Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Windows 10 Home - nie wykrywa sterownika urządzenia

(Temat utworzony: 05-12-2021 04:46 PM)
2510 Wyświetlenia
Marek Ko
Pioneer
Opcje

Kupiłem nowego laptopa MSI GE66 11UH-215PL i mam problem z podłączeniem przez USB. Próbowałem na wszystkich możliwych wejściach USB3.1, USB3.2, USB-C. Na każdym z wejść Windows 10 Home wykrywa urządzenie jako nierozpoznane i nie potrafi zainstalować sterownika. Instalacja oprogramowania Samsung DEX oraz SmartSwitch ze sterownikami do USB nic nie pomaga.

Uruchamianie systemu ponownie oraz wyłączenie szybkiego uruchamiania nie pomogło

Proszę o pomoc jeśli ktoś napotkał podobny problem z laptopami na procesorach Intel 11 generacji.

Na starym laptopie na tych samych kablach USB-USB-C nie mam problemu nawet na Windows 7, 10 i 11. Sterownik instalowany z aplikacji SmartSwitch.

Pozdrawiam Marekblad-sterownika-s21ultra.png

blad-sterownika-s21ultra-sterowniki.png

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Marek Ko
Pioneer
Opcje

Dziękuje wszystkim za udział w temacie. Doszedłem do problemu. Problem występował gdy w tle uruchomiony był program Duet Display, po usunięciu programu z pamięci telefon nawiązywał połączenie i pojawiał się sterownik telefonu. Ostatecznym rozwiązaniem okazało się odinstalowanie aplikacji Duet Display.

Pozdrawiam Wszystkich

Marek

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

21 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Marek Ko  Proponuje udać się na stronę MSI i sprawdzić czy masz aktualne sterowniki oraz bios.

Jak sam napisałeś na innym sprzęcie działa.

https://developer.samsung.com/android-usb-driver

Marek Ko
Pioneer
Opcje

Tak jak piszesz, zapomniałem dodać że zastosowałem się do instrukcji odnośnie aktualizacji bios ze strony MSI. Sterowniki do magistrali usb są zaimplementowane w Windows 10 i MSI ich nie udostępnia. Jak napisałem wyżej wygląda to na problem braku sterowników pod nową architekturę. Sterowniki dodawane z aplikacja od Samsunga nie pomagają. Instalowałem również sterownik oddzielnie w wersji 1.7.xx

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Jak to wygląda u ciebie ?

Naciśnij klawisze Win + R, aby uruchomić wiersz poleceń. Wpisz devmgmt.msc i kliknij OK, aby otworzyć Menedżera urządzeń. Rozwiń opcję Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej.

Zrzut ekranu 2021-12-05 172018.png

Marek Ko
Pioneer
Opcje

urzadzenia.png

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Windows nie zawsze wykryje nowe sterowniki. Najlepiej pobrać je ze strony producenta USB. W szczegółach sterownika podana jest nazwa i model.
0 Like
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

@Marek Ko Sprawdzałeś w Windows Update czy nie masz aktualizacji związanych z sterownikami ?

Marek Ko
Pioneer
Opcje

Niestety Windows Update nie posiada owego sterownika. Na starym laptopie też go nie wyszukał, ale pomogła instalacja jak pisałem wyżej sterowników od Samsunga

0 Like
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
Marek Ko
Pioneer
Opcje

Tak w opcjonalnych też nie.

Może ktoś posiada taką samą architekturę sprzętową i ten sam telefon....to by mógł się wypowiedzieć.

0 Like