Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Jak uruchomić tryb Recovery

(Temat utworzony: 15-12-2020 04:45 PM)
253344 Wyświetlenia
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Cześć,

W tym poradniku dowiecie się jak wejść w tryb recovery menu. Od Androida 11 One UI 3 standardowa metoda uruchomienia tego trybu nie działa i wymaga dodatkowych czynności opisanych poniżej. Tryb recovery jest wymagany, np. w celu wykonania zabiegu wipe cache partition lub hard resetu.

1. Wyłączamy urządzenie,

2. Podłączamy telefon za pomocą kabla USB do komputera,

3. Czekamy, aż pojawi się ekran ukazujący rozpoczęcie ładowania i stan procentowy baterii,

4. Naciskamy przycisk Volume +, a następnie Power i trzymamy oba przyciski do momentu włączenia się urządzenia.
-W przypadku starszych urządzeń, np. Galaxy S10 wymagane jest przytrzymanie przycisków Volume +, Bixby oraz power

Uwaga: W niektórych modelach urządzeń najpierw należy wcisnąć przyciski odpowiedzialne za wejście w tryb recovery menu, a dopiero następnie podłączyć kabel USB. Obie czynności należy wykonać z jak najmniejszym odstępem czasowym.

1.png2.png

5. Po chwili powinno ukazać się recovery menu

20201021_191215.jpg

Ważne jest, aby telefon był podłączony do komputera, a nie do ładowarki. Inaczej telefon uruchomi się tradycyjnie do systemu.

Jeśli nie dysponujecie kablem USB oraz dostępem do komputera to, zamiast niego możecie podłączyć do gniazda:
-Słuchawki typu USB-C,
-Adapter USB-C - mini jack,
-Przejściówkę typu USB-C --> USB-A z podłączonym pendriv'em lub innym urządzeniem
-Można też połączyć ze sobą dwa telefony kablem USB-C - USB-C jak zaproponował jeden z użytkowników.

Uwaga: Od okołu 2023 r. niektóre urządzenia wchodzą w recovery menu tylko przez podłączenie do komputera. W związku z tym powyższe metody ze słuchawkami itd. mogą nie działać.

W razie problemów lub wątpliwości zachęcam do zadawania pytań.

Przydatne linki:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition

212 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Czyli widocznie możesz mieć uszkodzoną komunikację
rtymins1
Journeyman
Opcje

@vdsl2 sugerujesz, żeby te sterowniki podmienić? Sprawdzę to i dam znać. (Gdzieś wyczytałem, że to powinno działać nawet jak się do portu podepnie słuchawki samsungowe, co by eliminowało kłopot ze sterownikiem, ale może to nie jest prawdą...)

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@rtymins1  Spróbować możesz jak to nie pomoże to pozostaje Ci serwis.

rtymins1
Journeyman
Opcje

Spróbowałem - update sterownika nie pomógł... Ale to wina mojego kompa - jak podpiąłem pod USB w innym, poszło od pierwszego kopa.
Temat zamknięty - dziękuję! :smiling-face:

K_S_L
Journeyman
Opcje
Cześć,
pacjent S20 FE. Nie mogę uruchomić trybu recovery, robię wszystko zgodnie z instrukcją: wyłączam telefon, podłączam kablem do komputera, czekam na info o ładowaniu, wciskam vol+ i power, i nic. Telefon uruchamia się normalnie. Android 12 i One UI 4.
Nie wiem co mam jeszcze zrobić.
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Kogo1
Explorer
Opcje
Mi ostatnio S20 też się nie uruchamiał. Pomogło podpięcie pendriva zamiast komputera i nie czekanie na kółko ładowania.
K_S_L
Journeyman
Opcje
Nie mam pendrive'a ani słuchawek, jedynie oryginalny kabel. Jeszcze miesiąc temu wszystko działało, mogłam wejść do recovery. Próbowałam z 20x wg tej instrukcji i nic.

Edit:
Zrobiłam jak trafiła osoba wyżej. Podłączyłam telefon do komputera i od razu, bez czekania, nacisnęłam krótko przyciski. W końcu zadziałało!
fenix52
First Poster
Opcje
Mam ten sam problem i nadal nie wiem co z tym zrobić
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@fenix52, powiedz, co już zrobiłeś, co próbowałeś? Wszystkie wskazówki wyżej w tym wątku zostały przerobione?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.