Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Telefon z drugiej ręki , bezpiecznie

(Temat utworzony: 16-03-2022 09:22 PM)
5700 Wyświetlenia
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Dużo ludzi sprzedaje z 2 ręki , dają fakturę na 1,23 zl i mówią że jest ok. A telefony kupują na raty i jak przestaną płacić o bieda. Podają że za gotówkę ale nie mają faktury. Mają fakturę na pełną kwotę ale to spłata w abonamencie.
Jak i gdzie sprawdzić ??? u operatora czy wolno mi kupić , bo ludzie jak ludzie omijają prawo.

1 Rozwiązanie

29 Odpowiedzi
Sevven
Pathfinder
Opcje
Ja bym osobiście się tak nie rozpędzał (oczywiście trzeba uważać) z tym, że każdy telefon z drugiej ręki zaraz musi być lewy. To chyba tylko i wyłącznie kwestia osoby, która sprzedaje sprzęt. Każdy operator w Polsce już teraz blokuję urządzenie, przecież to żadna nowość. Na pewno jedną z opcji sprawdzenia telefonu, jest poproszeniem o Imei, a później sprawdzenie u operatora, czy urządzenie jest kupione na raty, czy nie.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@nowan2020 Witam. Powinna być na fakturze/paragonie pełna kwota zakupu za telefon. Tak jak jest to kupowane że RTV czy Media. Kupując telefon od kogoś kto wziął na raty u operatora musimy się liczyć że po nie zapłaceniu 3 raty zostanie zablokowany. ( Niektóre telefony mimo że są zablokowane mogą działać w innej sieci normalnie) Ostatnio nawet w serwisie miałem taki przypadek z Foldem 3 był zablokowany w T-Mobile w Play działał. Tak się z niektórymi modelami może zdarzyć, ale bardzo rzadko.
patyczak
Black Belt 
Opcje
Jeśli w sklepie ktoś kupił na raty, bez brandu operatora, to kto mu zablokuje, gdy przestanie płacić raty? Pan Heniu z działu RTV? Bez urazy, ale to jest tylko i wyłącznie kwestia banku i klienta. Nikt nie ma możliwości zablokowania telefonu kupionego w ratach.
bezimienny
Pioneer
Opcje
Nie można sprzedawać telefonów od operatora które zostały wzięte na raty. Jest to tak jakby wzięte w dzierżawę a po spłaceniu pełnej kwoty za sprzęt może dana osoba zrobić z danym urządzeniem co tylko chce.
Sevven
Pathfinder
Opcje
Gdzieś napisałem cokolwiek o telefonie z marketu? Odniosłem się do operatorów. Czytasz ze zrozumieniem?
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Dokładnie.
Telefon wzięty wraz z abonamentem, gdzie do każdego rachunku doliczana jest pewna kwota za telefon, do czasu całkowitej spłaty określonej w umowie jest tak naprawdę własnością operatora.
Osoba może sprzedać ten telefon i opłacać rachunki i wszystko będzie się zgadzać, a telefon u nowego nabywcy będzie działał. Problem pojawi się jak pierwotny nabywca przestanie opłacać rachunki. Wtedy telefon najpewniej zostanie zablokowany.
Takie ryzyko. Jest do kupienia, można kupić ale i żyć w niepewności. Ja już kiedyś po taki telefon nawet jechałem ale zrezygnowałem właśnie z powodu braku komfortu psychicznego czy ten ktoś będzie fair i będzie opłacał rachunki? Ja tego nie wiedziałem i wolałem kupić samemu, nowy telefon, w niezależnym sklepie i spać spokojnie.
bezimienny
Pioneer
Opcje
Ja dodam, że sprzedaję co roku telefon wzięty w raty Orange lecz pieniądze ze sprzedaży telefonu są przeznaczane na spłacenie rat i zawsze sprzedaję telefon nieco więcej niż mam do spłacenia. Zrobiłem tak przy s10 note 10 note 20 i za każdym razem klienci otrzymują potwierdzenie spłaty albo jeśli mają możliwość to zapraszam taką osobę do mnie i udostępniam możliwość sprawdzenia wraz z imei na koncie orange spłaconych rat za urządzenie. I jeszcze co najważniejsze, nigdy ale to nigdy nie umawiam się na sprzedaż takiego telefonu w galeriach parkingach albo dworcach. Tylko i wyłącznie w miejscu mojego zamieszkania.
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Ok, ale poproszę konkrety , jak sprawdzić , któryś z kolegów sprawdzał , są jakieś strony , czy dzwonić na infolinię ? może są jakieś konkretne zapisy w umowach ? Jakie potwierdzenie że jest OK wyzwoli w nas spokój. Mnie się zdarzyło , że kupiłem Iphone w pudełku z IMEI , z fakturą a to była fałszywka nie do rozpoznania , dopiero logowanie do profilu pokazało , że to nie Iphone. Ktoś miał jakieś negatywne doświadczenia ? Podziel się , to inni skorzystają