Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pytanie odnośnie aplikacji drenujących baterię

(Temat utworzony: 12-01-2021 10:14 AM)
1124 Wyświetlenia
StanGebhardt
Apprentice
Opcje
Cześć Wam!
Wybaczcie jeżeli post będzie przydługi.
Odkąd kupiłem s20 staram się walczyć o jego działanie na baterii. Najwięcej to 5h sot przy naładowaniu 100% i zejściu do 15%. Wynik dosyć marny bo osiągnięty od początku przy oszczędzaniu baterii i najniższej rozdzielczości. 
Chciałem zapytać szanowną Społeczność o to co widać na zrzucie ekranu. Usługi google play ale z małą ikoną klódki czy też zamka przy ikonie samej aplikacji, nie wiem co to jest a nawet w trybie samolotowym który włączam na noc chrupie to trochę baterii tak samo jak sklep google play z ikoną zamka, samoczynie to się włącza mam wrażenie.
I drugie pytanie czy na baterię może pomóc przywrócenie ustawień fabrycznych bez kopii zapasowej, przenosiłem wszystko z huawei p20. Wiem że temat był poruszany na forum jednak nie uzyskałem wystarczających informacji na temat tego procesu i czy rzeczywiście w dużym stopniu błędy z poprzedniego sprzętu mogą wpływać na baterię.

Z góry będę bardzo wdzięczny za pomoc.
image

0 Like
13 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Podejrzewam, że korzystasz z usługi Mój sejf ponieważ ikonka, o którą pytasz pochodzi właśnie z tej aplikacji.

Screenshot_20210112-103436_Settings.jpg

Odnośnie drugiego pytania to zdarza się, że wraz z kopią przenoszoną są błędy, które mogą wpływać negatywnie na pracę urządzenia. W związku z tym często polecamy na forum żeby wykonać hard reset bez przywracania kopii. Jeżeli się zdecydujesz to daj znać czy czas pracy baterii uległ wydłużeniu.

StanGebhardt
Apprentice
Opcje
hmm czyli wychodzi na to że nawet jeżeli usługa moj sejf nie jest w użyciu to jednak dziala i trochę energii ciągnie. A co do hard resetu to na pewno będę go robil, dam znać czy coś się poprawi.
W ramach ciekawostki dodam tylko ze żałuję zainstalowania oneui 3, niestety nie można korzystać juz że 120hz przy włączonym oszczędzaniu baterii, a szkoda.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Podejrzewam, że wystąpił jakiś błąd z usługą Mój sejf ponieważ nie powinna być widoczna na liście aplikacji zużywających energię w momencie kiedy nie została aktywowana. Wykonaj hard reset i daj znać jak się sprawuje bateria. Odnośnie możliwości włączenie 120Hz i oszczędzania baterii to istnieje taka możliwości. Zerknij do poniższego wątku.

https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-s20/120hz-power-saving-mode-android-11/m-p/2600223#...

0 Like
StanGebhardt
Apprentice
Opcje
@nismo dzięki wielkie, dlugo szukałem tej opcji, sposób rzeczywiście dziala, zobaczymy jak teraz bateria to przyjmie 😛 zrobię hard reset z poziomu recovery, zobaczę czy czasy na działaniu będą lepsze, miejmy nadzieję że aplikacja moj sejf także nie będzie się już pojawiać na liście aplikacji zużywających energię.
0 Like
StanGebhardt
Apprentice
Opcje
chciałem zapytać się jeszcze o jedną rzecz, czy resetować z poziomu ustawień czy sposobem połączenia klawiszy? czy nie ma to znaczenia odnośnie baterii? No i czy google nie będzie potem blokować telefonu nawet jak podam prawidłowe dane, ponieważ słyszałem że coś takiego miało miejsca
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@StanGebhardt, Lepiej jest wykonać hard reset z poziomu recovery menu. W poradniku jest opisane, na czym polega różnica pomiędzy tymi dwoma sposobami resetowania. Telefon się nie zablokuje jeśli przed resetem odłączysz konto Google oraz Samsung. Jeśli nie usuniesz kont z telefonu to nic się nie stanie. Jedynie przy pierwszej konfiguracji zostaniesz poproszony o zalogowanie się na wcześniej używane konto.

StanGebhardt
Apprentice
Opcje
dziękuję jeszcze raz dam znać jak będzie działać po resecie
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Odnośnie różnicy pomiędzy tymi dwoma sposobami resetowania to poniżej znajdziesz przydatną informację z tego wątku:

W praktyce, oba z nich czyszczą urządzenie z danych prywatnych, co za tym idzie, system zostaje odświeżony i przywrócony do stanu początkowego. Jednakże, jeżeli reset wykonywany jest za pośrednictwem trybu recovery, dodatkowo oprócz samego czyszczenia systemu, odświeżane są również informacje o kontrolerach większości podzespołów umieszczonych wewnątrz smartfona. Dlatego ten typ resetu pozwala niekiedy wyeliminować błędy związane typowo z tak zwanym hardware.

0 Like
StanGebhardt
Apprentice
Opcje
Witam Was ponownie, po przywróceniu do ustawień fabrycznych telefon działa średnio o godzinie dłużej tj. z 4.5 w cyklu mieszanym do 5.5. Jak dla mnie to trochę srednio przy takim ogniwie. Druga ciekawa rzecz to to że przy adaptacyjnym trybie oszczędzania energii telefon rozładowuje się szybciej.
To takie ciekawostki ode mnie, wychodzi na to że exynos rzeczywiście jest trefny, trzeba się będzie z tym pogodzić.
0 Like