Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dodawanie dysku smb do pamięci sieciowej

(Temat utworzony: 21-02-2022 12:13 AM)
4139 Wyświetlenia
Luklas94
Journeyman
Opcje

Witam. Podczas próby połączenia z dyskiem sieciowym który jest podłączony do funbox 3.0 wyskakuje błąd jak na screenie. Na komputerze z windowsem dysk mapowany jest prawidłowo co ciekawe bez podawania jakiego kolwiek hasła i loginu. Na telefonie prosi o hasło i login

11 Odpowiedzi
Luklas94
Journeyman
Opcje

Screenshot_20220221-000202_My Files.jpg

Screenshot_20220221-000207_My Files.jpg

Screenshot_20220221-000236_My Files.jpg

0 Like
wirat
Helping Hand
Opcje

Screenshot_20220221-131157_My Files.jpg

Na Windowsie nie prosi o login i hasło bo ma to zapisane w "Poświadczenia systemu Windows" i stamtąd sobie to bierze automatem przy otwieraniu dysku. W tel poprosi o login i hasło jednorazowo, zapisze sobie i też nie będzie więcej prosił przy otwieraniu dysku z tel. A udało ci się dodać ten twój desktop z pierwszego obrazka. Ja dodałem 2 dyski sieciowe bez problemu. 

0 Like
Luklas94
Journeyman
Opcje

Niestety nie udało mi zmapować  dysku ani z PC ani tego podłączonego do funboxa. 

Nie jestem pewny co do pola z loginem i hasłem. Jeżeli dysk jest podpięty do funboxa 3.0 to zapewne chodzi o login i hasło, te same które wpisuje się gdy wchodzimy w konfigurację rutera przez przeglądarkę, ale to nie działa. Jeżeli chodzi o PC to tutaj też nie jestem pewny. Jako nazwę użytkownika wpisywałem swoje imię i nazwisko, adres email konta Microsoft, a w polu hasło próbowałem z pinem do windowsa, oraz hasło konta Microsoft. Błąd jest zawsze ten sam. 

0 Like
SzymonM
Expert
Opcje

@Luklas94 próbowałeś dodać dysk ręcznie? Ewentualnie czy próbowałeś zalogować się anonimowo?

Luklas94
Journeyman
Opcje
Próbowałem i niestety nadal nic. Inne pobierane z internetu aplikacje łączą się bez problemu, często automatycznie bez podawania jakich kolwiek dodatkowych danych typu login czy hasło. Udało mi się znaleźć jakieś strzępki informacji, że istnieje kilka protokołów, smb1 smb2 czy nawet smb3. Prawdopodobnie funbox 3.0 korzysta z smb1, a aplikacja w telefonie tego nie akceptuje.
0 Like
wirat
Helping Hand
Opcje

Bardzo możliwe, że brak obsługi smb1 przez aplikacje systemową "Moje pliki" jest przyczyną problemów z połączeniem. Funbox 3.0 to zdaje się standardowy router dostępowy Orange. Ja mam innego dostawcę internetu, więc nie interesowałem się do tej pory tym sprzętem. Z tego co teraz znalazłem to faktycznie ta wersja 3.0 obsługuje tylko smb1. Ponieważ smb1 nie jest zbyt  bezpieczne nie zdziwił bym się gdyby apka o której rozmawiamy nie miała możliwości jego obsługi. Jak sam piszesz inne aplikacje łączą się bez problemu więc po co z uporem próbować odczytać dysk podpięty do funboxa 3.0 akurat przez apkę Samsunga. To czy dostęp do dysku sieciowego wymaga logowania jest zależne od konfiguracji udostępniania danych na urządzeniu udostępniającym. Jeżeli koniecznie chcesz przetestować tą konkretną apkę to spróbuj podłączyć do niej dysk sieciowy z PC-ta. Sprawdź jakie smb jest ustawione na PC ewentualnie zmień na smb3. Jak to zrobić można łatwo znaleźć w internecie, jeżeli będziesz miał problemy podeśle linki na priva forum. Tutaj nie chcę bo nie lubię jak moje posty są traktowane jak spam i ukrywane :smiling-face: Pytałeś się jeszcze wcześniej co wpisać w loginie. Jeśli chodzi o PC to login i hasło którym się do niego logujesz. W zależności czy logujesz się kontem lokalnym offline czy online Microsoftu loginem będzie jakieś pseudo czy adres w domenie Microsoft.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@wirat  A próbowałeś się kontaktować w tej kwestii z operatorem usługi?

Luklas94
Journeyman
Opcje
Nie próbowałem, zapewne dowiem się żefunbix obsługuje tylko smb1 i tyle :smiling-face: Ale może w wolnej chwili spróbuję.
0 Like
Luklas94
Journeyman
Opcje
Chciał bym wszystko mieć w jednym miejscu, a trudno było znaleźć fajna, darmową aplikację do androida. Ostatecznie zlanazlem XFolder i wygląda ciekawie. Może zdołam się przyzwyczaić. Ogólnie szukałem jakiejś prostej alternatywy do archiwizacji zdjęć z telefonu i nagrań z GoPro. Chyba jednak najlepszy będzie zakup NASA, ewentualnie zrobienie z jakiegoś starego laptopa lub PC.
0 Like