Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S9+ Pie - skrót podzielonego ekranu

(Temat utworzony: 05-01-2019 10:30 PM)
19181 Wyświetlenia
przemaser
Navigator
Opcje

W Oreo można było tworzyć takie skróty a w Pie tego nie widzę w trybie podzielonego ekranu, gdzie klikam na środkową belkę między aplikacjami i nie pojawia się dymek z dodaj powiazanie aplikacji na ekranie startowym. Wiecie może jak w Pie tworzyć takie skróty ?

0 Like

2 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@przemaserZgłosiłem i otrzymałem taką odpowiedź:

Screenshot_20190107-231252_Samsung Members.jpg

Zgłaszałem jeszcze kilka innych problemów i przy każdym dostałem identyczną odpowiedź. Pewnie mają dużo zgłoszeń i roboty po wydaniu Pie.

Ponadto dowiedziałem się też, że od Pie Samsung nie korzysta już ze swojego rozwiązania jeżeli chodzi o widok podzielonego ekranu, tylko ze stockowego rozwiązania Google. Stąd wynika brak tego paska o którym pisałeś w pierwszym poście.

Jak uzyskam więcej informacji w tej sprawie, to dam znać.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dzisiaj Samsung zaktualizował aplikację Good Lock wraz z pluginami. Dzięki temu można jej używać bez problemów na Android Pie. Niestety w dalszym ciągu nie jest ona dostępna oficjalnie w Polsce. Postanowiłem zainstalować i przetestować u siebie moduł "Multi-Star" o którym pisaliśmy w tym temacie.

Pierwszą nowością jest możliwość przełączenia aplikacji do widoku okna gestem. Wystarczy, że przeciągniemy palcem z górnego  rogu w stronę przeciwnego dolnego rogu.

1.jpg2.jpg

Kolejną nowością jest możliwość zmiany koloru (domyślnie jest niebiski) belki dzielącej obie aplikacje:

1.jpg2.jpgZmiana wysokości dolnej aplikacjiZmiana wysokości dolnej aplikacji

Multi-Star umożliwia także wymuszanie otwarcia aplikacji w widoku podzielonego ekranu/okna na aplikacjach, które domyślnie tego nie obsługują.

4.jpg5.jpg

Jak widać powyżej nie sprawdza się, to w przypadku gier, ale może być przydatne w aplikacjach bez obsługi tej funkcji.

I teraz najważniejsza nowość. Wrócił pasek
PasekPasek

z funkcjami:

-Dodaj skrót powiązanych aplikacji na ekran startowy,

-Pzypnij wycinek dolnej aplikacji na górę ekranu,

Przypnij wycinek dolnej aplikacji na górę ekranuPrzypnij wycinek dolnej aplikacji na górę ekranuPrzypnij wycinek dolnej aplikacji na górę ekranuPrzypnij wycinek dolnej aplikacji na górę ekranu

-Szybka zamiana miejsc aplikacji w widoku podzielonego ekranu (góra/dół)

Wracając do pierwszej wiadomości w tym temacie:

@przemaser  napisał(a):

W Oreo można było tworzyć takie skróty a w Pie tego nie widzę w trybie podzielonego ekranu, gdzie klikam na środkową belkę między aplikacjami i nie pojawia się dymek z dodaj powiazanie aplikacji na ekranie startowym. Wiecie może jak w Pie tworzyć takie skróty ?

Z aplikacją Good Lock oraz modułem "Multi-Star" możliwe jest dodanie skrótu pary aplikacji do ekranu startowego:

Para aplikacji na ekranie startowym Android PiePara aplikacji na ekranie startowym Android Pie

W najbliższych dniach postaram się także przygotować cały wątek na temat Good Locka i jego funkcji.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

17 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Wygląda na to, że w Pie zrezygnowano z tej funkcji. Jutro postaram się opisać ten problem i zgłosić go na Samsung Members. Może przywrócą tą funkcję w następnych aktualizacjach :smiling-face:

Póki co powiązane aplikacje możesz stworzyć jedynie używając panelu edge ("Apps edge"):

Screenshot_20190106-001710_Apps edge.jpg

przemaser
Navigator
Opcje

Hej,

Zgłosiłeś może ? Coś odpisali ? :smiling-face:

Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@przemaserZgłosiłem i otrzymałem taką odpowiedź:

Screenshot_20190107-231252_Samsung Members.jpg

Zgłaszałem jeszcze kilka innych problemów i przy każdym dostałem identyczną odpowiedź. Pewnie mają dużo zgłoszeń i roboty po wydaniu Pie.

Ponadto dowiedziałem się też, że od Pie Samsung nie korzysta już ze swojego rozwiązania jeżeli chodzi o widok podzielonego ekranu, tylko ze stockowego rozwiązania Google. Stąd wynika brak tego paska o którym pisałeś w pierwszym poście.

Jak uzyskam więcej informacji w tej sprawie, to dam znać.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Właśnie dostałem kolejną odpowiedź w tej sprawie:

Screenshot_20190108-113424_Samsung Members.jpg

Czyli jest szansa, że zostanie, to wprowadzone. Teraz musimy, tylko czekać :smiling-face:

przemaser
Navigator
Opcje

Super dzięki :smiling-face:

Gdyby jeszcze po uruchomieniu aplikacji za pomocą skrótu, okna uruchamiały się tak jak zostały ustawione poprzednio, to byłoby rewelacyjnie :smiling-face: Chodzi o jedno okno większe a drugie mniejsze, bo na Oreo uruchamiły się rozmiarowo, zawsze takie same i za każdym razem trzeba było przesówać belkę, żeby powiększyć jedno okno a drugie zmniejszyć.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@przemaser a może sam się troszkę zaangażujesz we prowadzanie zmian w systemie? Po to jest aplikacja SM, aby mogli z niej wszyscy korzystać. Masz pomysły to spróbuj je zrealizować. Nie idź na łatwiznę, nie zlecaj tego innym, zrób to sam.

Bądź jak Adam Słodowy. :smiling-face-with-sunglasses:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
przemaser
Navigator
Opcje

@Szewcu72, a po czym wnosisz, ze tego nie uczyniłem ? Nie wybiegaj przed szereg. 

Warto podzielić sie pomysłem na forum a im więcej osób go podłapie i zgłosi do SM, tym większa szansa, ze zostanie wdrożony.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Nie wybiegam... prowokuję, zachęcam, podpowiadam. 

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Screenshot_20190111-111855_Samsung Members.jpg

Niestety aplikacja Good Lock nie jest widoczna w Galaxy Apps. Prawdodpodobnie nie jest jeszcze przystosowana do Pie.

Jest i odpowiedź w sprawie Good Lock:

Screenshot_20190111-115534_Samsung Members.jpg

0 Like