Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

[PORADNIK - CIEKAWOSTKA] Android Auto

(Temat utworzony: 26-09-2024 09:29 PM)
222 Wyświetlenia
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
image

Witam. Ten poradnik, a bardziej ciekawostkę kieruje do wszystkich Państwa, którzy posiadają i mają problemy z połączeniem się smartfona do Android Auto.

image

W ostatnim czasie na forum mieliśmy sporo pytań na ten temat z racji, że na początku wydania smartfony serii S24 miały duży problem z połączeniem Android Auto z autami grupy VAG(z moich informacji zostało to już poprawione przez producenta aut, jak i Samsunga).

Postanowiłem sprawdzić i przetestować moje smartfony A14, S22 i S24 osoboscie. Testy robiłem na typowych chińskich radiac, jak też firmowych. Z racji, że mam taką możliwość, do połączenia wybrałem 15 różnych kabli różnych producentów i kilka oryginałów. Ku mojemu zdziwieniu A14 poradził sobie z każdym kablem, ale S22 i S24 już były bardziej wybredne i połączyły się tylko z kablami bardzo dobrej jakości. Co ciekawe, flagowce miały problem nawet z niektórymi oryginałami. 

Tu moja rada, jeśli Państwo nie możecie się połączyć z autem, proszę na początek sprawdzić, czy mamy naprawdę dobry kabel, a wtedy smartfon powinien połączyć się bezproblemowo. Pozdrawiam.
9 Odpowiedzi
blacha21
Samsung Members Star ★
Opcje
A to akurat ciekawe😮
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Tez bylem tym zaskoczony. Postaram się zrobić to jeszcze na telefonach innych producentów na tych samych kablach.
Rozwiązanie
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Uzupełnienie swój poradnik. Miałem możliwość sprawdzenia na kilku telefonach typu Oppo, Realme i Xiaomi i testy wypadły w ten sposób że niektóre telefony też miały problem z kablami słabszej jakości by się połączyć z Android Auto, szczególnie te droższe modele. Co do Samsunga serii S za każdym razem potrzebowałem kabel dobrej jakości nawet do najtańszego radia który posiadał Android Auto. Dlatego według moich testów jestem w 100% przekonany że jeśli mamy problem z połączeniem telefonu serii S z autem, to mamy złej jakości kabel, albo problem z kablem.
termitz
Apprentice
Opcje

Cześć! Ja myślałem, że mam podobny problem. Samsung Polska (biuro Kraków) mówił, że to kwestia kabla, ale okazało sie, że nie. Telefon nie łączy się poprawnie z Android Auto. Tj. Android Auto poniekąd działa, ale ekran dotykowy na tym telefonie ma odświeżanie obrazu ok. 0,0033 Hz (1 raz na 2 minuty!!), więc jest niefukcjonalny. Sterowanie głosem również poniekąd "tnie" i "zamula", ale w tolerowalnym stopniu. Nie mam problemu z wyświetlaniem, ale z odświeżaniem ekranu

Tylko z tym telefonem (jak poniżej) jest problem. Testowano na kilkunastu różnych kablach USB i na kilku telefonach. Testowałem i różne samochody (zawsze OK w innym aucie). W własnym suzuki testowałem przez sprzęt Carlinkkit 5.0 i też zamulało.

Czasem telefon daje komunikat o niepoprawnym kablu USB. Serwis SAMSUNG nie potwierdził tego, ale z przyzwoitości wymienił płytę główną. Czyściłem dane android auto w telefonie do default parę razy, usuwałem samochód, nic to nie dawało. Podejrzewałem wadę sprzętową (gniazda) ograniczającą transfer danych lub duży problem z oprogramowaniem. Aktualnie stoję przy stanowisku problemu z sterownikami telefonu.

Telefon:
Samsung Galaxy XCover 7 SM-G556BZKDEEE, produkcja 2024 r.
Auto:
Suzuki Vitara v. 1.4 mildHybrid, produkcja 2023.

Telefon:Samsung Galaxy XCover 7 SM-G556BZKDEEE, produkcja 2024 r.
Auto:Suzuki Vitara v. 1.4 mildHybrid, produkcja 2023.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. W tym przypadku zależy też od samego urządzenia. Na nie wszystkich też urządzeniach mamy te same dostępne funkcje. Myślę że tu może być problem z samym oprogramowaniem telefonu. Ostatnio pojawiła się nowa aktualizacja czy pobierał już ją Pan?
0 Like
termitz
Apprentice
Opcje

Dzień dobry. Dziękuję za pochylenie się nad moim problemem! 

Moja wersja sprzętu jest aktualna na każdy dzień użytkowania i próby współpracy z samochodem. W tym momencie mam: One UI 6.1, Android 14, wersja G556BXXS6BXI9 / G556BOXM6BXI9/ G556BXXS6BXI9.

Tak samo jak soft Suzuki jest aktualny (v mar 2024) i będzie aktualizowany w marcu 2025 r. przy następnym update.

A propos - czy @_Technik_ może zgłosić do Suzuki konieczność uwzględnienia w sterownikach android auto w nastepnej łatce mojego telefonu w świetle tego problemu? Byłbym bardzo wdzięczny za jakiś ruch w tym kierunku.

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Postaram się skontaktować z SUZKI w celu sprawdzenia kompatybilności Android Auto z tym modelem telefonu ewentualnie ich poprawienia. Możliwe że problem może leżeć po stronie telefonu. Najbardziej udanym Xcoverem który był to 4s kolejna następna generacja robiła już się coraz gorsza.
termitz
Apprentice
Opcje

Dziękuję! I zgadza się - mam na stanie poprzedni model (4s) i wszystko z autem działa poprawnie. Niestety jest już za mało funkcjonalny, żebym polegał na nim jeżdżąc w trasy.

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Zgadza się i na tym modelu Samsung zakończył robienie dobrych pancernych telefonów. Kolejne generację niestety pozostawiają juz wiele do życzenia.