Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zasięg zmieniający się z Play na Roaming Krajowy

(Temat utworzony: 24-05-2021 11:16 AM)
1638 Wyświetlenia
ALIENX21
Helping Hand
Opcje
Witam jak w tytule mam taki problem ostatnio zaobserwowałem ze mam zasieg Play 2kreski LTE+ ktoś do mnie zadzwoni (choć czasami nic nie robię a też się zmienia) i po zakończeniu połączenia zasięg zmienia się na Hsdpa+ w roamingu krajowym (widoczne oba na zrzutach) czy to problem z Tel czy coś po stronie Sieci (choć dzwoniłem do nich i niby po ich stronie jest wszystko ok) Samsung Galaxy S21 Ultra (Na poprzednim Note 20 Ultra nie miałem takiej sytuacji ani razu)

image
Po zakończeniu połączenia i często też samoczynnie się zmienia na roamingu krajowy

image
Po ręcznym wybraniu Sieci

19 Odpowiedzi
xAp0x
Voyager
Opcje
Cześć mialem play i to jest wina ich sieci. Zasieg maja tragiczny dlatego ze nie maja wlasnych anten i korzystaja z innych operatorów. Po zmianie sieci na inna juz takich problemow nie mam :smiling-face:
Wiec niestety nic na to nie poradzisz Play to chyba jedna z gorszych sieci jezeli chodzi o zasieg, jak masz mozliwosc wsadz sobie kartę innego operatora i sprawdz jak bedzie wygladal zasieg.
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Cześć @ALIENX21 

A czy po wybraniu ręcznej pracy sieci, problem dalej występuje? 

Sprawdź jeszcze inną kartę SIM. 

ALIENX21
Helping Hand
Opcje
I tu się nie zgodzę na poprzednim tel nie miałem przypadku by tel się przełączył na roaming krajowy I praktycznie w każdym miejscu w pl mam zasięg LTE+ (A MIESIĘCZNIE ROBIE OK 15TYS KM PO PL) Także moim zdaniem play ma najlepszy zasięg A miałem już karty wszystkich głównych Sieci z kraju
ALIENX21
Helping Hand
Opcje
Po ręcznym wybraniu Sieci Play problem nie występuje i niestety nie mam innej karty by sprawdzić.
xAp0x
Voyager
Opcje
Mozna dyskutowac ja na 4 urzadzeniach mialem taki problem jak opisujesz wlasnie w sieci play
Z fold 2
Z flip
Galaxy s8
Note10+
Jak miesiac temu zmienilem operatora to na chwile obecna ani razu takiego problemu nie mialem.
ALIENX21
Helping Hand
Opcje
Jak to mówią tyłu ilu ludzi tyle opinii. Ja zacząłem przygodę z samsungiem od s6 i nigdy nie miałem problemu A play mam od pary lat. I inne Sieci miałem czasami równocześnie z tą siecią i nigdy nie miałem problemu.
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@ALIENX21, potwierdzam to, co mówi @xAp0x. Play swoich anten ma bardzo mało i dlatego, jeśli w pobliżu jest antena innego operatora, żeby mieć lepszy zasięg, przełącza Cię na nią. Stąd też ten Roaming Krajowy. 

Tak samo to się dzieje na innych telefonach, jeden ze smarfonów mam Xiaomi z kartą Play i na nim wygląda to identycznie.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

ALIENX21
Helping Hand
Opcje
To dlaczego z lepszego zasięgu (play LTE+) przełącza się na gorszy (HSDPA+ w RK) ? Jak by było odwrotnie to bym zrozumiał ale na gorszy zasięg to nie ma sensu. Poza tym w całym kraju mam zasięg LTE+ i na poprzednich tel tak nie było więc coś jest nie halo i to jak na moje nie wina samych anten? Nawet teraz mając LTE+ na max zadzwonię i po zakończeniu połączenia przełącza mi na gorszy zasięg (wolniejszy internet) W roamingu
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

Patrząc na fakt, że na innych telefonach (również od innych producentów — u mnie też przełącza się na gorszy standard, ale kresek jest więcej i obstawiam, że chodzi o stabilniejsze połączenie) wygląda to identycznie, to to pytanie należy zadać bezpośrednio w Play.

Dopowiem też, że nie ma reguły, kiedy się przełączy na Roaming Krajowy (inną antenę). W tym samym miejscu może działać raz tak, raz tak. Co więcej, są okresy — nawet do pół roku — kiedy, nawet przemieszczając się w miejscach ze słabym zasięgiem, nie połączę się z inną anteną ani razu.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.