Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie rozpoznaje USB- Samsung s21+

(Temat utworzony: 25-10-2024 12:37 PM)
196 Wyświetlenia
popek9
Pioneer
Opcje
Witam

Może ktoś miał podbny problem jak ja. Od pewnego czasu nie działało mi prawidłowo gniazdo USB w telefonie. Ładowanie działało tylko za pomocą PD więc nie każda ładowarką działała. Po podłączeniu telefonu do komputera otrzymuje komunikat że nie rozpoznano urządzenia. Tak samo po podłączeniu do telefonu słuchawek na USB, kamery termowizyjnej czy innych akcesoriów. 

Wymieniłem płytkę z portem USB, ale problem pozostał bez zmian. Nadal telefon nie jest wykrywany przez komputer i akcesoria podłączone do telefonu nie są wykrywane.

Czyściłem cache partycji, mam włączone debugowanie USB, ale pr9blem nadal występuje.

Już nie mam pomysłu co może być nie tak.
0 Like
8 Odpowiedzi
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
A próbowałeś zwyczajnie przywrócić telefon do ustawień fabrycznych ?

Jeśli tak to może soft siedzi...

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, proszę spróbować wyłączyć Debugowanie USB i spróbować zresetować telefon do ustawień fabrycznych BEZ przywracania kopii zapasowej.
popek9
Pioneer
Opcje
Nie właśnie chciałem uniknąć resetowania bo już włączyłem na próbę tryb bezpieczny i po jego wyłączeniu miałem kupę rzeczy do ustawienia. Ponieważ telefon zmienił na stałe tapetę, układ ikon, wielkość ikon i wiele innych ustawień wyglądu.

Masakra.

Jak przywrócę telefon do ustawień fabrycznych to będzie jeszcze więcej do ustawiania bo przywracanie telefonu nie działa 1:1. 😞
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. W S21+ problem z tego typu komunikacją często leżał w głównej taśmie, lub w gniazdach taśmy.
popek9
Pioneer
Opcje
Dzięki za podpowiedź.

Niestety wymiana płytki ładowania jak i taśm nie rozwiązała problemu. Telefon ładuje się tylko ładowarką z PD (zwykla ladowarka czy podlaczenie do komputera podaje czas ladowania ponad 10h przy naładowaniu 80 % baterii) , a komputer cały czas wyświetla komunikat nie rozpoznano urządzenia.

Brak uszkodzeń gniazda na płycie głównej.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Płytę i taśmę wymieniał Pan na oryginał?
0 Like
popek9
Pioneer
Opcje
Tak, wymieniałem na oryginalne. Miałem zamówić zamienniki, ale stwierdziłem, że nie warto.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Nawet bym nie polecał robić to na zamienniku. Skoro wszystko Pan dokładnie posprawdzał, to bardzo możliwe że przebicie do masy ma jedna z diod zabezpieczających złącze która znajduje się na płycie głównej. Są ich dwie które odpowiadają za komunikacje TX i RX jeśli uszkodzeniu ulegnie jedna mamy tego typu informacje, jeśli dwie nie wyświetli nam się nic.