Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Galaxy S8 i Android 10

(Temat utworzony: 26-12-2019 02:19 PM)
15965 Wyświetlenia
Numernabis
Pathfinder
Opcje

Witam.

Przepraszam jeśli temat już gdzieś jest, ale jestem niewidomy, a to forum jest dla takich jak ja naprawdę trudne do ogarnięcia :smiling-face:

Czytam po sieci i są sprzeczne dane, czy Galaxy S8 dostanie Android 10?

Powiem szczerze, że na to liczę bo Android 9 sporo namieszał w opcjach dla niewidomych i to w tą niewłaściwą stronę, zamiast usprawnić to znacznie utrudnił nawigację po telefonie osobom niewidomym, liczę na to, że dziesiątka wprowadzi jakieś usprawnienia, poprawi wprowadzone gafy wraz z dziewiątką.

W wątku o czytniku ekranu w S8 sporo takich właśnie "usprawnień" wymieniłem, miały zostać zgłoszone i mam nadzieję, że tak się stało i że coś z tym fantem zrobiono w dziesiątce, tylko eraz czy ósemka dostanie tą dziesiątkę.

Przejdź do rozwiązania
190 Odpowiedzi
Numernabis
Pathfinder
Opcje

Ja z kolei nie będę polemizował pod kątem użyteczności dla widzących, choć i tutaj pewne funkcje zniknęły, jak chociażby opisywana, aprzydatna funcja "słowo SPAM" w wiadomościach tekstowych, można było zablokować wiadomości według zaistniałego słowa w treści wiadomości czy nadawcy, co ułatwiało blokowanie wiadomości typu Bank PKO, BIGA, itop wiadomości predstawiające się nazwą, bez numeru telefonu, tego teraz nie da się zablokować.

Co do użyteczności nowej nakładki One UI, nie znam jej funkcjonalności dla widzących, niewidomym utrudniła funkcjonowanie, ten luncher nie działa tak dobrze z Voice Assistant jak poprzednia nakładka, dużo gorzej działają gesty wielopalczaste (np. trzykrotne puknięcie trzema palcami, to ekran ostatnio uużywanych i tu raz na 5 zadziała), w poprzedniej nakładce gesty te reagowały za każdym razem, no chyba, że ktoś źle palce ułożył, teraz bywa, że trzeba po kilka razy próbować, zeby zadziałały.

Nie rozumiem polityki usuwania opcji mało używanych jeśli są opcjonalne, jak w przypadku niewidomych gest podgłaśniania Voice Assistanta, można było opcjonalnie ten gest wyłączyć, nie, ktoś uznał, że go usunie całkiem, dlaczego? Komu przeszkadzał? Ktoś powie, że są przyciski podgłaśniania i ściszania, ale one działają z opóźnieniem i bywa niejednokrotnie, że chcę podgłośnić Voice Assistanta, a podgłaśnia mi się muzyka, chcę podgłośnić muzykę, a podgłaśnia mi się Voice Assistant, przy geście nie było problemu, przyciski podgłaśniały jedynie muzykę, a gest Voice Assistanta i działał sprawniej, szybko reagował i można było bardzo szybko podgłośnić lub ściszyć.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Numernabis, proponuję w takim razie zgłosić wszystkie zauważone przez Ciebie niedogodności lub też braki funkcji bezpośrednio do firmy Samsung za pomocą aplikacji Samsung Members. Jeżeli będziesz miał problem ze zgłoszeniem to daj znać. W takim wypadku zawołamy Moderatorów z prośbą o przekazanie dalej Twoich sugestii oraz uwag.

Numernabis
Pathfinder
Opcje

Zgłaszanie przez samsung members jest uciążliwe, coś tam uż zgłaszałem.

Wszelkie moje sugestie napisałem w wątku "Czytanie ekranu czyli TalkBack i Voice Assistant", tam się sporo wypowiedziałem, napisałem kilka postów w których podałem swoje zastrzerzenia odnośnie Voice Assistanta, był tam jeden gość co pisał, że to zgłosi, ale nawet jeśli to i tak jeśłi cokolwiek poprawią to dopiero właśnie w kolejnym wydaniu androida, a co za tym idzie ja na S8 tego nie dostanę.

Tak tylko nadmienię, że np. jedna z istotnych funkcji jak kopia zapasowa ustawień dostępności zniknęła, uznano za zbędną, dlaczego? Genialna opcja, raz ustawiłem, skonfigurowałem i w razie resetu czy przesiadki na innego samsunga mogłem te ustawienia przywrócić.

No, ale nie będę się rozpisywał tutaj na ten temat bo jak już pisałem, we wspomnianym wątku wymieniłem swoje spostrzeżenia, ale bardzo dziękuję za chęć pomocy, to się ceni, a jest coraz mniej spotykane :smiling-face:

Tak na koniec, na początku firmy, a zwłaszcza Samsung starały się aby ich telefony były jak najbardziej dostępne dla niewidomych, Samsung nawet we współpracy z google stworzył Voice Assistanta, na bazie TalkBacka, ale z elementami podpatrzonymi u konkurenta iPhone czyli VoiceOver'a i to wyszło na plus, genialny screen reader, no prawiegenialny, ale znacznie lepszy od TalkBacka i wszystko wyglądało na to, że firma się stara pozyskać niewidomych klientów, ale to tlko tak wyglądało, android 9 pokazał, że niestety swoje zapędy w tym kierunku zmienili o 180 stopni, zamiast dodawać funkcjie i ulepszać telefon w dostępności jest wręcz odwrotnie, jakby o nas zapomnieli.

0 Like
Numernabis
Pathfinder
Opcje

Wklajam tutaj moje sugestie i spostrzeżenia, może ten kolega ostatnio  nie zgłosił tych moich zmian, a może jak znowu ktoś zgłosi to się nad tym pochylą.

Witam.
Mam nadzieję, że ktoś to przeczyta sumiennie.
Jestem osobą niewidomą, zakupiłem Galaxy S8 ze względu na Voice Assistant, ale ten został zmieniony po aktualizacji do Androida 9.
Owszem została poprawiona identyfikacja rozmówcy, bo działa na zablokowanym ekranie i powiadamia o rozmówcy w trakcie rozmowy, ale... no właśnie, poniżej przedstawiam to co zostało popsute i sugestie mające wpływ na komfort korzystania z telefonu zwłaszcza przez osoby niewidome:
(Dla jasności, w opise będę używał słowa flickowanie, jest to głaskanie ekranu lewo/prawo i wówczas poruszamy się po klikalnych elementach, to ułatwia odszukanie właściwego elementu)

1. Po aktualizacji został usunięty gest podgłaśniania Voice Assistanta, ktoś powie, że można go podgłaśniać przyciskami głośności, owszem tak, ale jest to znacznie wolniejsze, przede wszystkim to działa tak, że gadaczka musi zagadać, żeby podgłaśniało właśnie Voice Assistanta w przeciwnym razie podgłośni multimedia. Działa to z opóźnieniem i po każdym takim podgłaśnianiu pasek podgłaśniania wisi przez kilka sekunt utrudniając nawigację po ekranie, trzeba czekać aż zniknie, do tego jest komunikat "głośność dostępności 80%", jak zniknie "pasek głośności dostępności zamknięty"
Bez sensu. Gest do podgłaśniania to był jeden palec góra dół, bardzo szybko można było przyciszyć lub zgłośnić. Nie wiem komu to przeszkadzało tym bardziej, że w tzw. skróconym menu można było odfajkować tą pozycję i już nie było gestu jeśli komuś przeszkadzał. Pozostawiono inne bezsensowne pozycje, a tą bardzo przydatną usunięto.
Zostały min. Włącz ciemny ekran, również można to zrobić przyciskiem zasilania, a jednak gest pozostał, grube obramowanie raczej rzadko używane, a wcale przez osoby niewidome, kolor wskaźnika fokusu, Powiadomienie, to jest że gestem otwieramy pasek powiadomień, ale najpierw muszimy przesunąć trzema palcami lewo prawo i tutaj wybrać pozycję "powiadomienie" i palcem góra i się otwiera pasek powiadomień, a to zupełnie bez sensu bo bez tego dwoma palcami w dół i również otwieramy pasek powiadomień.
Nie rozumiem tego.
2. Kolejna sprawa to sms i ustawienia, była opcja "słowo SPAM, można było tutaj dodać słowo po którym były filtrowane wiadomości, jeśłi dodane słowo pojawiło się w treści lub nadawcy wiadomość była blokowana, idealne narzędize na smsy typu "Bakn PKO, BIGA i inne wiadomości, które nie posiadają numeru telefonu tylko przedstawiają się jako nazwa, po aktualizacji do androida 9 ta opcja zniknęła, nie da się tych smsów zablokować.

3. Następna sprawa, kontakty i zakładka "ostatnio używane", prawie pół ekranu, po aktualizacji do dziewiątki jest puste, niewykorzystane, poprzednio, przed aktualizacją było pole wyszukiwania na samej górze, teraz jest pusta przestrzeń przez pół ekranu.

4. Kolejna sprawa - kalendarz, synchronizuje się z kontaktami i jeśli mamy imieniny czy urodziny w kontaktach to są dodane do kalendarza i super, ale dodane są jako całodzienne wydarzenie i nie informuje nas to w żaden sposób, nie ma możliwości ustawienia alarmu, powiadomienia.

5. Bardzo istotna kwestia, pasek powiadomień, przed aktualizacją był wyświetlany odwrotnie, najpierw były przyciski Wi-Fi, Dźwięk wł/wył, bluetooth, a dopiero ikony informujące o zasięgu, poziomie baterii i tp. Dlaczego to takie ważne, w ósemce w opisanym układzie kiedy chciałem szybko przełączyć telefon w tryb wibracji lub wyciszenia to odblokowywałem telefon, dwoma palcami w dół i miałem pasek powiadomień i teraz wystarczyło że przeflikowałem 2x palcem i byłem na ikonie dźwięku, pukałem i miałem wibrację, czyli bardzo szybko, teraz jest inaczej, teraz są najpierw ikony informujące o zasięgu, godzna, stan baterii itp i jak chcę wyciszyć dźwięki to po odblokowaniu, otwarciu paska powiadomień muszę przeflikować palcem 10x aby dojść do przycisku dźwięk - masakra. Dla widzących żadna różnica czy te ikony są po prawej czy lewej, a dla niewidomych jest to spora różnica i utrudnienie Tu ewentualnie można byłoby się pokusić o jakiś gest do przełączania się między dźwiękiem, wibracją, a wyciszeniem.

6. Klawiatura Samsunga ma błąd, przy ustawieniu pisania jednym dotknięciem czyli dotknij i puść wszystko pięknie działa, ale kiedy chcemy napisać polską literę, przytrzymujemy wybraną literkę np. "z", pojawiają się dostępne możliwości "ź", "ż" i inne, przesuwamy palcem na żądaną, puszczamy palec, a podpowiedzi nie znikają, nie wpisuje się wybrana litera, puknięcie podwójne również nic nie daje. Przy ustawieniu standardowym czyli zaznaczamy literę i pukamy dwukrotnie żeby napisać działa to prawidłowo czyli przytrzymujemy, pokazują się alternatywne literki i w jedną z nich pukamy dwukrotnie i się wpisuje, tak, że coś jest popsute w tym ustawieniu jednodotykowym (dotknij i puść)

7. Gesty wielopalcowe nieco dziwnie teraz reagują, trzeba nieraz kilka razy puknąć żeby zaskoczyły, na początku w ósemce działały sprawniej.

8. Po puknięciu 3x czterema palcami (gest do otwarcia okna ostatnio używanych aplikacji) jak zaskoczy otwiera się to okno, ale Voice Assistant milczy, nie mówi o otwarciu tego okna, trzeba dotknąć ekranu żeby wiedzieeć, że się otwarło, w ósemce mówiło - "ostatnio używane aplikacje" - coś w tym tylu.

9. Jesteśmy w tym ekranie ostatnio używanych, klikamy "zamknij wszystkie" i zamyka, otrzymujemy stosowny komunikat, ale Voice Assistant milczy, trzeba dwoma palcami w górę, aby otworzyć okno aplikacji i ponownie wrócić do ekranu głównego. To przyszło wraz z aktualizacją do dziewiątki.

10. Fajnie błoby dodanie w kontaktach chodzenie po nagłówkach, żeby można było się przemieszczać po tych początkowych literach, żeby po wyborze nagłówki lub coś w tym stylu jak flikuję to przeskakuje po tych znakach/akapitach A, B, C, D - chodzi o to, że jak przeszukuję listę to chciałbym szybko przejść do litery C i przeszukać kontakty jedynie na literę C.

11. Mile widziany kreator własnych gestów, wiadomo, jakiś nie wycudowany, ale żby można było sobie przypisać własny gest do jakiejś wybranej czynności, dojakiejś aplikacji.

12. W sumie nie korzystam, ale inni, nowi użytkownicy mogą korzystać, zniknął w dostępności panel do ćwiczeń gestów, nie chodzi o samouczek bo ten pozostał, ale był panel, który po uruchomieniu dawał możliwość ćwiczenia gestów nie wprowadzając ich w życie, pukaliśmy i Voice Assistant informował nas co to za gest, jaką czynność wywołuje, panel ten zniknął.

13. aplikacja budzik (samsungowa) oraz Samsung Music nie przewijają listy automatycznie kiedy flikujemy po ekranie (flikowanie to smyranie palcem po ekranie lewo prawo i takie pojedyncze smyranie powoduje przechodzenie po elementach po kolei) i tak flikując lista w budziku nie przewija się, przechodzimy po elementach widocznych, np. po trzech zdefiniowancych alarmach i wchodzimy na zakładki na dole, pomijając niewidoczne pozostałe alrarmy, w ósemce tak nie yło, tak samo w aplikacji Samsung Music lista nie przewija się automatycznie, musimy ręcznie przewinąć dwoma palcami, aby przejść do pozostałych niewidocznych katalogów/plików.

14. Zniknęła opcja tworzenia kopi zapasowej ustawień dostępności, tworzyło kopię ustawień do pliku, można było takie ustawienia przenosić na inny telefon samsunga czy przywracać po formacie z pliku.

15. Ostatnia aktualizacja (grudzień 2019) i kolejny przykład bezmyślnosci osób wprowadzających te zmiany. Owszem, dla widzących może i są one interesujące i przydatne, ale o osobach niewidomych myśli się coraz mniej.
Do tej pory było tak, że kiedy wchodziłem w wiadomości sms/mms, jest lista wiadomości, klikałem w wiadomość ostatnio ottrzymaną, na początku są ostatnio przyszłe, klikam i Voice Assistant odczytuje, klikam podwójnie, aby się otworzyła korespondencja i fokus był od razu ustawiony na polu edycyjnym, wystarczyło puknąć w ekran dwukrotnie i otwierała się klawiatura do pisania odpowiedzi, teraz po otwarciu rozmowy muszę flickować (przypominam, że to przesuwanie palcem po ekranie, jedno przesunięcie to przejście przez jeden element na ekranie) 10 razy, muszę przejść po kolejnych elementach:

nawiguj w górę,
nazwa kontaktu,
numer telefonu kontaktu,
połącz przycisk,
szukaj przycisk,
ustawienia rozmowy,
dołącz obraz przycisk,
dołącz obraz z aparatu przycisk,
więcej opcji przycisk,
i dopiero kolejne flicknięcie to pozycja poszukiwana "edytuj pole" i tu dopiero mogę puknąć dwukrotnie, aby otworzyć klawiaturę w celu odpowiedzi na wiadomość.
Funkcje owszem przydatne, ale trzeba było pozostawić domyślnie fokus ustawiony na polu edycyjnym.

Jeszcze jedna kwestia.
Jest taka opcja jak "włącz ciemny ekran", jest to tzw. kurtyna, ekran robi się czarny, a właściwie to nie ekran tylko jak sama nazwa wskazuje, na ekran zachodzi ciemna kurtyna i pod tą kurtyną ekran nadal świeci zużywając baterię.
Fajnie by było, gdyby było to tak:
Ustawiam sobie wyświetlać na 70% jasności, włączam kurtynę i ta z automatu przyciemnia ekran nawet do minium, do 0%, ale gdy wyłączam kurtynę to ekran wraca do tych 70%. Bywa, że potrzebuję pomocy osoby widzącej, jak mam przyciemniony na stałe np. do 5% to przy jasnym dziennym świetle ciężko cokolwiek dojrzeć na ekranie, a jak ktoś słabiej widzi to już masakra,.

I ostatnia sprawa - sporym ułatwieniem jest klawiatura brailowska, niestety wszystkie dostępne w sklepie gryzą się z VO, bo mają własnego gadacza i korzystanie jest mocno utrudnione. Gdyby samsung coś wykombinował, dodał własną klawiaturę brailowską korzystającą z VO, nie trzeba byłoby się przełączać między klawiaturą, a VO. Klawiatura taka musiałaby wyłączać gesty VO żżeby nie wywoływać przypadkiem gestów bo dotykamy ekran kilkoma palcami, lub po włączeniu/wyświetleniu się klawiatury brailowskiej ta część ekranu z klawiaturą byłaby wyodrębniona od gadacza, od gestów. Da się to jakoś zrobić, nie wiem jak to programistycznie wygląda, ale w iOS tak to funkcjonuje.

Numernabis
Pathfinder
Opcje

Zdaje się, że tutaj nie ma opcji edycji postów, przynajmniej mnie się nie udało tego znaleźć.

Odnośnie tej klawiatury brailowskiej i wyłączania Voice Assistanta czy TalkBacka kiedy się uruchamia.

Klawiatury brailowskie jak pisałem (te androidowe) mają swój wbudowany czytnik ekranu, korzystają z zainstalowanego syntezatora mowy, i kiedy uruchamiamy to nie da się an niej pisać dopóki nie wyłączymy Voice Assitanta, potem po zakończeniu pisania znowu musimy włączać Voice Assistanta, da się to rozwiązać, aby uruchamiając taką klawiaturę Voice Assistant zawieszał swoje działanie na czas korzystania z klawiatury, a wiem co piszę, bo powstał czytnik ekranu Commentary Screen Reader (chińska produkcja we współpracy polskiej) i ten czytnik ekranu tak właśnie działa, kiedy uruchamiamy klawiaturę zawiesza swoje działanie, aby można było korzystać z klawiatury, zamykamy klawiaturę Commentary się odwiesza automatycznie i gada. Przesiadłbym się, ale nie współpracuje on z ekranem One UI pod dziewiątką.

Pod dziesiątką już tak, coś poprawli w One UI, dlatego też liczyłem na dziesiątkę w S8 :smiling-face:

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Numernabis, trzymam kciuki za to, że część ze zgłoszonych przez Ciebie rozwiązań zostanie wprowadzonych do systemu i ułatwi pracę na telefonie osobom niewidomym. Pozwolę sobie zawołać Moderatorów z prośbą o dalsze przekazanie Twoich uwag i sugestii podanych w tym wątku.

@EwaK@KrzysiekK@Damian K, bardzo proszę w imieniu @Numernabis o przekazanie jego sugestii do odpowiedniego działu zajmującego się rozwojem oprogramowania. Dziękuję!

Numernabis
Pathfinder
Opcje
Ja dziękuję w swoim imieniu oraz innych niewidomych.
0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@Numernabis jestem pod wrażeniem! Wszystko trafi do odpowedniego działu zajmującego sie rozwojem oprogramowania :smiling-face: 

Numernabis
Pathfinder
Opcje
@EwaK dziękuję.
Chciałbym jeszcze, aby te sugestie i to co zniknęło mimo wszystko weszło z jakimiś poprawkami dla androida 9, ci którzy zakupili telefony jeszcze pod ósemką, zakupili je właśnie z powodu tak dobrej dostępności, po wejściu andorida 9 sporo się zepsuło, nie możemy liczyć na androida 10 bo w galaxy s8 nie będzie jak wiadomo, nie stać większości z nas na zakup kolejnoego nowego telefonu tylo dla andoroida 10, bo i tu też niewiadomo jak to wygląda na dzień dzisiejszy :), może być jeszcze gorzej niż aktualie w dziewiątce hehe.
Miłoby było gdyby sztab "pisarzy" pochylił się nad tymi zmianami i wypuścił je w jakiejś aktualizacji dla dziewiątki.
Zupełnie bezsensowne zmiany powstały w międzyczasie.
W każdym bądź razie dziękuję za to co już :smiling-face:
EwaK
Hotshot
Opcje

@Numernabis więcej informacji będę miała już po Nowym Roku oczywiście. Jestem serio pod ogromnym wrażeniem i mam nadzieję, że uda nam się popchnąć tak ważny temat :smiling-face: