Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Wilgoć w porcie ładowania/smartfonie

(Temat utworzony: 18-10-2023 08:11 AM)
22421 Wyświetlenia
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje

Witam Państwa. Zdarza się, że mimo coraz to większej ilości telefonów wodoszczelnych wyskoczy nam taka informacja. Co może być tego przyczyną?

image

Złącza ładowania we współczesnych smartfonach nie są już zwykłymi gniazdami, ale modułem pełnym elektroniki oraz czujników.
image
image

Zatem, co może być przyczyną wykrycia wilgoci i jak w domowy sposób taki komunikat spróbować usunąć?

Komunikat może pojawić się, jeśli smartfon:

- JEST ZAMOCZYMY 
- DO PORTU ŁADOWANIA DOSTANIE SIĘ JAKAŚ KROPLA WODY CZY ŚLINY 
- CZUJNIK ULEGNIE USZKODZENIU LUB BĘDZIE MIAŁ BŁĄD, PODAJĄC ZŁY ODCZYT
- KIEDY DŁUGO ROZMAWIAMY PRZEZ TELEFON, NASZ ODDECH WYTWARZA PARĘ I W TEN SPOSÓB RÓWNIEŻ MOŻE SIĘ DOSTAĆ WILGOĆ DO ZŁĄCZA ŁADOWANIA

Najlepszym sposobem jest posiadać izopropanol, którym wymyjemy złącze, używając do tego szczoteczki do zębów i następnie pozostawiając smartfon na czas wyparowania środka.

Czasami wystarczy wyłączyć i włączyć telefon, lub zresetować go, jeśli to tylko błąd samego czujnika. 

Jeśli wszystkie te porady nie pomagają, to pozostaje nam tylko wizyta w serwisie: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ 

Czego natomiast nie robimy z telefonem, który ma wilgoć w środku?

NIE DMUCHAĆ W TELEFON! 

To jedna z najbardziej bezużytecznych porad, jakie krążą w sieci. Chociaż czasami takie rozwiązanie daje krótkotrwały efekt, to w praktyce nie rozwiązuje problemu. W zdecydowanej większości przypadków wilgoć pozostaje w porcie, a wdmuchiwane powietrze tylko chwilowo fałszuje odczyty czujników. 

NIE WSADZAĆ TELEFONU DO RYŻU!

Ze względu na dużą popularność tej metody podzielę się jako technik opinią na jej temat.

Ziarna ryżu, tak jak i innych zbóż, faktycznie wchłaniają wodę, jednak przy okazji uwalniają też drobne zanieczyszczenia, czy np. skrobię. Poza tym działają zbyt wolno i nie na odległość, a już na pewno nie przez obudowę. Żeby faktycznie pochłonąć wodę z portu USB, musielibyśmy kilka ziaren umieścić bezpośrednio w nim. Pęcznienie, zabrudzenia i skład chemiczny ryżu do spółki z wilgocią zwykle tylko pogorszą sytuację.
Mam nadziej, że moje doświadczenie i porada Wam pomogą. Pozdrawiam!
158 Odpowiedzi
marys
Journeyman
Opcje
Pierwszy raz około 4 dni roboczych z wysyłką druga reklamacja trwa od 18 grudnia
0 Like
Members_YLHlIdJ
Student
Opcje
Już tydzień temu zalał mi sie telefon ale dosłownie było na nim kilkanaście większych kropel. Powiadomienie wilgoć w porcie usb czasami mi wyskakuje chociaż jest już tydzień po tym "zalaniu". Ktoś wie co z tym zrobić?
0 Like
kenczorf
Navigator
Opcje
Wydmuchaj go ustami lub powietrzem do klawiatur. Ja regularnie myje telefon pod kranem tzn serię "s" i ten komunikat znika po godzinie
0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
Możesz mieć zabrudzony port i trzyma wilgoć lub uszkodzony czujnik, ale obatawiam to pierwsze...
0 Like
Members_YLHlIdJ
Student
Opcje
Czyli po prostu do portu ładowania dmuchać?
0 Like
Members_YLHlIdJ
Student
Opcje
A moge go jakoś sam wyczyścić?
0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
Trzeba uważać, żeby nie uszkodzić portu... odradzam też używanie sprężonego powietrza - potrafi wcisnąć brud tak, że odczyszczenie zaczyna być wyzwaniem... zawsze możesz podejść do dowolnego serwisu, gdzie sprawdza i za parę złotych odczyszczą albo poszukać filmiku z opisem jak to robić bezpiecznie
0 Like
Members_YLHlIdJ
Student
Opcje
Ok dzięki
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Proszę taki port wymyć izoropanolem najlepiej użycz szczoteczki do zębów i odczekać aż do wyparowania. W porcie znajduje się czujnik wilgoci. Jeśli znajduje się w nim brud możemy użyć cienkiej wykałaczki, lub kluczyka do otwierania tacki SIM. Taki brud najbardziej w złączu gromadzi się po bokach złącza.
0 Like
Members_YLHlIdJ
Student
Opcje
Dzięki spróbuje
0 Like