15-12-2020 04:45 PM — edytowano 28-07-2023 09:37 AM
Cześć,
W tym poradniku dowiecie się jak wejść w tryb recovery menu. Od Androida 11 One UI 3 standardowa metoda uruchomienia tego trybu nie działa i wymaga dodatkowych czynności opisanych poniżej. Tryb recovery jest wymagany, np. w celu wykonania zabiegu wipe cache partition lub hard resetu.
1. Wyłączamy urządzenie,
2. Podłączamy telefon za pomocą kabla USB do komputera,
3. Czekamy, aż pojawi się ekran ukazujący rozpoczęcie ładowania i stan procentowy baterii,
4. Naciskamy przycisk Volume +, a następnie Power i trzymamy oba przyciski do momentu włączenia się urządzenia.
-W przypadku starszych urządzeń, np. Galaxy S10 wymagane jest przytrzymanie przycisków Volume +, Bixby oraz power
Uwaga: W niektórych modelach urządzeń najpierw należy wcisnąć przyciski odpowiedzialne za wejście w tryb recovery menu, a dopiero następnie podłączyć kabel USB. Obie czynności należy wykonać z jak najmniejszym odstępem czasowym.
5. Po chwili powinno ukazać się recovery menu
Ważne jest, aby telefon był podłączony do komputera, a nie do ładowarki. Inaczej telefon uruchomi się tradycyjnie do systemu.
Jeśli nie dysponujecie kablem USB oraz dostępem do komputera to, zamiast niego możecie podłączyć do gniazda:
-Słuchawki typu USB-C,
-Adapter USB-C - mini jack,
-Przejściówkę typu USB-C --> USB-A z podłączonym pendriv'em lub innym urządzeniem
-Można też połączyć ze sobą dwa telefony kablem USB-C - USB-C jak zaproponował jeden z użytkowników.
Uwaga: Od okołu 2023 r. niektóre urządzenia wchodzą w recovery menu tylko przez podłączenie do komputera. W związku z tym powyższe metody ze słuchawkami itd. mogą nie działać.
W razie problemów lub wątpliwości zachęcam do zadawania pytań.
Przydatne linki:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition
02-04-2022 11:04 AM
Tak! Moja bateria zachowuje się też inaczej niż do tej pory. Rozładowuje się dwa razy szybciej 😕
29-10-2022 09:55 PM
Cześć, nie mogę w ogóle wejść w tryb recovery w samsungu m51. Wrócił z naprawy i nie pamiętam hasła. Nie mogę się więc zalogować.
Próbuję już wszystkich metod które znalazłam, zarówno z podłączeniem do laptopa, do słuchawek, itp. Ciągle mam info [PDP] Back-up : fail setup-wizard [ FINISH ].
A dodatkwoo mam włączony tryb samolotowy więc nie mogę go zresetować również przez google.
Czy ktos może mi podpowiedzie co jeszcze mogę zrobic?
29-10-2022 10:36 PM — edytowano 30-10-2022 11:38 AM
25-12-2022 12:15 AM
25-12-2022 08:03 AM — edytowano 25-12-2022 08:04 AM
08-01-2023 03:44 PM
Witam, próbuję wejść w tryb recovery na wszystkie możliwe sposoby (tj. z podłączeniem do komputera, bez podłączenia, naciskając różne kombinacje przycisków +/- i Power)... ale bezskutecznie. Za każdym razem telefon uruchamia się w trybie normalnym. Czasem wyświetla mi się komunikat: [PDP] Back-up: fail setup-wizard [FINISH].
Mam telefon Samsung Galaxy S20 FE, system Android 13.
Prośba o pomoc.
08-01-2023 04:06 PM
08-01-2023 04:25 PM
08-01-2023 04:28 PM
08-01-2023 07:07 PM
Dziękuję za podpowiedź... ale niestety u mnie nie działa.
Przez chwilę wyświetla mi się komunikat: [PDP] Back-up: fail setup-wizard [FINISH]
A po chwili telefon uruchamia się w trybie normalnym.