Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S20 FE i Funbox 6 nie współpracują prawidłowo

(Temat utworzony: 04-02-2022 09:40 AM)
3072 Wyświetlenia
TRiddle
Navigator
Opcje

Mam problem z połączeniem WiFi z routerem Funbox 6 na telefonie S20 FE 4G (Android 12). Telefon łączy się, a po jakimś czasie pokazuje brak internetu pomimo, że połączenie z wifi jest aktywne. To samo się dzieje się z S10e (Android 11). Inne telefony (marki) łączą się i działają bez problemu.

Dodatkowo jak wyjdę poza zasięg sieci domowej to po powrocie mój S20 FE łączy się w paśmie 2,4GHz i za nic nie chce się przełączyć na 5GHz. Może telefon leżeć 10cm od rutera przez całą noc i pokazuje jedną kreskę zasięgu sieci wifi w paśmie 2,4. Skutkuje to faktycznym brakiem dostępu do internetu. Co więcej ten sam problem mam z routerem w pracy. Żadne inne marki telefonów nie mają problemu.

Z kolei telefon A40 jak się z Funbox 6 połączy po wifi to nie chce potem zmienić sieci na inną. 

Za każdym razem pomaga wyłączenie i ponowne włącznie wifi w telefonie.

Router został wymieniony na nowy. Żadne resetowania telefonów i routera nie pomagają. Nie pomaga również oddzielenie pasm sieci w routerze oraz wyłączenie możliwości sterowania siecią wifi przez urządzenia.

Ewidentnie wina leży po stronie Samsunga. Da się coś z tym zrobić?

50 Odpowiedzi
Members_3V46jWd
Student
Opcje

Oddzielenie sieci 2,4 i 5GHz nie pomogło.

0 Like
TRiddle
Navigator
Opcje
A próbował ktoś wyłączyć WiFi 6 w Funboxie?
Może to problem telefonów Samsung z obsługą tego standardu.
0 Like
Members_3V46jWd
Student
Opcje

Wczoraj wyłączyłem WiFi 6 na routerze i od tego czasu Samsung nie rozłącza sieci. Wygląda na to, że pomogło... 

0 Like
Przemek983
Student
Opcje
Witam, ja mam ten sam problem z S20 FE - nie chce współpracować z funbox 6 i pomimo tego że ikonka wifi6 się wyświetla na telefonie to neta nie ma. Żadne zabiegi typu resetowanie ustawień sieciowych, czyszczenie pamięci podręcznej, zmiana ustawień funbox nie pomogły. Samsung to jakaś porażka się zrobiła - telefony konkurencji nie mają takich problemów u mnie w domu. Pomoc techniczna doradza teraz twardy reset/przywrócenie do ustawień fabrycznych a jak to nie pomoże to oddanie telefonu do serwisu. Czyli mam tracić mnóstwo czasu na ponowne instalowania wszystkiego lub zostać na kilkadziesiąt dni bez telefonu? Przecież mam najnowsze aktualizacje systemowe wgrane! Ręce opadają...
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Upewnij się, że posiadasz najnowsze oprogramowanie w urządzeniu FunBox. Na początek przywróć ustawienia routera do ustawień fabrycznych. Jeżeli to nie pomoże to wykonaj hard reset na telefonie bez przywracania kopii zapasowej. Zdarza się, że wraz z kopią przywracane są błędy.

Instrukcja - hard reset
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

Przemek983
Student
Opcje
FunBox został zamontowany 3 dni temu z najnowszym oprogramowaniem jak przywróce mu ustawienia fabryczne to pewnie stracę ustawienia usług powiązanych zamontowanych przez operatora Orange (tv, telefon stacjonarny itd.). Przywracanie telefonu do ustawień fabrycznych jest nielogiczne i strasznie czasochłonne bo potem trzeba wszystko instalować od początku. Robiłem już reset ustawień sieciowych i wipe cache partition i nic to nie pomogło. Inne telefony (nawet dużo tańsze) nie mają problemu z połączeniem! Samsung powinien rozwiązać ten problem w aktualizacji oprogramowania a nie żądać oddania telefonu do serwisu.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Jeżeli nie zamierzasz wykonywać żadnych czynności to pozostaje oddać telefon do serwisu lub poczekać na kolejne aktualizacje oprogramowania. Błąd możesz zgłosić za pomocą aplikacji Samsung Members.

Wskazówka - zgłaszanie błędu do firmy Samsung
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-b...

Przemek983
Student
Opcje
Jak to "nie chcę wykonywać żadnych czynności" - zrobiłem wszystko co było zalecane poza formatem telefonu do ustawień fabrycznych bo trzeba na to dużo czasu. Widzę też że problem jest opisywany przez innych użytkowników od dłuższego czasu i Samsung nie zadbał o jego naprawienie w aktualizacjach tylko wymaga wciąż od swoich klientów działań które nie przynoszą poprawy a zajmują czas.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Miałem na myśli wskazówki, które podałem w mojej poprzedniej wiadomości.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Obserwuje ten temat od samego początku i widzę że nikt nie zgłaszał problemu do Orange?

Jak mi wiadomo to problem jest z inną marką telefonu ale z tym samym routerem FB6.

Wystarczy wpisać Google "Funbox 6 problem z Wi-Fi na iPhonie". 

Tak informacyjnie to Orange robi softy do swoich urządzeń.