Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Blokada na odcisk palca

(Temat utworzony: 05-08-2019 08:12 PM)
4259 Wyświetlenia
Numernabis
Pathfinder
Opcje

Witam

Przepraszam jeśli nie w tym dziale, ale jestem osobą niewidomą, bardzo trudno się tu poruszać bezwzrokowo :smiling-face:

Posiadam Samsunga Galaxy S8, włączyłem sobie blokadę ekranu na odcisk palca, oczywiście wymagane jest również podanie hasła jako alternatywę, taką wybrałem, w czym rzecz, spodziewałem się, że będę mógł odblokowywać szybko ekran przy pomocy palca, takie chyba jest założenie takiej blokady, dość często sięgam po telefon i jak się okazuje ta oczywistość nie jest taka oczywista bo codziennie muszę raz na dzień wpisać hasło, aby odblokować ekran, dosłownie raz dziennie mam monit o hasło mimo iż przykładam palec, mam kilka odcisków i nie jest to spowodowane zbyt późnym przyłożeniem czy którąś nieudaną próbą, otwieram etui, bmam komunikat użyj odciska palca aby odblokować, przykładam palec a tu monit, "twoje hasło zawiera iconajmniej tyle i tyle liter i tyle i tyle znaków specjalnych" i mam klawiaturę.

Czy to normalne, czy można to jakoś obejść, jakaś opcja czy może to jakiś błąd, jeśli to celowe to jest to jakieś nieporozumienie, w końcu odcisk palca to jest jakby zakodowane hasło w odcisku więc dlaczego woła mnie raz dziennie o hasło? Osoba widząca jeszcze w miarę szybko wklepie takie hasło, ja jako niewidomy potrzebuję więcej czasu, a złośliwość przedmiotów martwych tpowoduje, że kiedy potrzebuję szybko dostać się do telefonu akurat wówczas pojawia się hasło, na ulicy, gdzie jest głośno i problem spory, aby wklepać prawidłowo hasło.

0 Like
14 Odpowiedzi
PawełN
Navigator
Opcje

Cześć @Numernabis

Biometria jest dodatkowo zabezpieczana hasłem standardowym, tak było i najprawdopodobniej będzie.

Jest to spowodowane kwestią zabezpieczeń i to, że raz dziennie pojawia się monit o wprowadzenie hasła, też jest celowym działaniem. Wiem, że nie wszystkie rozwiązania są idealne, ale tutaj też trzeba pamiętać, że nie można zmniejszać zabezpieczeń ze względu na włączone opcje typu talkback/VoiceAssistant. Myślę, że zastosowanie zabezpieczenia typu PIN będzie lepszym niż hasło.

Dodatkowo pozwolę sobie wysłać tego typu zgłoszenie w Twoim imieniu.

Pomogłem? Zaakceptuj jako rozwiązanie.

„Musimy nauczyć się uzyskiwać potrzebną nam energię bez zużywania surowców.“ Nikola Tesla

Numernabis
Pathfinder
Opcje
Zastanawiałem się nad alternatywą w postaci PINu, ale ten jest prostrzy do obejścia w razie czego i stąd hasło
Tak czy inaczej, nadal nie rozumiem w czym to ma bardziej zabezpieczać telefon wołając o hasło raz dziennie. Odcisk palca jest niepowtarzalny, jest to rodzaj zabezpieczenia więc po co ten monit raz dziennie o hasło.
Nie piszę tego złośliwie, staram się to zrozumieć.
0 Like
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

Cześć @Numernabis,

jeżeli telefon codzienni prosi Cię o jednokrotne odblokowanie za pomocą hasła, to może masz ustawione ponowne uruchomienie urządzenia o konkretnej godzinie. Po restarcie rzeczywiście pojawia się prośba o podanie hasła/pinu blokady.

Sprawdź ścieżkę: Ustawienia > Pielęgnacja urządzenia > Menu (3 kropki) > Automatyczne ponowne uruchamianie.

0 Like
Numernabis
Pathfinder
Opcje

@KrzysiekK dzięki za zainteresowanie.

Ta opcja jest wyłączona, poza tym to się dzieje o różnych porach, telefon jest uruchomiony, gdyby się ponownie uruchamiał wiedziałbym bo najpierw wołałby o kod PIN do karty SIM, a tak nie jest.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Numernabis, posiadam telefon Galaxy S10+ i mam włączony odcisk palca oraz ustawiony numer PIN. Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek musiał odblokowywać telefon za pomocą numeru PIN. Numer ten jest wymagany po ponownym uruchomieniu telefonu, ale nigdy w momenie kiedy telefon jest stale włączony. Spróbuj przestawić hasło na numer PIN. Zobaczymy czy po zmianie sytuacja będzie się powtarzać. Rozumiem, że docelowo zamierzasz korzystać z hasła, ale jestem ciekawy czy telefon również raz dziennie będzie prosił o podanie numeru PIN.

0 Like
Numernabis
Pathfinder
Opcje

OK, zmieniłem na kod PIN, zobaczymy jak to będzie teraz wyglądało.

RadekK
Hotshot
Opcje

Hej @Numernabis,

Koniecznie daj znać, jak zachowuje się telefon po ustawieniu PIN zamiast hasła.

Bardzo ciekawy przypadek :smiling-face:

0 Like
Numernabis
Pathfinder
Opcje

witam.
wczoraj nie dawałem znać bo testowałem, do teraz nie pojawił mi się monit o kod pin, jedynie przy ustawionym haśle woła mnie codziennie o hasło, dziwadło jakieś :smiling-face:
dzięki za pomoc.

Poprawiłem post pisany CapsLockiem :winking-face: Edytowano przez RadekK

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Numernabis, dziękuję za informację. Możliwe, że w przypadku ustawionego hasła telefon celowo odpytuje użytkownika raz dziennie żeby ten nie zapomniał hasła. Kod PIN jest znacznie prostszy do zapamiętania i dlatego nie pojawiają się pytania. To jest wyłącznie moja teoria, która wymaga sprawdzenia na innych telefonach.

0 Like