Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Szybkie Ładowanie a zużycie baterii

(Temat utworzony: 17-06-2022 07:36 AM)
2225 Wyświetlenia
MaciekGiee
Explorer
Opcje

Cześć wszystkim. Mam pytanie odnośnie szybkiego ładowania. Czy ono bardzo niszczy baterie ? Ładuje szybkim gdy tylko muszę a poza tym normalnym wolnym. Miałem kiedyś Galaxy Note 4, był cały czas ładowany szybkim ładowaniem minęło trochę ponad rok i gdy bateria miała 30% telefon po prostu się wyłączał i trzeba było go ładować. Co myślicie o szybkim ładowaniu ?

0 Like
15 Odpowiedzi
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, to jest fakt, że szybkie ładowanie może wpływać na żywotność i pracę baterii.

Jednak stosowane są specjalne algorytmy i czujniki, które mają na celu optymalizację szybkiego ładowania.

Sam obecnie nie korzystam, ale gdy używałem poprzednich urządzeń Samsung z szybkim ładowaniem to jakiegoś dramatu z żywotnością nie było
LUKE123
Helping Hand
Opcje
W S10 "szybkie" ładowanie to 15W, to nie jest dużo w porównaniu z konkurencją
Myślę że można bez strachu ładować "szybko"
Arteek81
Pioneer
Opcje
Mi wpłynęło jak kiedyś miałem SIĘ edge. Byłem w serwisie Samsunga i jeżeli telefon jest na gwarancji to Ci wymienia baterię. Bo jest to część nie wymienna samemu. Takie dostałem informacje
0 Like
MJ-Mario
Explorer
Opcje
Tu jest wiele teorii odnośnie ładowania ... .

Proponuję stosować kilka zasad i kondycja baterii powinna być ok przez kilka lat:
1. Włączyć ochronę baterii - ładowanie do 85% (dostepne w android 12)
2. Utrzymywać naładowanie/rozładowywanie baterii w przedziale 20-85%
3. W Bixby Routines ustawić regułę dla głównego ładowania np. 6:00-8:00 wyłącz szybkie/superszybkie ładowanie (to sobie ustawiamy jak nam pasuje)
4. Doładowywać szybkim/superszybkie ladowaniem- mniej obciąża baterię (jak kolega wyżej wskazal są odpowiednie algorytmy dbające o prawidłowe ładowanie/temperaturę podczas ładowania)

--
Pozdrawiam
Mariusz
0 Like
Przemek730714
Pioneer
Opcje
Zawsze miałem obawy co do szybkiego ładowania. Moje zdanie zmieniło się gdy używałem Huaweia z 40W ładowaniem. Po roku użytkowania w takim stylu SOT był zbliżony do początkowego.
0 Like
Maciasek
Pathfinder
Opcje
Nie przejmuj się tym zbytnio. Mam już trzeci telefon z szybkim ładowaniem i po nawet 2 latach nie zauważyłem spadku wydajności baterii.
Szybkie ładowanie działa tak na prawdę tylko gdy bateria ma niskie napięcie, czyli na do 70% później bateria jest ładowana już normalnie.
Po za tym samsungowe szybie ładowania są rozsądne, nie jak u konkurencji 80W.
Spokojnie używać nie panikować.
0 Like
xMateoK1
Apprentice
Opcje
Dlaczego niby 80w jest nierozsądne? Realme zaprezentowało ładowarke +100 wat i bateria ma wytrzymać ok 1600 cykli przy małym spadku żywotności + u nich bateria jest podzielona na 2 ogniwa a no i to co samsung nazywa szybkim ładowaniem (25 wat) to już jest standardem
0 Like
Maciasek
Pathfinder
Opcje
Ok. Fajnie. Ja po prostu nie ufam chińskim firmom. Są inowacyjni, tani, ale bezpieczeństwo to inna kwestia. No i pozostaje mieć nadzieję że ta bateria w Realme jest odpowiednio zabezpieczona termicznie.
Bartut
Pioneer
Opcje
Sam się zastanawiam nad tym, czy ładować w trybie szybkim czy nie. Różnica w czasie jednak jest. Opinie na temat żywności baterii są podzielone. Mam S20 FE.
0 Like