Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung S20FE - nagrywanie filmów w 25 fps

(Temat utworzony: 26-07-2021 08:34 PM)
2819 Wyświetlenia
Dawid18
First Poster
Opcje

Dzień dobry. 
Zakupiłem 2 Samsungi S20FE. Zależało mi min. na dobrej jakości aparatach do filmów. 
Jakże wielkie było moje zdziwienie gdy okazał się że nie można nagrywać filmów w 25 klatkach na sekundę (oraz wielkrotności 50, 100 fps)

Dla tych, którzy rozumieją więcej na temat tworzenia filmów niż twórcy aplikacji Samsung - prąd w Europie ma częstotliwość 50 Hz. Dlatego aby uniknąć migotania należy nagrywać w klatkażu który się dzieli lub mnoży przez  50. Najczęściej jest to 25fps, 50fps lub 100fps.

Co więcej jeżeli ktoś zajmuje się montażem filmów doskonale wie że nie można łączyć filmów nagranych w dwóch różnych systemach tj. 25fps i 30fps. Można łączyć wielokrotności tzn. 25, 50 lub 100.

Tego nie da się ustawić w natywnej aplikacji Samsung Camera, co więcej po zainstalowaniu aplikacji innych developerów nie można skorzystać z 25 fps ponieważ jest ona sprzętowo zablokowana przez producenta!!!

Ciekawe jaka częstotliwość mają w Korei Południowej? Tak 60hz, a co za tym idzie są tylko ustawienia dla fps podzielne przez 60, 30fps, 60fps, 120fps, 240fps.

Czy świat to Korea i USA?
Proszę o odpowiedź czy będzie aktualizacja poprawiająca ten ewidentny bubel...

0 Like
5 Odpowiedzi
xAp0x
Voyager
Opcje
Zobacz w trybie wideo pro jakie masz mozliwosci,
Ja u siebie mam najmniej 24 fps potem juz 30 fpsnie jestem pewny czy obecnie jakikolwiek telefon daje mozliwosc dowolnego wyboru fps przy nagrywaniu filmow
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

30 klatek na sekundę oraz wielokrotność to od dawna standard w telefonach Samsung. Taką informację możesz znaleźć w specyfikacjach telefonów na stronie Samsung. Do tej pory na forum nie pojawił się ani jeden negatywny komentarz odnośnie takiego systemu nagrywania filmów. Podejrzewam, że osoby zajmujące się profesjonalnym nagrywaniem oraz obróbką filmów korzystają ze specjalistycznego sprzętu dedykowanego do tego typu zadań.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dzień Dobry 

Zgadzam się z tym co napisał kolega @mirudo24 .

Załączam zrzut ekranu z aparatu Tryb wideo pro i ustawień klatek:

Tak to wygląda na przykładzie s20+

Screenshot_20210726-203254_Camera.jpg

Dawid18
First Poster
Opcje

30 fps to standard w Korei - nie w Europie. Inne modele telefonów zdecydowanie mają klatkaż 25 fps. To jest standard wszędzie od GoPro począwszy nie mówiąc już o iPhone. Tryb klatek u mnie wygląda tak samo...

Chciałbym wiedzieć czy producent planuje jakąś aktualizację.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Dawid18, na fotografii i kręceniu filmików się nie znam, ale poczytałem w internecie i wychodzi na to, że standardem jednak jest 25 fps, chociaż mam pod ręką "inne modele telefonów" i mają do wyboru 30 albo 60 fps (więc pytanie, czy rzeczywiście standard na Europę to te 25 fps?). Dyskutować jednak nie będziemy, w tej sytuacji na forum nic nie wymyślimy, możesz jedynie zgłosić się z sugestią bezpośrednio do Samsung.

Wskazówka - zgłaszanie sugestii do firmy Samsung
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/porada-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sugesti%C4%...

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.