Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Jak uruchomić tryb Recovery

(Temat utworzony: 15-12-2020 04:45 PM)
248779 Wyświetlenia
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Cześć,

W tym poradniku dowiecie się jak wejść w tryb recovery menu. Od Androida 11 One UI 3 standardowa metoda uruchomienia tego trybu nie działa i wymaga dodatkowych czynności opisanych poniżej. Tryb recovery jest wymagany, np. w celu wykonania zabiegu wipe cache partition lub hard resetu.

1. Wyłączamy urządzenie,

2. Podłączamy telefon za pomocą kabla USB do komputera,

3. Czekamy, aż pojawi się ekran ukazujący rozpoczęcie ładowania i stan procentowy baterii,

4. Naciskamy przycisk Volume +, a następnie Power i trzymamy oba przyciski do momentu włączenia się urządzenia.
-W przypadku starszych urządzeń, np. Galaxy S10 wymagane jest przytrzymanie przycisków Volume +, Bixby oraz power

Uwaga: W niektórych modelach urządzeń najpierw należy wcisnąć przyciski odpowiedzialne za wejście w tryb recovery menu, a dopiero następnie podłączyć kabel USB. Obie czynności należy wykonać z jak najmniejszym odstępem czasowym.

1.png2.png

5. Po chwili powinno ukazać się recovery menu

20201021_191215.jpg

Ważne jest, aby telefon był podłączony do komputera, a nie do ładowarki. Inaczej telefon uruchomi się tradycyjnie do systemu.

Jeśli nie dysponujecie kablem USB oraz dostępem do komputera to, zamiast niego możecie podłączyć do gniazda:
-Słuchawki typu USB-C,
-Adapter USB-C - mini jack,
-Przejściówkę typu USB-C --> USB-A z podłączonym pendriv'em lub innym urządzeniem
-Można też połączyć ze sobą dwa telefony kablem USB-C - USB-C jak zaproponował jeden z użytkowników.

Uwaga: Od okołu 2023 r. niektóre urządzenia wchodzą w recovery menu tylko przez podłączenie do komputera. W związku z tym powyższe metody ze słuchawkami itd. mogą nie działać.

W razie problemów lub wątpliwości zachęcam do zadawania pytań.

Przydatne linki:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition

188 Odpowiedzi
Emalka
Apprentice
Opcje

Tak! Moja bateria zachowuje się też inaczej niż do tej pory. Rozładowuje się dwa razy szybciej 😕

kar_na9931
Student
Opcje

Cześć, nie mogę w ogóle wejść w tryb recovery w samsungu m51. Wrócił z naprawy i nie pamiętam hasła. Nie mogę się więc zalogować. 

Próbuję już wszystkich metod które znalazłam, zarówno z podłączeniem do laptopa, do słuchawek, itp. Ciągle mam info [PDP] Back-up : fail setup-wizard [ FINISH ]. 

A dodatkwoo mam włączony tryb samolotowy więc nie mogę go zresetować również przez google.

Czy ktos może mi podpowiedzie co jeszcze mogę zrobic?

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Po wyłączeniu telefonu podłączamy telefon pod komputer wciskamy volume+ I naciskamy power po pojawieniu się logo Samsunga puszczamy przycisk power i po chwili volume + wtedy telefon wpuści nas w recovery.
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Witam!
Tak jak w temacie - nie da się uruchomić ani Recovery ani Download żadnym znanym sposobem. Telefon siedzi na Andku 11, One UI 3.1 (najświeższa wersja). Nie wiadomo zbyt wiele jakie katusze przechodził ten telefon poza faktem, iż jest własnością kobiety w średnim wieku 😉 Ogólnie sprawa wyszła dlatego, iż dwukrotnie wystąpił problem z uruchomieniem sprzętu po dziwnym wyłączeniu.. Za pierwszym razem ktoś polecił właścicielce przeczyścić port USB ponieważ padło podejrzenie, że rozładowała się bateria, a sprzynt nie reagował na ładowarkę. Drugi raz - ja go dziś uruchomiłem kombinacją klawiszy Vol Up + Power. I telefon jako tako pracuje. Przeprowadziłem odmulanie, kasując jakieś *****-aplikacje, których było małe zatrzęsienie, niepotrzebne dane i wykorzystałem systemowe narzędzia optymalizacji.. Następnie chciałem też wykonać czyszczenie Cache'u, Optymalizację Aplikacji lub ostatecznie Full Wipe no i spotkałem się ze ścianą.. Wartym uwagi twistem w całej tej historii jest fakt, iż delikwentka prawdopodobnie uszkodziła port USB. Telefon wszystkie ładowarki jakie były pod ręką (w tym oryginalne) traktuje jak "Ładowanie przez kabel", a komputer nie rozpoznaje go przy podłączaniu. I tak się zastanawiam czy przypadkiem to właśnie nie jest źródłem problemu.. Czy to jest możliwe?
Co robić? Jak żyć?
Pozdrawiam!

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Na początku proponowałbym pełen reset telefonu z poziomu telefonu. A70 ma dość ciasnie spasowaną taśmę która łączy moduł ladający z płytą główną i poprostu się wypinała, a drugi to siadający układ ladowania, który trzeba było wymienić.
Emerald77
Journeyman
Opcje

Witam, próbuję wejść w tryb recovery na wszystkie możliwe sposoby (tj. z podłączeniem do komputera, bez podłączenia, naciskając różne kombinacje przycisków +/-  i Power)... ale bezskutecznie. Za każdym razem telefon uruchamia się w trybie normalnym. Czasem wyświetla mi się komunikat: [PDP] Back-up: fail setup-wizard [FINISH].

Mam telefon Samsung Galaxy S20 FE, system Android 13. 

Prośba o pomoc. 

Emerald77
Journeyman
Opcje
Tak, znałem już tę instrukcję... ale w moim przypadku ona nie działa. Możliwe, że chodzi o wersję Androida. Ja mam wersję 13, a instrukcja dot. wersji 11.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Żeby wejść w recovery w Androidzie13 proszę podłączyć telefon do komputera wcisnąć power i vol+ jednocześnie, kiedy pojawi się logo Samsung puszczamy power a dopiero po chwili vol+ telefon wejdzie nam w recovery.
Emerald77
Journeyman
Opcje

Dziękuję za podpowiedź... ale niestety u mnie nie działa. 

Przez chwilę wyświetla mi się komunikat: [PDP] Back-up: fail setup-wizard [FINISH]

A po chwili telefon uruchamia się w trybie normalnym.