13-01-2021 12:18 PM — edytowano 15-11-2022 01:30 PM
Samsung zmienił sposób obsługi dwóch kart SIM w najnowszych wersjach systemu. Poniżej przedstawiam opis funkcji i możliwości funkcji Dual SIM w systemie Android 11 i nowszych.
Preferowana karta SIM
Użytkownik może zdecydować, która karta SIM ma być wykorzystywana kolejno do połączeń, wiadomości SMS oraz danych komórkowych. Poniżej dostępne możliwości:
Aby zmienić należy rozwinąć górny pasek i wybrać odpowiednią opcję lub przejść do ustawień telefonu (Ustawiania > Połączenia > Menedżer kart SIM).
Połączenia
Zawsze pytaj. Przy tym ustawieniu telefon przy każdym połączeniu będzie pytał, z której karty SIM ma nawiązać połączenie. Jest to przydatna opcja w momencie kiedy często dzwonimy do tych samych osób z różnych kart SIM.
SIM1 lub SIM2. Najlepsze ustawienie kiedy chcemy oddzielić np. prywatną kartę od służbowej. W takim wypadku wybieramy preferowaną kartę SIM do prywatnych kontaktów a następnie przypisujemy drugą kartę SIM do kontaktów służbowych. Możemy grupowo zmienić preferowaną kartę SIM do wybranych kontaktów z poziomu aplikacji Kontakty. W tym celu uruchamiamy Kontakty, klikamy w trzy kropki i wybieramy opcję Wybór SIM dla połączeń.
SMS
W momencie kiedy zaczynamy nową konwersację to prawym dolnym rogu możemy wybrać, z której karty ma być prowadzona rozmowa. Każda kolejna wiadomość w tej konwersacji będzie wysyłana z tej karty. Jeżeli zajdzie potrzeba to w każdym momencie możemy zmienić preferowaną kartę SIM dla danej konwersacji. Wystarczy w oknie konwersacji kliknąć w trzy kropki w prawym górnym rogu i wybrać opcję widoczną na samym dole z numerem aktualnie używanej karty SIM. Po zmianie preferowanej karty SIM w danej konwersacji pojawią się ikonki przy naszych wiadomościach, dzięki którym będziemy wiedzieli z której karty SIM wysłaliśmy daną wiadomość.
Dane komórkowe
W tym wypadku wystarczy wskazać kartę SIM, która ma być używana do transmisji danych. Kartę możemy zmienić w każdym momencie w ustawieniach.
Jeżeli macie jakieś wątpliwości lub pytania to zapraszam do dyskusji.
02-02-2021 08:18 PM
Nie można tego zrobić, ponieważ zmienił się bootloader.
Możesz wysłać sugestię do firmy Samsung, aby obsługa dual SIM została przywrócona z poprzedniego systemu albo co uważasz, że powinno być naprawione. Możesz tego dokonać poprzez opcje zadaj pytanie lub chat Samsung, które dostępne są pod niebieskim + na ekranie startowym aplikacji Samsung Members.
02-02-2021 10:20 PM — edytowano 02-02-2021 10:21 PM
03-02-2021 07:16 AM
03-02-2021 06:37 PM
Dokładnie tak, ja zainstalowałam w poniedziałek rano i szybko pożałowałam. Też mam dwie karty sim, prywatną i służbową. Połączenia i wysyłanie smsów to jedna wielka porażka. Kompletnie nie da się tak funkcjonować. Jeden wielki minus za to.
03-02-2021 08:38 PM – ostatnio edytowany 11-02-2021 12:53 PM przez EwaK
U mnie aktualne rozwiązanie się nie sprawdza bo właśnie przez to że najpierw muszę pamiętać o wyborze karty co często skutkuje tym że orientuje się ze nie ta i jak zmieniam to kasuje mi treść i od nowa pisanie lub wysyłam smsa ze złej karty przez co czasem muszę ponownie wysyłać szczególnie do klientów smsa z właściwej karty. miało ułatwiać a tylko utrudniło.
Wcale nie jest tak proste rozróżnić która konwersacja jest z której karty, wcześniej przy każdej wysłanej i otrzymanej były ikonki który sim a teraz przy jednych jest a przy drugich nie ma i jak tu się połapać która jest która. Funkcja która bardzo dobrze działała wszczegolnosci jak się używa karty służbowej i prywatnej utrudniła mi normalna pracę, teraz muszę nie raz pisać poraz drugi smsy bo klienci dostali smsy z prv numeru co wywoływało małe zamieszania typu " przecież nic mi nie wysłałeś, a skąd mam wiedzieć zo też twój numer "
03-02-2021 08:54 PM — edytowano 03-02-2021 08:57 PM
03-02-2021 09:04 PM
05-02-2021 03:42 PM – ostatnio edytowany 11-02-2021 12:53 PM przez EwaK
Jest gorzej niż było. Poprzednio przy wyborze nr tel z listy były 2 ikonki którymi wybierało się kartę sim. Tak samo było przy sms. Teraz jest to prawdziwe utrudnienie dla użytkownika. Trzeba klikać ... znajdować ikonkę z nazwą karty po co to komu... Trzeba życie upraszczać a nie utrudniać. Przywróćcie poprzedni sposób obsługi 2 kart sim. !!!
Tak było i powinno to zostać bo jest przyjazne dla użytkownika i intuicyjne
Zgadzam się z tą opinią
05-02-2021 03:46 PM
Zachęcam do zgłoszenia sugestii za pomocą aplikacji Samsung Members.
05-02-2021 10:05 PM