13-01-2021 12:18 PM — edytowano 15-11-2022 01:30 PM
Samsung zmienił sposób obsługi dwóch kart SIM w najnowszych wersjach systemu. Poniżej przedstawiam opis funkcji i możliwości funkcji Dual SIM w systemie Android 11 i nowszych.
Preferowana karta SIM
Użytkownik może zdecydować, która karta SIM ma być wykorzystywana kolejno do połączeń, wiadomości SMS oraz danych komórkowych. Poniżej dostępne możliwości:
Aby zmienić należy rozwinąć górny pasek i wybrać odpowiednią opcję lub przejść do ustawień telefonu (Ustawiania > Połączenia > Menedżer kart SIM).
Połączenia
Zawsze pytaj. Przy tym ustawieniu telefon przy każdym połączeniu będzie pytał, z której karty SIM ma nawiązać połączenie. Jest to przydatna opcja w momencie kiedy często dzwonimy do tych samych osób z różnych kart SIM.
SIM1 lub SIM2. Najlepsze ustawienie kiedy chcemy oddzielić np. prywatną kartę od służbowej. W takim wypadku wybieramy preferowaną kartę SIM do prywatnych kontaktów a następnie przypisujemy drugą kartę SIM do kontaktów służbowych. Możemy grupowo zmienić preferowaną kartę SIM do wybranych kontaktów z poziomu aplikacji Kontakty. W tym celu uruchamiamy Kontakty, klikamy w trzy kropki i wybieramy opcję Wybór SIM dla połączeń.
SMS
W momencie kiedy zaczynamy nową konwersację to prawym dolnym rogu możemy wybrać, z której karty ma być prowadzona rozmowa. Każda kolejna wiadomość w tej konwersacji będzie wysyłana z tej karty. Jeżeli zajdzie potrzeba to w każdym momencie możemy zmienić preferowaną kartę SIM dla danej konwersacji. Wystarczy w oknie konwersacji kliknąć w trzy kropki w prawym górnym rogu i wybrać opcję widoczną na samym dole z numerem aktualnie używanej karty SIM. Po zmianie preferowanej karty SIM w danej konwersacji pojawią się ikonki przy naszych wiadomościach, dzięki którym będziemy wiedzieli z której karty SIM wysłaliśmy daną wiadomość.
Dane komórkowe
W tym wypadku wystarczy wskazać kartę SIM, która ma być używana do transmisji danych. Kartę możemy zmienić w każdym momencie w ustawieniach.
Jeżeli macie jakieś wątpliwości lub pytania to zapraszam do dyskusji.
06-02-2021 11:12 AM
może ktoś w samsungu się ogarnie i przywróci poprzednie funkcjionalności
07-02-2021 04:29 PM – ostatnio edytowany 11-02-2021 12:55 PM przez EwaK
@sniezynka37, nie musisz przypisywać kontaktów w tym samym momencie dla wszystkich. Nawiążesz kontakt z daną osobą to wtedy ustawisz odpowiednią kartę SIM.
@buc3k, jestem autorem wątku i nigdzie nie napisałem, że jestem niezadowolony. W pierwszej wiadomości znajduje się poradnik dotyczący obsługi Dual SIM. Sugestie dotyczące aplikacji oraz systemu najlepiej zgłaszać za pomocą aplikacji Samsung Members. Poniżej podaję odnośnik do instrukcji zgłaszania sugestii.
07-02-2021 08:37 PM
08-02-2021 08:32 AM
08-02-2021 09:40 AM
@ZygZ, pozostaje zgłosić sugestię dotyczącą działania funkcji Dual SIM za pomocą aplikacji Samsung Members.
08-02-2021 10:23 PM
09-02-2021 11:15 AM
09-02-2021 09:58 PM – ostatnio edytowany 11-02-2021 12:57 PM przez EwaK
nie tłumacz, goście nie czają że to nie ma nic wspólnego z ergonomią
mnie to dopadło z dnia na dzień - nie mogę teraz z firmowej karty dzwonić gdy juz ja wybrałem, poprzednie ustawienie działało intuicyjnie.
wiadomo - można było się pomylić i zadzwonić z czego innego ale miałem wybór.
Najgorsze co można zrobić to zabrać użytkownikom wybór.
09-02-2021 10:39 PM
@lacrimal, dokładnie tak. Moim zdaniem rozwiązanie jest intuicyjne i na moje potrzeby wystarczyłoby całkowicie. Jeżeli użytkownik stwierdza, że dana funkcja mogłaby być lepiej rozwiązana to już wielokrotnie w tym wątku zachęcałem do zgłaszania sugestii do firmy Samsung. Ciebie również zachęcam do wysłania zgłoszenia. Na końcu tej wiadomości znajdziesz poradnik.
Na koniec dodam, że warto nauczyć się szanować opinię innych osób. Podejście w style, że moja racja jest najważniejsza nie prowadzi z reguły do żadnego rozwiązania.
10-02-2021 12:01 AM
Z tego co piszesz wynika że opinię zbudowałeś na podstawie kilkudniowego testowania i nie jesteś regularnym użytkownikiem funkcji dual sim, na dole w komentarzach masz fakty które przeczą twojej opinii o intuicyjności. Masz kilka tematów w których dałeś radę ale ten powinien być tylko i wyłącznie forma samouczka, bez opinii na temat intuicyjności.