Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Windows 10 Home - nie wykrywa sterownika urządzenia

(Temat utworzony: 05-12-2021 04:46 PM)
2558 Wyświetlenia
Marek Ko
Pioneer
Opcje

Kupiłem nowego laptopa MSI GE66 11UH-215PL i mam problem z podłączeniem przez USB. Próbowałem na wszystkich możliwych wejściach USB3.1, USB3.2, USB-C. Na każdym z wejść Windows 10 Home wykrywa urządzenie jako nierozpoznane i nie potrafi zainstalować sterownika. Instalacja oprogramowania Samsung DEX oraz SmartSwitch ze sterownikami do USB nic nie pomaga.

Uruchamianie systemu ponownie oraz wyłączenie szybkiego uruchamiania nie pomogło

Proszę o pomoc jeśli ktoś napotkał podobny problem z laptopami na procesorach Intel 11 generacji.

Na starym laptopie na tych samych kablach USB-USB-C nie mam problemu nawet na Windows 7, 10 i 11. Sterownik instalowany z aplikacji SmartSwitch.

Pozdrawiam Marekblad-sterownika-s21ultra.png

blad-sterownika-s21ultra-sterowniki.png

Przejdź do rozwiązania
Marek Ko
Pioneer
Opcje

Przeprowadziłem jeszcze test na innym laptopie Intel 7 generacji z Windows 10 Professional i tu też nie było problemu jak jak ktoś pisał wcześniej telefon został wykryty jako Samsung S21 Ultra i Windows zainstalował sterowniki automatycznie proponując zainstalowanie aplikacji DEX.

MenedzerUrzadzenIntel7gen.png

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Mam procesor 9 od Intela i Windows 11. Wcześniej się już wypowiedziałem, co trzeba zrobić. Czekanie aż Windows Ci je zapoda w jakiejś aktualizacji, to strata czasu. To samo tyczy się aktualizacji ze strony wsparcia MSI. Mam GE73 Raider i po roku były dostępne aktualizacje sterowników, gdzie u producentów było ich kilka przez ten czas. Ale jak wolisz czekać na nie, aż pojawią się w Windows Update, to ok, ale u wydawców będą cały czas nowsze. Ot, taka przypadłość Windowsa🙂
0 Like
Marek Ko
Pioneer
Opcje

Czy możesz podpowiedzieć jakie to sterowniki, bo próbuję już różnych sterowników i nie znalazłem żadnego pasującego instalowałem nawet z opcji "Dodaj starszy sprzęt"

Przy okazji tych "kombinacji" uruchomiłem program od MSI Duet Display. Wybrałem w nim zainstaluj sterownik, telefon był podłączony, następnie Windows poprosił o restart. Po uruchomieniu o dziwo pojawił się sterownik w urządzeniach usb - Samsung Mobile USB Composite Device i zaczęło wszystko działać. Aplikacja DEX oraz Smart Switch, działały tez funkcje USB wybierane na ekranie telefonu, np. przesyłanie obrazów, po wybraniu tej opcji pokazał się dysk z katalogami zdjęć z androida.

Niestety po odłączeniu USB i ponownym podłączeniu kabla do wejścia USB-C już nie wykrywało tego sterownika tylko pojawił się poprzedni błąd, od tamtego razu nie mogę powtórzyć tej sytuacji 😞

Zapobiegawczo zrobiłem screen'a :winking-face: na pamiątkę haha

Bez tytułu1.png

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
W tej chwili podłączyłem telefon (S21 Ultra 5G) do łapka kablem USB-C. Mój sterownik jest z września tego roku. Poszukaj w Google sterowników Samsung do S21 Ultra 5G.20211205_205816_654_1638734297.jpg
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Alex9152
Troubleshooter
Opcje
A probowales uzyc jakiegos programu typu driver booster lub wkleic w google identyfikator sprzetu?
0 Like
Marek Ko
Pioneer
Opcje

Dokładnie ten sterownik instalowałem jak napisałem wcześniej. Udało mi się powtórzyć sytuację z działającym sterownikiem. Sterownik zaczyna działać kiedy uruchamiam ponownie Windows z podłączonym telefonem. Pojawia się ten sterownik tak jak u Ciebie

SamsungModemSterownik.pngSamsungModemSterownik1.pngSamsungUSBmodem.png

0 Like
Rozwiązanie
Marek Ko
Pioneer
Opcje

Dziękuje wszystkim za udział w temacie. Doszedłem do problemu. Problem występował gdy w tle uruchomiony był program Duet Display, po usunięciu programu z pamięci telefon nawiązywał połączenie i pojawiał się sterownik telefonu. Ostatecznym rozwiązaniem okazało się odinstalowanie aplikacji Duet Display.

Pozdrawiam Wszystkich

Marek

YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Super, że udało Ci się rozwiązać problem.

Pozdrawiam 🙂

patyczak
Black Belt 
Opcje
No i elegancko, można zaliczyć wieczór do udanych 👍
0 Like