10-08-2021 10:17 PM
Witam,
Kupiłem 2 dni temu smartphone Galaxy S20 Ultra na jednym z portali ogłoszeniowych. Dziś mój telefon został chyba "zablokowany", ponieważ nie czyta żadnej karty SIM ( nie ma zasięgu ani nie można nigdzie zadzwonić ) oraz numer IMEI zmienił się na same 0. Dodam, że od początku nie mogłem zrobić aktualizacji oprogramowania bo wyskakiwał komunikat " Łączenie z serwerem " a zaraz po nim " Błąd rejestracji ". Od początku był też problem np. przy próbie skonfigurowania Samsung Pass wyskoczył komunikat: " Urządzenie zostało zrootowane. Ze względów bezpieczeństwa nie można używać Samsung Pass na urządzeniach zrotowanych"
Bardzo proszę o pomoc.
11-08-2021
03:57 PM
– ostatnio edytowany
12-08-2021
12:34 PM
przez
OleksiiA
Heh Nie jestes jedyny który się nabral. Nieuczciwi ludzie robią w ten sposób ze nie spłacają rat a potem wystawiają na olx. Tam nie ma kontroli ani żadnej odpowiedzialności ani sprzedającego ani portalu aukcyjnego Dlatego prawie nic nie jesteś w stanie zrobić. Z prawnego punktu widzenia wziąłeś udział w przestępstwie tzw. paserstwie. Kupiłeś sprzęt od osoby która nie była jego wlascielem. Zrobiłeś to prawdopodobnie nieświadomie ale jednak. Inna sprawa ze kazdyboperwtor zabezpiecza się w ten sposób przed utrata dochodów ze spaty rat za urządzenie i instaluje sobie programik do zarządzania telefonem zdalnie. Na początku masz monity o zaległych ratach a potem blokują ci możliwość korzystania z niego Jak się uprzesz to problem rozwiarzesz grzebiąc w Googlach Wtedy operator zablokuje Ci IMEI żebyś nie mógł korzystać w żadnym kraju UE gdzie dany operator świadczy usługi lub ma podpisana umowe na współpracę w zakresie świadczonych usług telekomunikacyjnych. W takim przypadku jedyna droga na odzyskanie kasy jest droga sadowa Ja jak najszybciej wydrukowalbym sobie wszystkie dane z przebiegu transakcji a do portalu na którym kupiłeś wysłałbym maila o zabezpieczenie danych osoby której konto posłużyło do przekrętu. To samo do spedytora. Sprawę zgłaszasz na policję która mało co zrobi Po czym zakładasz sprawę sadowa Wtedy o ile nie umowza za mala szkodliwość spoleczna to masz szanse na odzyskanie kasy.
A na przyszłość to rada dla wszystkich którzy chcą kupować telefony z drugiej ręki to ZAWSZE PROSCIE O PODANIE IMEI I OPERATIRA U KTIREGO TELEFON BYL KUPIONY. Każdy operator udostępnia możliwość sprawdzenia telefonu po numerze IMEI. Będziecie mieli jasna informacje kto jest właścicielem Jezeli będzie informacja zwrotną zawierała treść ze właścicielem jest operator to znaczy ze ktoś sprzedając taki telefon robi przekręt NIGDY NIE KUPUJCIE TAKIEGO TEKEFONU.
Ze swojej strony to od razu bym takiego gościa zgłosił operatorowi Co z tym zrobić to juz nie moja sprawa ale przynajmniej może ktośinny by się nie nadzial
12-08-2021 06:37 AM
Niestety przywrócenie do ustawień fabrycznych nic nie dało
12-08-2021 09:05 AM
Obawiam się, że na forum nic więcej nie wymyślimy. Kupiłeś uszkodzony telefon lub został on zablokowany przez operatora ze względu na brak spłacania rat przez poprzedniego właściciela. W takim wypadku pozostaje ponownie zgłosić się do sprzedającego lub zgłosić sprawę na Policję.