Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Galaxy M35 5G - kodeki audio Bluetooth

(Temat utworzony: 02-12-2024 11:36 PM)
407 Wyświetlenia
eeet
Apprentice
Opcje

Czy ktoś z posiadaczy modelu Galaxy M35 5G (6/128) może potwierdzić, że telefon posiada następujące kodeki audio do transmisji Bluetooth: aptX, LDAC ?

Na różnych stronach są sprzeczne informacje, a na stronie firmowej i w instrukcjach nie ma nic o kodowaniu audio w Bluetooth.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
eeet
Apprentice
Opcje

Witam po krótkiej przerwie. Temat został wyjaśniony. Udało mi się namówić przemiłą panią Magdę od Samsunga z Tulipana w Łodzi, która odblokowała mi na chwilę tryb Demo i mogłem dobrać się do opcji programisty. Dzięki temu mogłem spokojnie kupić ten model i spieszę wyjaśnić jak sprawa wygląda.

Ten model obsługuje następujące kodeki audio BT: SBC, AAC, aptX, LDAC, SSC o czym dowiadujemy się w opcjach programisty (zdj. 1)

W przypadku podłączenia do urządzenia obsługującego aptX telefon automatycznie wybiera najlepszy kodek (czyli aptX), lecz w żaden sposób nas o tym nie informuje. Możemy to jedynie sprawdzić w opcjach programisty, gdzie również możemy wymusić połączenie z urządzeniem na słabszym kodeku. Wszystkie kodeki dla danego urządzenia są podświetlone (zdj. 1)

zdj. 1zdj. 1

Nieco inaczej jest w przypadku kodeka LDAC, prawdopodobnie dlatego, że jest prądożerny. Włączamy go na poziomie ustawień połączenia BT (szczegóły połączenia)

zdj. 2zdj. 2

W opcjach programisty też go oczywiście widzimy (zdj. 3)

zdj. 3zdj. 3

Szkoda, że Samsung nie pisze o tym na swoich stronach ze specyfikacją techniczną telefonów, bo inni piszą i można odnieść wrażenie, że Samsungi obsługują wyłącznie SBC.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 Odpowiedzi
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Z tego co wiem to M35 obsługuje tylko kodek SBC. Jeśli ma Pan ten telefon to można to sprawdzić w ustawieniach programisty.
eeet
Apprentice
Opcje

Nie mam, ale zamierzam kupić. Stąd moje pytanie. Samsung na maila nie odpowiadał, ale dziś rano na czacie konsultant napisał, że jest aptX Adaptive i LDAC. Mam nadzieję, że to pewna informacja. Dziękuję za odpowiedź.

0 Like
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Zawsze można przejść się do sklepu i sprawdzić na własne oczy.
0 Like
eeet
Apprentice
Opcje

Jasne. Pod warunkiem, że akurat ten model będzie wystawiony. Na razie mi się nie udało, ale jeszcze mam kilka sklepów w zanadrzu.

PatrykF
Expert
Opcje

@eeet APTX na pewno nie jest wspierany. LDAC będziesz miał do wyboru, jeżeli samo urządzenie BT ma jego obsługę.

eeet
Apprentice
Opcje

@PatrykFDzięki. Czy próbowałeś podłączać M35 do urządzenia z kodekiem aptX czy aptX HD?

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@eeet Nie, aczkolwiek podejrzewam, że telefon i tak będzie z tym urządzeniem działał - będzie po prostu korzystać z podstawowego kodeka SBC.

0 Like
Rozwiązanie
eeet
Apprentice
Opcje

Witam po krótkiej przerwie. Temat został wyjaśniony. Udało mi się namówić przemiłą panią Magdę od Samsunga z Tulipana w Łodzi, która odblokowała mi na chwilę tryb Demo i mogłem dobrać się do opcji programisty. Dzięki temu mogłem spokojnie kupić ten model i spieszę wyjaśnić jak sprawa wygląda.

Ten model obsługuje następujące kodeki audio BT: SBC, AAC, aptX, LDAC, SSC o czym dowiadujemy się w opcjach programisty (zdj. 1)

W przypadku podłączenia do urządzenia obsługującego aptX telefon automatycznie wybiera najlepszy kodek (czyli aptX), lecz w żaden sposób nas o tym nie informuje. Możemy to jedynie sprawdzić w opcjach programisty, gdzie również możemy wymusić połączenie z urządzeniem na słabszym kodeku. Wszystkie kodeki dla danego urządzenia są podświetlone (zdj. 1)

zdj. 1zdj. 1

Nieco inaczej jest w przypadku kodeka LDAC, prawdopodobnie dlatego, że jest prądożerny. Włączamy go na poziomie ustawień połączenia BT (szczegóły połączenia)

zdj. 2zdj. 2

W opcjach programisty też go oczywiście widzimy (zdj. 3)

zdj. 3zdj. 3

Szkoda, że Samsung nie pisze o tym na swoich stronach ze specyfikacją techniczną telefonów, bo inni piszą i można odnieść wrażenie, że Samsungi obsługują wyłącznie SBC.