Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z mikrofonem

(Temat utworzony: 23-01-2023 06:20 PM)
651 Wyświetlenia
Filipos
First Poster
Opcje
Witam, 

Mam problem z dolnym mikrofonem w s10, rozmówca czasami słyszy mnie cicho, czasami są jakieś trzaski a czasami jest zupełnie normalnie. Przełączenie na zewnętrzny glosnik pomaga. 

Wykonałem:
- test mikrofonów w aplikacji samsung members - działa
- wpisalem kod *#0283# - slychać glos z jednego i drugiego mikrofonu. 
- robiłem przywracanie do ustawień fabrycznych - nie pomogło 
- czyściłem wipe partition - nie pomogło 
- zdjąłem etui - nie pomogło 

Czy macie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem? 
0 Like
27 Odpowiedzi
kleszczu
First Poster
Opcje
Wszystkiemu jest winna gumka osłaniająca mikrofon, umieszczona w obudowie telefonu. Aby ją wymienić lub "wywalić" trzeba wyjąć płytę główną. Gumka zabezpiecza mikrofon i sam telefon przed dostaniem się do niego wody.
0 Like
Members_jST4nQ3
First Poster
Opcje

Witam wszystkich, 

Od pewnego czasu mam podobne problemy z mikrofonem (Samsung S10e). Mój głos przy użyciu dolnego mikrofonu jest słabo słyszalny przez co każdy rozmówca zwraca mi uwagę. 

Najciekawsze jest to, że sam mikrofon w aplikacji dyktafonu lub w diagnostyce Samsung Members działa poprawnie - tak samo jak ten górny. Natomiast w rozmowie telefonicznej oraz przy teście kodem *#0283* jest przynajmniej o połowę cichszy od górnego. 

Zrobiłem kilka kroków, lecz żaden nie pomógł:
- tryb bezpieczny, 

- zablokowanie dostępu do mikrofonu wszystkim aplikacjom,

- wipe cache partition,

- hard reset (do ustawień fabrycznych z poziomu recovery),

- ponowny wipe cache partition.

Sam fizyczny mikrofon nie może być uszkodzony skoro w Samsung Members działa z taką samą czułością jak górny. Nie mam już pomysłów... Karta SIM? Tylko dlaczego przy wyjętej karcie i testowaniu kodem nadal jest cicho? W trybie głośnomówiącym wszystko jest w porządku.

Proszę o pomoc. Pozdrawiam :smiling-face:

0 Like
danwpl
Journeyman
Opcje
U mnie finalnie wymieniona została płyta główna w autoryzowanym serwisie. Traf chciał że miałem drugi telefon i po tym jak drugi raz mi zaktualizowali soft postanowiłem to na miejscu weryfikować, przy pierwszym połączeniu problem się pojawił i już nie mieli argumentów.
Pozdrawiam
0 Like
Members_jST4nQ3
First Poster
Opcje

Zwróciłem uwagę na jedną istotną rzecz. Po wpisaniu kodu wyświetlają mi się 2 dostępne opcje:

- RCV_DualMic

- RCV_SPK_2ndMic. 

Początkowo brałem pierwszą opcję jako podstawowy dolny mikrofon, a drugą jako górny - bo tak też lepiej zbierają dźwięk. Na poprzednim telefonie mam jeszcze RCV_1stMic na pierwszym miejscu i to chyba ta opcja jasno odpowiada za dolny mikrofon. Czy telefon w tym trybie nie widzi pierwszego mikrofonu? 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_jST4nQ3  próbuj wybierać każde po kolei i nasłuchuj Z którego będzie słychać który mikrofon był dokładnie wyłapuje

gajowy_pl
First Poster
Opcje
Czy może już rozwiązałeś problem z mikrofonem glownym? Mam ten sam problem. Na głośnomówiącym jest OK
0 Like
Members_jST4nQ3
First Poster
Opcje

Postanowiłem wymienić mikrofon. Może w tym tygodniu się uda. Dam znać czy pomoże.

Edit: Tak, problem leżał w mikrofonie. Po wymianie wszystko ok. Za usługę zapłaciłem 160zł. 

0 Like
przemaser
Navigator
Opcje
A gdzie wymieniłeś ten mikrofon? I który, górny czy dolny ?
0 Like