Fermer

Que recherchez-vous ? Entrez un mot-clé

annuler
Affichage des résultats de 
Rechercher plutôt 
Vouliez-vous dire : 

Sujet d’origine :

[PORADNIK] Wilgoć w porcie ładowania/smartfonie

(Sujet créé le : 18-10-2023 08:11 AM)
22542 Visites
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Options

Witam Państwa. Zdarza się, że mimo coraz to większej ilości telefonów wodoszczelnych wyskoczy nam taka informacja. Co może być tego przyczyną?

image

Złącza ładowania we współczesnych smartfonach nie są już zwykłymi gniazdami, ale modułem pełnym elektroniki oraz czujników.
image
image

Zatem, co może być przyczyną wykrycia wilgoci i jak w domowy sposób taki komunikat spróbować usunąć?

Komunikat może pojawić się, jeśli smartfon:

- JEST ZAMOCZYMY 
- DO PORTU ŁADOWANIA DOSTANIE SIĘ JAKAŚ KROPLA WODY CZY ŚLINY 
- CZUJNIK ULEGNIE USZKODZENIU LUB BĘDZIE MIAŁ BŁĄD, PODAJĄC ZŁY ODCZYT
- KIEDY DŁUGO ROZMAWIAMY PRZEZ TELEFON, NASZ ODDECH WYTWARZA PARĘ I W TEN SPOSÓB RÓWNIEŻ MOŻE SIĘ DOSTAĆ WILGOĆ DO ZŁĄCZA ŁADOWANIA

Najlepszym sposobem jest posiadać izopropanol, którym wymyjemy złącze, używając do tego szczoteczki do zębów i następnie pozostawiając smartfon na czas wyparowania środka.

Czasami wystarczy wyłączyć i włączyć telefon, lub zresetować go, jeśli to tylko błąd samego czujnika. 

Jeśli wszystkie te porady nie pomagają, to pozostaje nam tylko wizyta w serwisie: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ 

Czego natomiast nie robimy z telefonem, który ma wilgoć w środku?

NIE DMUCHAĆ W TELEFON! 

To jedna z najbardziej bezużytecznych porad, jakie krążą w sieci. Chociaż czasami takie rozwiązanie daje krótkotrwały efekt, to w praktyce nie rozwiązuje problemu. W zdecydowanej większości przypadków wilgoć pozostaje w porcie, a wdmuchiwane powietrze tylko chwilowo fałszuje odczyty czujników. 

NIE WSADZAĆ TELEFONU DO RYŻU!

Ze względu na dużą popularność tej metody podzielę się jako technik opinią na jej temat.

Ziarna ryżu, tak jak i innych zbóż, faktycznie wchłaniają wodę, jednak przy okazji uwalniają też drobne zanieczyszczenia, czy np. skrobię. Poza tym działają zbyt wolno i nie na odległość, a już na pewno nie przez obudowę. Żeby faktycznie pochłonąć wodę z portu USB, musielibyśmy kilka ziaren umieścić bezpośrednio w nim. Pęcznienie, zabrudzenia i skład chemiczny ryżu do spółki z wilgocią zwykle tylko pogorszą sytuację.
Mam nadziej, że moje doświadczenie i porada Wam pomogą. Pozdrawiam!
158 Réponses
Matizz852
Journeyman
Options
Od kilku dni pokazuje że jest wilgoć w porcie ładowania , telefon nie był narażony na takie środowisko, wejście usb czyste także żadnego brudu nie ma , niestety brak możliwości ładowania przez kabel , zostaje tylko opcja bezprzewodowa
0 Compliments
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Options

@Matizz852, możliwe zatem, że wystąpiła usterka sprzętowa. W takim wypadku konieczna będzie wizyta w punkcie serwisowym.

Autoryzowane Centra Serwisowe
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Options
Witam. Proszę taki port przemyć izopropanolem i odczekać aż wyparuje, tak jak wspominałam może też być to błąd czujnika a nawet jego uszkodzenie, ktore też ma często miejsce. W tym wypadku jak wspominał już kolega @mirudo24 pozostaje Panu wizyta w serwisie.
Matizz852
Journeyman
Options
Niestety telefon zaczal się resetować, nie działa czytnik Lini papilarnych i straszne problemy z siecią, nie wyląduje ani lte ani 5g , wifi tylko działa
0 Compliments
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Options

@Matizz852, w takim wypadku koniecznie zgłoś się do punktu serwisowego.

Matizz852
Journeyman
Options
Kurcze mam dość daleko bo aż 150 km ;( no cóż trzeba będzie i tak jechać chyba
0 Compliments
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Options

@Matizz852, istnieje możliwość zamówienia bezpłatnego kuriera. Więcej informacji znajdziesz w poniższej wiadomości:

https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-a/a50/m-p/2526789#M8081

FG_Test23
Black Belt 
Options
Przydatny poradnik i przedewszystkim skutecznie może nas uchronić przed stosowaniem głupich metod. Pamiętam jak koleżanka miała taki komunikat i wyszło, że do portu dostał się kurz. Co gorsza mówiła, że dmuchała w port i była blisko włożenia smartfona do ryżu, ale udało mi się temu zapobiedz. W serwisie oczywiście wyciągnęli kostkę kurzu i to bezpłatnie, więc nawet jest to jakaś opcja, ale najlepiej dbać o urządzenia bądź ubezpieczyć się w jakiś dodatkowy sprzęt do zapobiegania najprostszym rzeczom. Sam już mam ścierki z mikrofibry, sprężone powietrze już jedzie, a izopropanol także znajduje się na mojej liście. Jeśli można w domu, to robię w domu.
0 Compliments
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Options
Jak kolega @mirudo24 już wyjaśnił może Pan zamówić sobie kuriera dzwoniąc na infolinię Samsunga, lub na serwis CCS.