28-06-2022 11:15 AM
Witam.
Potrzebuję pomocy z podłączeniem telefonu do komputera. Dokładniej jak ustawić tryb połączenia tak żeby Windows widział telefon jako urządzenie pamięci maskowej (czyli pendrive/dysk) a nie jako urządzenie multimedialne (typu MP3, MP4 itp.) Dopóki Windows nie zobaczy telefonu jako pamięci masowej nie będę mógł spróbować odzyskać usuniętych danych z telefonu. Chodzi o zdjęcia, które zamiast kopiować zostały wycięte ale ostatecznie ma ma ich ani na telefonie ani na dysku na który były wklejane.
28-06-2022 11:32 AM — edytowano 28-06-2022 11:34 AM
28-06-2022 11:39 AM
Próbowałem. Windows widzi go na liście dysków jako urządzenie multimedialne a dopiero po wejściu na urządzenie widać dysk. Ale w takim wypadku program nie wykryje go jako pamięci masowej.
28-06-2022 12:06 PM
28-06-2022 12:14 PM
Tego się obawiałem, parę lat temu telefony działały w Windowsie jako dysk USB (jak Pendrive) ale to było dawno przy androidzie 4 i 5. Szkoda że ta funkcjonalności niestety została wyłączona. Czyli jednak zdjęcia nie do odzyskania.
28-06-2022 12:19 PM
@Kozik93 Ale co się stało ze zdjęciami? Gdy klikniemy w tą ikonkę będziemy mieć dostęp do wszystkich plików na telefonie.
28-06-2022 12:22 PM
@PrzemekM napisał(a):@Kozik93 Ale co się stało ze zdjęciami? Gdy klikniemy w tą ikonkę będziemy mieć dostęp do wszystkich plików na telefonie.
Po podłączeniu telefonu do komputera siostra zamiast skopiować zdjęcia dała wytnij na cały folderze DCMI i wkleiła go na dysk zewnętrzny USB. Prawie wszystkie zdjęcia się przeniosły. Telefon czysty zniknęły wszystkie zdjęcia, a na dysku są wszystkie od 2018 roku do daty 3 miesiące temu i później kilka najświeższych a tamtych brakuje. Ktoś może wie co mógł się z nimi stać? Siostra zapewnia że nic nie usuwała jak skończyło się kopiowanie (wycinanie) odłączyła t6elefon dysk i wyłączyła laptopa. Nie pojawił się żaden błąd.
28-06-2022 12:35 PM — edytowano 28-06-2022 12:35 PM
28-06-2022 12:38 PM
@Kozik93 Witam
Najprawdopodobniej coś źle poszło podczas kopiowania, może nie wszystkie zdjęcia zostały zaznaczone....
Jeżeli użyto opcji wytnij z telefonu to po przeniesieniu całkowicie zdjęcia zostały usunięte.
28-06-2022 12:39 PM
Wszystkie do telefonów, które testowałem darmowe są tylko wersje testowe, które nawet nie wiem czy działają bo nie potrafią w testowej wersji nawet jednego zdjęcia wyszukać bo ciągle tylko wyskakuje komunikat "KUP". Ceny są dość wysokie więc nie chce w ciemno płacić. Mam sprawdzony program do takich rzeczy dla odzyskiwania usuniętych danych z dysków jednak nie potrafi wykryć telefonu ponieważ system, widzi go jako urządzenie multimedialne a nie jako pamięć masową. (Z dyskami czy pamięciami USB nie ma problemu program se radzi i wyszukuje usunięte pliki).