Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Naprawa telefonu z UE lub bez dowodu zakupu – czy jest możliwa?

(Temat utworzony: 31-05-2019 04:24 AM)
101034 Wyświetlenia
AgnieszkaG
Expert
Opcje

Dla telefonów z EU i bez dowodu zakupuDla telefonów z EU i bez dowodu zakupu

Na początek wyjaśnijmy sobie, czym jest w ogóle gwarancja? Gwarancja to zapewnienie producenta o jakości towaru niezależnie od tego, czy był on sprzedawcą; opiera się na warunkach zamieszczonych w karcie gwarancyjnej. Samsung wychodząc na przeciw Klientom umożliwia naprawę urządzeń z rynku europejskiego (innego niż Polska) oraz naprawę urządzenia bez dokumentu sprzedaży. W niniejszym artykule postaramy się wyjaśnić wszystkie kwestie dotyczące takich napraw.

Pochylimy się nad kilkoma przypadkami:

• urządzenie z polskiej dystrybucji,
  • urządzenie z europejskiej dystrybucji,
  • wyjątki.

Naprawa dotyczy jedynie urządzeń, które nie posiadają uszkodzeń mechanicznych, zalań, stłuczeń itp.

Od razu wspomnę, że urządzenia spoza Unii Europejskiej oraz EOG (Europejskiego Obszaru Gospodarczego) mogą nie zostać przyjęte do naprawy w Autoryzowanych Serwisach. Powodem może być brak zgodności oprogramowania, niedostępność części, a także inne wymienione w instrukcji obsługi.

Urządzenia z polskiej dystrybucji

Zacznijmy od naprawy w ramach gwarancji Producenta. Podstawą zgłoszenia gwarancyjnego jest dokument sprzedaży. Wszyscy wiemy jak to jest z przechowywaniem dokumentów, więc wychodząc na przeciw klientom Samsung nie wymaga ich do naprawy urządzenia. Serwis może przyjąć urządzenie na podstawie jego numerów– SN (numer seryjny) lub IMEI. Przejdźmy teraz to dokładniejszego wyjaśnienia.

Naprawa bez dokumentów

Co zrobić, gdy nie mamy dowodu zakupu, sprzedawca odmawia współpracy lub telefon jest „z drugiej ręki”, a dowód sprzedaży zaginął? Nic straconego! Serwis nadal może przeprowadzić naprawę. Jak to działa w praktyce?

• Urządzenia posiadające numer IMEI (telefon, tablet LTE/5G, zegarek LTE) mogą zostać przyjęte do naprawy gwarancyjnej na podstawie ich daty aktywacji – do 24 miesięcy od pierwszej aktywacji.
  • Urządzenia posiadające tylko numer seryjny (tablet Wi-Fi, zegarek BT, słuchawki i inne) mogą zostać przyjęte do naprawy gwarancyjnej na podstawie ich wprowadzenia na rynek – do 28 miesięcy od tej daty.

Należałoby tu jednak zaznaczyć, że chodzi o realizację naprawy. Co się kryje pod takim stwierdzeniem? Otóż w sytuacji potrzeby realizacji innych praw gwarancyjnych jak np. wymiana, niezbędne jest dostarczenie do serwisu dowodu sprzedaży.

Dokumenty uznawane przez serwis to faktura VAT lub paragon fiskalny ze stawką VAT 23% (Również ze stawką ZW).

Dokument powinien zawierać informację wskazującą, jakiego urządzenia dotyczy: model produktu / numer seryjny / numer IMEI oraz data zakupu i dane identyfikacyjne sprzedawcy. 

Zapytacie pewnie - jak sprawdzić dystrybucję telefonu i datę aktywacji/produkcji?

Najłatwiej skontaktować się z infolinią Samsung lub Live Chat, gdzie przemili konsultanci zweryfikują dla Was te informacje. Przygotujcie numer IMEI lub Numer Seryjny. Drugim rozwiązaniem jest udanie się bezpośrednio do serwisu.

Urządzenie z rynku europejskiego* – naprawa bezpłatna:

Jeżeli zajdzie potrzeba serwisowania w Polsce urządzenia zakupionego za granicą (np. w niemieckim MediaMarkt), to sytuacja wygląda inaczej. Zdarza się, że urządzenie może zostać kupione w Polsce, ale pochodzi z zagranicznej dystrybucji. Oczywiście może zostać naprawione:

• do 24 miesięcy od daty jego aktywacji,
  • do 28 miesięcy od daty produkcji,
  • 24 miesiące od daty zakupu z dowodu pierwokupu – dowód zakupu z kraju pochodzenia urządzenia. 

Należy tutaj zaznaczyć, że serwis przyjmuje urządzenie do naprawy bezpłatnej – czyli możliwa jest tylko naprawa.

* Gwarant odpowiada wyłącznie za wady materiałowe lub wady wykonania produktów marki Samsung, które zostały pierwotnie zakupione przez użytkowników końcowych w jednym z następujących krajów: Wielka Brytania, Irlandia, Niemcy, Francja, Włochy, Malta, Hiszpania, Portugalia, Holandia, Belgia, Luksemburg, Dania, Szwecja, Finlandia, Polska, Węgry, Republika Czeska, Słowacja, Austria, Słowenia, Estonia, Łotwa, Litwa, Grecja, Cypr, Rumunia, Bułgaria, Szwajcaria, Norwegia, Liechtenstein i Chorwacja.

Czym różni się naprawa bezpłatna od gwarancyjnej?

Naprawa bezpłatna, to naprawa, której czas może być wydłużony i przekroczyć 14 dni. Decyzję o naprawie podejmują każdorazowo Autoryzowane Punkty Serwisowe Samsung. Uprawnienia gwarancyjne wobec Produktów kupionych w krajach innych niż Polska nie obejmują wymiany Produktu, ani zwrotu kosztów zakupu Produktu.

Przejdźmy jeszcze do mniej oczywistych przypadków.

>24 miesiące od aktywacji

• Jeżeli posiadamy dowód pierwokupu urządzenia – dowód sprzedaży z kraju pochodzenia urządzenia, to urządzenie może zostać naprawione (po weryfikacji) na podstawie daty z tego dokumentu.
  • Dowód sprzedaży z Polski – możliwa naprawa odpłatna. W razie wątpliwości należy reklamować urządzenie bezpośrednio u sprzedawcy.

Flipy i Foldy

Jak łatwo się domyślić składane urządzenia mają nieco inną konstrukcję w porównaniu do zwykłego smartfona. W przypadku tej serii, do naprawy wynikającej ze specyfikacji składanego urządzenia (np. wymiana folii ochronnej wyświetlacza) konieczne jest okazanie dowodu zakupu z kraju pochodzenia urządzenia. W razie wątpliwości należy reklamować urządzenie bezpośrednio u sprzedawcy.

Produkty z rynku polskiego

Produkty z rynku europejskiego

Rodzaj naprawy

Gwarancyjna

Bezpłatna

Okres obowiązywania

do 24 miesięcy od daty aktywacji

> 24 miesięcy od daty aktywacji

do 24 miesięcy od daty aktywacji

> 24 miesięcy od daty aktywacji

Dokument zakupu

Niewymagany

Wymagany

Niewymagany

*Nie dotyczy serii Foldables, przy naprawie wynikającej ze specyfikacji telefonu składanego – np. wymiana folii ochronnej, wymagany pierwotny dowód zakupu.

Wymagany

Polski dowód zakupu

Możliwa naprawa odpłatna.

W razie wątpliwości należy reklamować urządzenie bezpośrednio u sprzedawcy.

Zagraniczny dowód zakupu

Możliwa naprawa na podstawie weryfikacji dowodu zakupu.

Zasady

Obowiązują zapisy karty gwarancyjnej

Czas takiej naprawy może być wydłużony i przekroczyć 14 dni. Decyzję o naprawie podejmują każdorazowo Autoryzowane Punkty Serwisowe Samsung. Uprawnienia gwarancyjne wobec Produktów kupionych w krajach innych niż Polska nie obejmują wymiany Produktu, ani zwrotu kosztów Produktu.

Podziękowania dla @KrzychU za pomoc z aktualizacją artykułu :]

265 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@WojtekEM  Produkty zakupione w innych krajach Unii Europejskiej mogą zostać bezpłatnie naprawione po weryfikacji posiadanych dokumentów zakupu.

Grzegorz_
First Poster
Opcje

Witam Państwa tabela nie przewiduje jednej sytuacji. Co jeśli kupuję w Polsce telefon na f.vat 23%  który to telefon (przykładowo s10plus 128gb) pochodzi z dystrybucji UE. Czy taki telefon nie posida w ogóle gwarancji. jeden ze słynnych sklepów internetowych sprzedaje jak sam twierdzi "Telefon może pochodzić z różnych dystrybucji europejskich. Pozdrawiam.". I co w takiej sytuacji nie będę miał dowodu pierwokupu, tylko fakturę 23% z tego sklepu. Zapewne nie będę miał wypełnionej karty gwarancyjnej bo pudełko z telefonem i kartą w środku będzie zaplombowane. Co w takiej sytuacji telefon kupiony w polsce z dystrybucji UE faktura vat 23% ?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
DanielSz
Voyager
Opcje

W tym przypadku potrzebujesz dowodu zakupu i podbitej karty gwarancyjnej przez sprzedawcę. Sam dokument zakupu wystarcza jedynie wtedy, gdy urządzenie pochodzi z polskiej dystrybucji.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Grzegorz_, niezależnie od tego jaki dokument wystawi sprzedawca w Polsce to serwis będzie wymagał dowodu pierwokupu oraz uzupełnionej karty gwarancyjnej w przypadku urządzeń pochodzących z dystrybucji europejskiej. Skoro sklep nie przekazuje takich dokumentów to niestety telefon będzie pozbawiony gwarancji producenta. Pozostaje wyłącznie rękojmia sprzedawcy. Tak wynika z informacji zawartych w pierwszej wiadomości.

Artur311
First Poster
Opcje

Mam pytanie związane z naprawą gwarancyjną. Może tutaj ktoś z Samsunga będzie mógł się wypowiedzieć i mi pomóc.

Dwa lata temu podczas pobytu wakacyjnego w Niemczech kupiłem telefon Samsunga w niemieckim Media Markcie. Niestety nie poprosiłem przy zakupie o podbicie karty gwarancyjnej. Mam jednak oryginalny dokument zakupu na moje nazwisko. Teraz chciałbym zgłosić w Polsce telefon do naprawy gwarancyjnej (wymiana ekranu z uwagi na wypalenie). Dwa warszawskie serwisy odmówiły mi naprawy z powodu braku podbitej książeczki gwarancyjnej.

W teorii gdybym miał tę pieczątkę to nie byłoby problemu, ale zdobycie jej nie jest taką prostą sprawą, bo ani nie wybieram się do Niemiec osobiście ani nie mogę nawiązać kontaktu mailowego ze sklepem. Spróbuję jeszcze przez znajomych znających niemiecki dodzwonić się do nich z pytaniem czy jest możliwe podbicie karty gwarancyjnej i wysłanie jej do mnie. 

Niezależnie od tego, że spróbuję jeszce pozyskać pieczątkę na karcie gwarancyjnej to zastanawiam się czy na pewno wymagane jest posiadanie podbitej karty gwarancyjnej skoro telefon pochodzi z legalnej dystrybucji, mam dowód zakupu i telefone jest też widoczny w systemie Samsunga...

Tym bardziej, że inny mój telefon pół roku temu był przyjęty przez serwis do takiej samej naprawy, który był kupiony na niemieckim Amazonie (czyli tam tym bardziej byłby problem z podbiciem karty gwarancyjnej, bo na moje pytanie otrzymałem oficjalną odpowiedź, że Amazon nie podbije mi karty). Czyli pół roku temu się dało, a dziś już nie... 😞

Czy ktoś z Samsunga mógłby zająć stanowisko?

Art

0 Like
Portalnet
Pathfinder
Opcje

A jak serwis podchodzi do takiej sprawy. Kupując prywatnie telefon w polskim sklepie ( dystrybucja Samsung Polska) otrzymujemy paragon fiskalny. Owe paragony fiskalne maja to do siebie ze z miesiąca na miesiąc blakną, staja się mniej czytelne. Co zrobić aby serwis np po roku z uwagi na nieczytelny (malo czytelny) paragon fiskalny nie odmówił naprawy ?

0 Like
Artur311
First Poster
Opcje

M.zd. warto zadbać o to aby poprosić o imienną fakturę VAT. Sklep jest zobowiązany do wystawienia takiego dokumentu. Wtedy faktura jest dowodem zakupu. 

W moim przypadku, o którym pisałem wyżej ja mam właścnie taką fakturę imienną.

Art

0 Like
Portalnet
Pathfinder
Opcje

Wiesz większość serwisów, sklepów honorują po prostu kserokopie takiego paragonu lub fotkę (wykonane gdy paragon jest/był czytelny) - wiele razy z takich form korzystałem reklamując cos ....a jak z serwisami Samsunga ?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Artur311, spróbuj skontaktować się z niemiecką siecią sklepów Media Markt korzystając z formularza dostępnego na stronie. Z informacji znajdujących się w pierwszej wiadomości wynika, że konieczne jest posiadanie zarówno dokumentu pierwokupu jak i podbitej karty gwarancyjnej.

@Portalnet, w zupełności powinna wystarczyć kopia takiego paragonu w postaci skanu lub zdjęcia.