Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z mikrofonem zewnętrznym

(Temat utworzony: 07-12-2021 11:51 PM)
2096 Wyświetlenia
zkosmosu
First Poster
Opcje

Od niedawna mam S21 Ultra. Dokupiłem mikrofon Røde Videomic Me-C, żeby vlogować z lepszym dźwiękiem; szczególnie na zewnątrz kiedy wieje wiatr. Niestety przy pierwszych próbach jakieś dwie-trzy minuty nagranie ma całkowicie zrujnowany dźwięk (taki szum i bzyczenie elektroniczne, zagłuszające moje słowa). Znalazłem filmik na YT, że taki problem zdarza się częściej:

https://www.youtube.com/watch?v=Vr0Ar8SbTdo

Dowiedziałem się z niego, że aktualizacja firmware'u powinna wszystko naprawić. Zaktualizowałem błyskawicznie, ale nic się nie zmieniło. Support marki Røde odpowiedział mi, że według nich to jest związane z tym, jak S21 Ultra radzi sobie z próbkami dźwięku czy coś takiego (handles sample rates) i, że to jest grubszy problem, który doświadcza więcej użytkowników serii S21. Swoją wiadomość pan Kurtis z Røde zakończył sugestią, że powinienem „skontaktować się z Samsungiem”.

Tak pisze support Røde:
//Hi Michał,
Thanks for letting me know that detail.
This seems issue related to how the S21 handles sample rates in that case.
Other users seem to experience the same thing with other USB-C microphones on the S21 specifically:
https://forums.androidcentral.com/samsung-galaxy-s21-s21-plus-s21-ultra/1024452-galaxy-s21-ultra-iss...
It may be worth contacting Samsung to see if they have any insight into this issue just in case.

Thanks again Michał.

Kind Regards, Kurtis, RØDE, Service and Support//

Czy znany jest wam ten problem?
Michał
14 Odpowiedzi
SzymonM
Expert
Opcje

@zkosmosu przede wszystkim problemem może być brak pełnej kompatybilności między tymi urządzeniami. Myślę, że warto zgłosić raport o błędzie w tej sprawie do inżynierów za pośrednictwem Samsung Members- zakładka "Pomoc"- Raporty o błędach.
Oprócz tego możesz sprawdzić, czy włączenie debugowania USB rozwiąże ten problem.
Dodatkowo, możesz zmienić ustawienia USB, wpisując w dialer kod *#0808#. Standardowo masz ustawione "MTP", ale możesz zmienić na inną opcję.

Danny888
Voyager
Opcje
Dodam jeszcze warto użyć jakieś aplikacji która będzie zarządzać zarówno telefonem jak i mikrofonem, np Open Camera. Aplikacje zewnętrzne mają sterowniki dzięki którym zapewni to kompatybilność, proponuję poszukać odpowiedniej i potestować.
0 Like
ZenonAqua
First Poster
Opcje

Witajcie mam ten sam problem z Samsungiem S22 Ultra + RODE Wireless Go II, szum trzask makabra podłączam a50 śmiga jak złoto napisałem do Samsunga wsparcie techniczne co zrobić odpisali:

W odpowiedzi na wiadomość informuję, że firma Samsung nie gwarantuje kompatybilności z urządzeniami innych producentów. Liczę, że przekazane informacje przyczynią się do szybkiego rozwiązania sprawy.

Telefon za 8 kafli i nie działa telefon za 500 pln i działa dramat , napisałem tez do RODE czekam na odpowiedz 😞

DanceMacabre
Apprentice
Opcje

Witam! Podczas nagrywania filmów na S20FE 5G z mikrofonem zewnętrznym (RODE videomic me-c) dźwięk jest nagrywany głośniej, ale niestety słychać szum w tle. W czym może tkwić problem? Czy to problem z kompatybilnością urządzeń? Jeśli tak to czy macie jakiś sprawdzony mikrofon do tego telefonu? Dodam, że większość filmów nagrywana będzie na koncertach, więc przydałaby się jak najlepsza jakość.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@DanceMacabre  Witam 

W ustawieniach jest ustawione aby dźwięk był zbierany tylko z tego zewnętrznego mikrofonu?

DanceMacabre
Apprentice
Opcje
Podpowiesz mi gdzie mogę to znaleźć? Szukam w ustawieniach i nie widzę takiej opcji.
0 Like
PatrykB
Helping Hand
Opcje

@DanceMacabre Chodzi o tryb WIDEO PRO. Po wejściu w ten tryb wybierz MIC aby zmienić mikrofon.

DanceMacabre
Apprentice
Opcje
@PatrykB dzięki za pomoc, ale niestety nawet po wejściu w ten tryb i wybraniu MIC szumi w tle podczas nagrania.
SzymonM
Expert
Opcje

@DanceMacabre na stronie Rode znalazłem info o aplikacji Rode Reporter, która pozwala na aktualizację oprogramowania mikrofonu. Próbowałeś tego rozwiązania, ew. kontaktowałeś się z ich supportem?