Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Przyspieszony spadek poziomu baterii w Galaxy S10e

(Temat utworzony: 19-01-2020 09:34 PM)
12051 Wyświetlenia
WildMagikarp
Student
Opcje

Cześć,

mam problem z baterią w S10e. Ostatnimi czasy bateria w moim urządzeniu potrafi bardzo szybko się rozładowywać. Bywa to nawe 1% we mniej niż minutę. Co mnie lekko niepokoi wyłączenie i włączenie urządzenia tego spadku nie zatrzymuje, więc nie jest to raczej wina jakichś zadań w tle. Bateria uspokaja się tylko po całkowitym rozładowaniu (nie da się go uniknąć, gdyż ładowanie urządzenia jest wolnejsze niż jego rozładowywanie).

Korzystam z oszczędzania energii na poziomie średnim, ale tylko na najbardziej ograniczonym trybie jestem w stanie nie zauważać znikających procentów.

Żadna aplikacja nie wydaje się być podejrzana, gdyż w ustawieniach baterii zużycie jej przez aplikacje jest na normalnym poziomie.

Jak widać  przed godziną 14 w kilka minut poziom baterii spadł o jakieś 25%. Spadek zauważyłem koło 12 i wyłaczyłem urządzenie. Gdy bateria osiągnęła poziom ok. 20% właczyłem maksymalne oszczędzanie baterii, co pomaga w ratowaniu baterii przed rozładowaniem. Przed samym ładowaniem właczyłem średnie oszczędzanie baterii i urządzenie się rozładowało. Od tamtego czasu, bateria działa dobrze.Jak widać przed godziną 14 w kilka minut poziom baterii spadł o jakieś 25%. Spadek zauważyłem koło 12 i wyłaczyłem urządzenie. Gdy bateria osiągnęła poziom ok. 20% właczyłem maksymalne oszczędzanie baterii, co pomaga w ratowaniu baterii przed rozładowaniem. Przed samym ładowaniem właczyłem średnie oszczędzanie baterii i urządzenie się rozładowało. Od tamtego czasu, bateria działa dobrze.

Byłbym wdzięczny za pomoc, bo nie wiem co mogę zrobić w zaistniałej sytuacji. Raczej nie jest to wina baterii, ponieważ sytuacja nie występuje za każdym razem.

0 Like
20 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@WildMagikarp pamiętasz jakie aplikacje ostatnio instalowałeś? Czy sprawdzałeś działanie telefonu w trybie bezpicznym?

Uruchom ten tryb, jeżeli wszystko będzie ok, to znak że wina jest po stronie jednej z zainstalowanych aplikacji.

Sprawdź i daj znać.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
WildMagikarp
Student
Opcje

@Szewcu72 sytuacja powtórzyła się ponownie. Telefon cały dzień był w trybie bezpiecznym i przy ok. 20% poziom baterii jej poziom nagle zaczął gwałtowanie spadać. Oczywiście nie dało się uratować sytuacji i telefon się rozładował.

Co do nowych aplikacji, to nic nowego nie instalowałem ostatnimi czasy.

0 Like
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@WildMagikarp zastanawiają mnie te usługi google na pierwszym miejscu. Na początek wykonaj wipe cache partition z poziomu recovery.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Rogallo
Pioneer
Opcje

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu więc pozwolę sobię podpiąć pod ten. Mianowicie zauważyłem ostatnio coś dzinwgo odnośnie baterii w moim s10e ale od początu. Telefon zakupiłem w grudniu 2019 w pudełku nieodpakowywany przeleżał do kwietnia 2020 dokładnie do 18 i dopiero wtedy zacząłem go uzywać. Na samym początku zaintrygowany małą baterią w tym tele troche ją sprawdzałem, tak więc po odłączeniu telefonu w nocy o 22 telefon do 8 rano stracił jedynie 3% baterii aktualnie traci około 7-8 % . Druga sprawa jest taka , że aktualnie jak go naładuję do 100% to dosłownie po 2 minutach stan ten spada do 99%. Na telefonie mam zainstalowanego jedynie snapchata i mesengera nie jestem z tych ktorzy wlepiają ślepia w telefon 24 godziny na dobę więc ładuję go raz na połtorej dnia, na początku ładowałem go w trybie szybkim ale od tygodnia ładuje normalnie bo przeczytałem, że ten szybki nie jest za zdrowy dla baterii. Co śmieszne w pierwszym tygodniu użytkowania ładowałem ten telefon co 3 dni! i nie było tak że cały czas lezał raz nawet wytrzymał 3 i pół dnia.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Rogallo, z czasem telefon może zużywać nieco więcej baterii. Wpływ na to może mieć wiele czynników takich jak dodatkowo zainstalowane aplikacje, słabszy zasięg, brak dostępu do sieci Wi-Fi, zmienione ustawienia w telefonie i wiele więcej. Spróbuj na początek wykonać wipe cache partition i daj znać czy coś się poprawiło. Zabieg ten nie usuwa żadnych danych z telefonu.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

Dodam jeszcze że zarówno snapchat jak i messenger do tych "litościwych" dla baterii aplikacji nie należą :winking-face:

0 Like
Rogallo
Pioneer
Opcje

Zdaję sobie sprawę z tego, że snap jak i messenger nie należą do tych litościwych ale nie uzywam ich odrazu po naładowaniu telefonu, może nie specyzowałem ale ten jeden procent ucieka po 2 min leżenia telefonu na wyłączonym wyswietlaczu. Własnie poł godzink temu zrobiłem aktualizacje do 2.1 z ciekawostek z 95% baterii aktualizacja zjadła 6%. Zaraz po aktualizacji za radą kolegi Nismo zrobiłem wipe cache. Dam znać przy nastepnym ładowaniu czy coś sie zmieniło.Jak to nic nie da to zrobie mu chyba twardego. Tak aparopo twardy reset mozna zrobić z menu telefonu czy tylko i wyłącznie z pod recovery?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Rogallo dla pewności uzyskania końcowego efektu, zaleca się wykonanie hr z poziomu recovery.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Rogallo, od zawsze wykonuję hard reset z poziomu ustawień telefonu i nie zauważyłem żadnych negatywnych efektów.

0 Like