb ładowania i wydłuża jego czas. Po 5 minutowej dyskotece na ekranie zaczęło ładować ale na najwolniejszym z możliwych trybów, i teraz pada pytanie, bo to nie możliwe żeby po dosłownie dwóch miesiącach znów było coś nie tak z portem i do tego, że koledze z pracy działo się to samo. To nie może być przypadek. Czy jest szansa że to przez jakieś aktualizacje systemowe telefony głupieją co do kwestii ładowania telefonu? W końcu koniec końców ładuje się ale czy to nie dziwne, że telefony mają takie nazwijmy to "momenty słabości" że dzieje się coś tak niespotykanego? Zrobiłem diagnostykę tutaj z aplikacji pod względem ładowania przewodowego jaki resztę innych i niby wszystko jest wporzadku.. ale nie jest tak do końca bo ładowanie się przerywa i ciągle zmienia swoje tryby dopóki się nie dostosuje? Ma ktoś jakieś porady jak można to obejść czy po prostu jest to chwilowe przejście telefonu związane z systemem i trzeba czekać na łatkę w tej sprawie? Aczkolwiek dla mnie to dziwne bo ładowanie nie powinno mieć nic wspólnego z oprogramowaniem...
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Members_GZQjyJh, w Twoim przypadku ciężko jest wywnioskować, czy to jest problem z oprogramowaniem. Nikt inny nie zgłaszał podobnego problemu, więc to musiałby być błąd, który pojawił się tylko u Ciebie, a co za tym idzie, kolejna aktualizacja nie koniecznie będzie mogła rozwiązać problem, może być wymagane wgranie systemu od nowa przez serwis. Może też się okazać, że to jednak jest problem po stronie urządzenia.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

PatrykF
Expert
Opcje

@WuWa12 Mogą to być problemy związane z nieoryginalną ładowarką/przewodem. Możesz spróbować zrobić wipe cache, ewentualnie twardy reset, ale jeżeli to nie pomoże, to trzeba znowu serwisować.

Wipe cache:
https://www.youtube.com/watch?v=5RrGHHwvARM

Twardy reset:
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

0 Like
adudjezrdna
First Poster
Opcje
Po podłączeniu s23+ do ładowania po kablu nie ma żadnej reakcji. Porównałem na 4 ładowarkach i 4 kablach. Restartować, czyścić pamiec USB już zrobiłem. Wyczerpaly mi się pomysły. Co ciekawe indukcyjne działa. Po podłączeniu kabla do komputera nadal brak reakcji. Pomóżcie. Telefon ma 2 miesiace...
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Wygląda na to, że wystąpiła usterka sprzętowa portu USB. Możesz jeszcze przywrócić ustawienia fabryczne bez kopii zapasowej. Jeżeli to nie pomoże to pozostanie wizyta w punkcie serwisowym.

[Poradnik] Jak wykonać hard reset?
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

adudjezrdna
First Poster
Opcje
Tylko nie to 😞
0 Like
adudjezrdna
First Poster
Opcje
Co więcej. Właśnie teraz po podłączeniu wyskoczył mi błąd ładowania w postaci niby zalanego portu? Port jest suchy nie był zamoczony. Próbowałem przedmuchać sprężonym powietrzem. Nic nie daje rezultatu.
0 Like