31-08-2021 05:02 PM
Cześć.
Problem który zaraz opiszę mam od samego początku posiadania telefonu. Czyli od marca. Otóż problem mój polega na tym, że treści na YT w HDR są odtwarzane bez efektu HDR. To znaczy: wchodzę na YT, załączam jakiś film który ma HDR, wybieram odpowiednią rozdzielczość i tryb HDR a telefon i tak odtwarza film bez tego efektu. Czasami po paru minutach odtwarzania takiego filmu załapie i włączy HDR by w następnym filmie zacząć odtwarzać go bez tego efektu. Jak sobie poradzić z tym?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
01-09-2021 10:41 AM
Na modelu S21 Ultra nie mam żadnych problemów z filmami HDR. Może spróbuj wyczyścić dane aplikacji YouTube. Aby to zrobić przejdź kolejno do: Ustawienia > Aplikacje > YouTube > Domyślna pamięć > Wyczyść dane.
31-08-2021 07:20 PM
31-08-2021 07:47 PM
Po oczach. Widzę po prostu to. Zresztą tak jak pisałem. Film potrafi na przykład przez 3 minuty odtwarzać się bez HDR i nagle go załączyć. To widać - zmieniają się kolory, nasycenie kontrast.
31-08-2021 07:58 PM
Czy masz szybkie łącze internetowe? Możliwe, że tryb HDR jest wyłączany w momencie kiedy przepustowość łącza jest niewystarczająca. Jeżeli łącze jest szybkie to spróbuj na początek wyczyścić dane aplikacji YouTube. Aby to zrobić przejdź kolejno do: Ustawienia > Aplikacje > YouTube > Domyślna pamięć > Wyczyść dane.
01-09-2021 10:15 AM
To znaczy tak. Jestem w zasięgu LTE o szybkości od 120Mb/s do 190Mb/s. W domu po wifi skromnie bo tylko 35Mb/s ale to powinno wystarczyć do FHD i HDR.
Zauważyłem, że problem może występować dlatego że być może mam włączone adaptacyjną jasność ekranu? Może tutaj szukać przyczyny. Bo jak ustawię jasność ekranu na stałe to gdy HDR zostanie "załapany" na filmie to już trwa do jego końca. Problem jednak wciąż jest taki że HDR od razu nie jest załapany i potrzebuje kilku chwil by się włączyć. Po rozpoczęciu filmu tak około 30s gdy adaptacyjna jasność ekranu jest wyłączona.
01-09-2021 10:41 AM
Na modelu S21 Ultra nie mam żadnych problemów z filmami HDR. Może spróbuj wyczyścić dane aplikacji YouTube. Aby to zrobić przejdź kolejno do: Ustawienia > Aplikacje > YouTube > Domyślna pamięć > Wyczyść dane.
01-09-2021 11:33 AM
Dzięki, pomogło. Niby banalne takie a rozwiązało problem.
Po wyczyszczeniu pamięci cache film z HDR załącza się od razu z tym efektem i trwa do samego końca.
Dzięki!:)
01-09-2021 11:35 AM
Super! Cieszę się, że moja wskazówka okazała się pomocna i problem został rozwiązany.