Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Co się stanie, jeśli włożymy szpilkę w otwór mikrofonu

(Temat utworzony: 01-03-2024 04:00 PM)
4060 Wyświetlenia
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
OleksiiA_0-1709305887584.png

Witam wszystkich! 

Jak możemy zauważyć, Samsung w swoich flagowcach robi otwór tacki SIM obok otworu mikrofonu, dlatego w serwisie, jak i na forach, często słyszę, że pewnie jest to celowo zrobione, by smartfony trafiały do naprawy. 
Nic z tych rzeczy! Wszystko jest dokładnie przemyślane i nic nie ma prawa się uszkodzić! 

Jeśli się pomylimy, to w pierwszej kolejności możemy pomyśleć, że uszkodziliśmy mikrofon i straciliśmy wodoszczelność, więc musimy oddać telefon do serwisu. Dziś wszystkich uspokoję i wyjaśnię, iż nawet po wielokrotnym włożeniu szpilki do otworu mikrofonu (nie zalecam jednak w ten sposób robić, dbajmy o swoje urządzenia) nic złego z naszym smartfonem się nie stanie.

OleksiiA_1-1709306282228.png

Pierwsza szpilka, którą widać, jest w otworze tacki SIM, druga — w otworze mikrofonu. Jak zauważymy, nie ma prawa uszkodzić nam mikrofonu, dlatego że nie wejdzie nam dalej, a do tego, w zależności od modelu, sam mikrofon jest przekręcony o 45, a nawet i 90 stopni. 

OleksiiA_2-1709306467675.png
Co do wodoszczelności, to również nic złego się nie stanie, dlatego że uszczelka w smartfonach znajduje się w środku korpusu obudowy i przyklejona jest na około otworu mikrofonu, więc nie ma możliwości jej zniszczenia taką szpilką. 
OleksiiA_3-1709306589638.png

Podsumowując, uspokajam wszystkich  jak się pomylimy, to nic się nie stanie z naszym smartfonem, nie stracimy wodoszczelności, a już tym bardziej nie uszkodzimy mikrofonu. Mam nadzieję, że udało mi się w przystępny sposób pokazać, jak wyglądają zabezpieczenia mikrofonu oraz uszczelek we współczesnych smarfonach Samsung. Pozdrawiam Radek

35 Odpowiedzi
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Przydatny I ciekawy poradnik. Fajnie, że Samsung przemyślał umieszczenie mikrofonu, tak aby nic się z nim nie stało po włożeniu szpilki do tacki sim.

Przy okazji pytanko. Czy u innych producentów taka sytuacja też występuje?
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Dziekuje za opinie. U większości producentów mikrofon też umieszczony jest wyżej, ale zazwyczaj tacka znajduje się z boku telefonu.
adi2399
Apprentice
Opcje
Czyli przebijamy ewentualnie maskownice/siateczkę?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Mikrofon jest montowany bokiem, więc nawet maskownicy nie przebijemy.
adi2399
Apprentice
Opcje
Czyli nawet jeśli wbiłem szpilkę głębiej to nie ma mowy o żadnym uszkodzeniu uszczelnienia i mikrofonu
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Nie ma takiej możliwości nawet jak włoży Pan dość głęboko ona nie dojdzie do mikrofonu. Co do uszczelnienia jest on na około otworu mikrofonu, więc też go nie uszkodzimy.
askan7
First Poster
Opcje

Rozumiem że Pana poradnik odnosi się  również do Samsunga Galaxy S23. Właśnie przed chwilą "ochrzciłem" mojego nowiutkiego smartfona wkładając szpilkę (zrobioną zastępczo z cienkiego spinacza) w otworek znajdujący się między tacką a gniazdem USB. Szpilka po pokonaniu niewielkiego oporu zagłębiła się dodatkowo o ok. 2 mm. Dopiero wtedy zorientowałem się  że szpilkę włożyłem do niewłaściwego otworu, czyli do otworka mikrofonu. Po chwilowym dość dużym skoku ciśnienia oraz tętna postanowiłem już na spokojnie poszukać w internecie podobnego przypadku tak bezmyślnego posłużenia się tak prostym urządzeniem jak szpilka do otwierania tacki SIM. I tak natrafiłem na Pana w/w poradnik po przeczytaniu którego uspokoiłem się tak na 95%. Czy mogę liczyć na pozostałe 5% żeby już na 100% być pewnym że mikrofon jest cały i zdrowy? Jeszcze raz zaznaczam że chodzi o Samsung Galaxy S23 (SM-S911B/DS). Pozdrawiam serdecznie.

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Tak spokojnie poradnik tyczy się wszystkich Samsungów które posiadają otwór mikrofonu tuż przy otworze od tacki SIM który posiada i Pana S23. Proszę sie nie obawiać nic sie nie stało z Pana telefonem. Pozdrawiam.
askan7
First Poster
Opcje

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam raz jeszcze🤗

0 Like