26-12-2019 02:19 PM
Witam.
Przepraszam jeśli temat już gdzieś jest, ale jestem niewidomy, a to forum jest dla takich jak ja naprawdę trudne do ogarnięcia
Czytam po sieci i są sprzeczne dane, czy Galaxy S8 dostanie Android 10?
Powiem szczerze, że na to liczę bo Android 9 sporo namieszał w opcjach dla niewidomych i to w tą niewłaściwą stronę, zamiast usprawnić to znacznie utrudnił nawigację po telefonie osobom niewidomym, liczę na to, że dziesiątka wprowadzi jakieś usprawnienia, poprawi wprowadzone gafy wraz z dziewiątką.
W wątku o czytniku ekranu w S8 sporo takich właśnie "usprawnień" wymieniłem, miały zostać zgłoszone i mam nadzieję, że tak się stało i że coś z tym fantem zrobiono w dziesiątce, tylko eraz czy ósemka dostanie tą dziesiątkę.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
12-01-2021 09:06 PM
Wydaje mi się, że plik VCF posiada inne kodowanie znaków dlatego nie są widoczne polskie znaki diakrytyczne. Nie zmienia to jednak faktu, że po importowaniu pliku do jakiejkolwiek usługi jak np. Google czy Microsoft powinny być widoczne wszystkie kontakty.
14-01-2021 04:30 PM
OK, nawet jeśli to co z takimi jak ja? Chcę przenieść kontakty do starszego rodzau telefonu, do NOkipod symbianem, ten system nie rozpoznaje zbiorczego pliku vcf, a jedynie pojedyncze pliki vcf.
To starsze telefony były w tym temacie lepsze, nawet jeśli nie było właściwegokodowania to zamiast polskich znaków były krzaczki, ale nie tak że brakowało kontaktu.
No i kolejne mojeprzemyślenia w związku z tym problemem kontaktów:
Tak się zastanawiam czy nie chodzi tutaj o jakieś ustawienia językowe, wprawdzie w język i wprowadzane tutaj mam ustawiony język polski, ale uruchamiając Voice Assistant czy TAlk Backa jest komunikat, że aktualnie ustawiony język nie jest obsóugiwany przez program i zostanie uruchomiony domyślny język polski.Czy język ustawiamy w jednym miejscu w telefonie czy jest jeszcze w innym miejscu?
14-01-2021 10:38 PM
Niestety nie mam więcej wskazówek dotyczących plików VCF. Wychodzi na to, że problemem jest stary telefon bez obsługi zbiorczych wizytówek. Odnośnie języka to ustawia się tylko w jednym miejscu w urządzeniu.
21-01-2021 07:08 PM
Nie, problem nie leży po stronie starego telefonu nie obsługującego zbiorczychwizytówek,no chyba, że za starty telefon uznamy Samsunga Galaxy S8, bo to tutaj jest tworzona zbiorcza wizytówka vcf bez kontaktów z polskimi znakami.
Napisałem, że chciałbym zaimportować mojekontakty do Noki pod symbianem, ale zbiorcza wizytówka jest tworzona na samsungu, otwarta wizytówka przy pomocy Notatnika wykazuje brak wszystkich kontaktów któe w nazwieposiadają polskie znaki, nic tu nie ma do tego wysłużona Nokia, onanie biere w tym procederze żadnego udziału, ona ma być miejscem docelowym, ale już po drodze brakuje kontaktów więc problem nadal nierozwiązany.
21-01-2021 09:04 PM
Alternatywnie możesz wykonać kopię kontaktów w chmurze. Wystarczy włączyć synchronizację kontaktów w ustawieniach telefonu. Kontakty możesz synchronizować zarówno z kontem Samsung jak i Google. Więcej opcji na ten moment nie widzę.
28-01-2021 10:55 AM
Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.
Teraz inne pytanie.
Gdzie i czy w ogóle w Galaxy S8 jest opcja żeby telefon wybierał automatycznie dany numer w przypadku sygnału zajętości.
W Huawei syn ma tak, że nawet nie musi tej opcji włączać na stałe, jest dodatkowy przycisk przy połączeniu, że wciska go i wówczas jeśli numerjest zajęty to łączy do skutku, aż będzie wolne.
W samsungu nie widziałem ani przycisku, ani nie ogłem znaleźć opcji aby włączyć takie wybieranie.
29-01-2021 02:03 PM
Niestety nie ma takiej możliwości.
16-04-2021 09:08 PM
Witam.Dawno mnie tutaj nie było.No niestety muszę jedynie potwierdzić moją tezę, że firma Samsung ma w głębokim poważaniu osoby niewidome, jak pewnego razu postanowili wyjść takim na przeciw tworząc Voice Assistant (czytnik ekranu na bazie Talk Backa) tak po aktualizacji do Androida 9 znacznie zmniejszyli dostępność w swoich telefonach, mowa o pewnej grupie telefonów, bo nie w każdym Samsungu był Voice assistant, tak w Androidzie 11 nie znajdziemy już Voice Assistanta, a jedynie Talk Backa.Ten czytnik ekranu jest znacznie gorszym rozwiązaniem, podstawową wadą jest bardzo częsty brak możliwości odebrania połączenia gestem i trzeba szukać palcem przycisku z zieloną słuchawką, puknąć z przytrzymaniem w tą słuchawkę i przeciągnąć, no życzę powodzenia w głośnym miejscu.Dodatkową wadą jest brak identyfikacji rozmówcy, oczywiście to rónież działa różnie na różnych telefonach, ja np. w swoim S8 nie usłyszę kto do mnie dzwoni, powie jedynie "Połączenie", tak samo kiedy już prowadzę rozmowę i ktoś się do mnie dobija usłyszę dokładnie to samo - "Połączenie"No nic tylko pogratulować firmie Samsung swoich posunięć. Kolejna firma pokazująca gdzie jest nasze (niewidomych) miejsce, brawo Samsung!
20-05-2021 03:08 PM
Witam ponownie.
Od jakiegoś czasu pojawia mi się w samsungu Galaxy S8 komunikat o treści:
Wskazówki dotyczące Wi-fi, analizowanie Wi-Fi
Nieistotne czy Wi-Fi jest włączone czy wyłączone, w praktycznie mam wyłączone cały czas, a komunikat pojawia się kilka razy dziennie w różnych miejscach.
Co to za komunikat i dlaczego się pojawia jakaś analiza Wi-Fi skoro Wi-Fi jest wyłączone?
21-05-2021 04:45 PM
@Numernabis W tej sytuacji wykonaj poniższe kroki : Ustawienia->Aplikacje->3 kropki po prawej stronie->Pokaż aplikacje systemowe->Wskazówki dotyczące Wi-Fi->Domyślna Pamięć->Wyczyść Dane.