30-08-2020 03:15 PM
Nie rozumiem o co chodzi z szybkim ładowaniem w Galaxy S10. Teoretycznie telefon obsługuje szybkie ładowanie 18W, ale nawet jak podepnę go do fabrycznej ładowarki po kabelku to od 50% pokazuje mi czas pełnego naładowania ~1h. Strasznie długo, bo ładowanie od zera trwałoby ponad 2h.
Zainstalowałem aplikacje Ampere, która pokazuje, że telefon ładowany jest z natężeniem 1250mAh i napięciem 4V, co daje moc ładowania 5W. To gdzie te 18W?
Po podpięciu do ładowania pojawia się informacja "Szybkie ładowanie...", ale wygląda na to, że wcale nie jest ono takie szybkie.
Na ładowarce indukcyjnej jest podobnie. Mam taką Baseus z ładowaniem 15W, ale po położeniu telefonu na tacce telefon pokazuje "Szybkie ładowanie bezprzewodowe", ale parametry w Ampere dalej wskazują na ładowanie tylko 5W. Czas do pełnego naładowania taki sam jak po kablu, czyli 1h od 50%.
O co chodzi? Jak zmusić telefon, żeby faktycznie korzystał z tych 18W?
30-08-2020 05:04 PM — edytowano 30-08-2020 05:20 PM
Smartfony z serii S10 obsługują szybkie przewodowe ładowanie z maksymalną mocą 15W. Po włączeniu ekranu moc ładowania ulega zmniejszeniu i podejrzewam, że właśnie dlatego aplikacja pokazuje zaniżone wartości. Pamiętaj, że czas widoczny do końca ładowania jest orientacyjny i może ulec zmianie w trakcie ładowania.
31-08-2020 08:37 AM
Niestety, ale to w żaden sposób nie tłumaczy dlaczego ładowanie aktualnie odbywa się tak wolno. Rzeczywiście aplikacja z włączonym ekranem może pokazywać zafałszowane parametry, ale już realny czas ładowania wskazuje, że na pewno nie jest to Quick Charge. Ładowanie od 10% za każdym razem trwa ~2h.
31-08-2020 09:06 AM — edytowano 31-08-2020 09:10 AM
Proponuje ci udać się do serwisu i tam zostanie sprawdzony.https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
31-08-2020 10:16 AM
Czy Wam w takim razie udaje się uzyskać wyniki bardziej zbliżone do możliwości szybkiego ładowania? Na oryginalnej ładowarce i kablu dołączanym do S10 ładujecie szybciej?
Sprawdzałem na innym egzemplarzu S10 i jest dokładnie to samo co u mnie. Użyłem nawet innych egzemplarzy oryginalnej ładowarki i kabla - to samo. Najszybciej udaje się uzyskać te 2h ładowania od 10%. Czyli to raczej nie sprawa dla serwisu.
31-08-2020 11:52 AM
@ayahuasca1 napisał(a):
Czy Wam w takim razie udaje się uzyskać wyniki bardziej zbliżone do możliwości szybkiego ładowania?
A jakie według Ciebie powinny być czasy szybkiego ładowania? Niestety nie posiadam żadnego modelu z rodziny Galaxy S10 więc nie będę w stanie sprawdzić jak to wygląda u mnie.
06-09-2020 01:56 PM
To normalne, na szybkim ładowaniu bateria się nagrzewa więc telefon obniża prędkość ładowania. Gdyby nie to to baterie byś zajechał w tydzień.
06-09-2020 02:00 PM
Tak wygląda to u mnie przy podłączeniu ładowarki przy 83% i to jest całkowicie normalne.
07-09-2020 05:44 PM
Trochę to wszystko jednak nie trzyma się kupy. Pożyczyłem od kolegi ładowarkę TOPK 18W i podłączyłem telefon oryginalnym kablem - ładuje 2 razy szybciej, czyli wskazanie w aplikacji ~2000mAh przy 5V.
Telefon ładuje się realnie 2 razy szybciej, niecałą godzinę od 10% do 100%.
Czyli da się, telefon jest na to przygotowany, ale ładowarka oryginalna nie za bardzo.
Natomiast ładowanie indukcyjne ciągle trwa tyle samo. Pomimo użycia ładowarki (kostki) 18W i indukcji 15W to telefon i tak ładuje się max 5W (na ekranie widzę info "Szybkie ładowanie indukcyjne", ale czas pełnego naładowania ~2h).