Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z funkcja Smart lock

(Temat utworzony: 10-09-2019 01:40 PM)
2910 Wyświetlenia
Kosiara
Journeyman
Opcje

Witam

Mam S10+ używam funkcji Smartlock, niestety średnio co 2-3 dni inteligentna blokada zawodzi i telefon, albo jest wiecznie odblokowany, albo wiecznie zablokowany. Dopiero reset urządzenia pomaga. Proszę o pomoc.

0 Like
7 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kosiara  Jak nie chcesz wykonać hard reset, to wszystkie problem, jakie masz, nie są możliwe do rozwiązania.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kosiara, korzystałem z tej funkcji w różnych telefonach z systemem Android i zawsze miałem z nią problem. Zrezygnowałem całkowicie z używania tej funkcji. Możesz spróbować wykonać hard reset, o którym wspomniał @vdsl2, ale nie mogę zagwarantować, że to rozwiąże problem.

Kosiara
Journeyman
Opcje

@mirudo24  Niestety muszę przyznać rację, że funkcja Smart lock kuleje ogólnie. Fajny pomysł ktoś miał, ale zawodzi trochę i powinni to dopracować. Nie będę resetować do fabrycznych telefonu którego mam nówkę od 1,5 tygodnia i przeżył tylko jedna aktualizację zabezpieczenia z lipca do sierpnia. Zrobiłem dzisiaj wipe cache Partition i zobaczę czy trochę się ogarnię. Śmieszy mnie to, że telefon za ponad 3 kafle, a wszędzie radzą hard reset po tygodniu użytkowania na jakieś problemy, które nie powinny mieć miejsca. Zwłaszcza, że to już nie jest nowinka i kilka poprawek dostał. Pozdrawiam

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kosiara, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę internetową frazę związaną z brakiem działania funkcji Smart Lock i otrzymujemy mnóstwo wyników (np. Smart Lock doesn't work). Moim zdaniem funkcja nie została dopracowana przez Google i dlatego problem pojawia się na telefonach różnych producentów. Dodam, że problem występuje niezależnie od ceny urządzenia. Nie twierdzę, że funkcja nie działa na wszystkich telefonach, ale przeglądając internet można znaleźć mnóstwo zgłoszeń od użytkowników różnych telefonów.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Kosiara telefon za "3 kafle" nie ma tu nic go rzeczy. Trzeba umieć rozdzielić software od hardware.  To tak jakby mieć pretensje do producenta laptopa, że jakaś funkcja w systemie nie działała poprawnie. :smiling-face-with-sunglasses:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kosiara  Ciekawy jestem, kto odpowiada za funkcja Smart lock ? Samsung czy ktoś inny ? 

0 Like
tajfun1974
First Poster
Opcje

Funkcja Smart Lock działa bez zazutu, tylko ludzie nie do konca wiedzą jak ona działa i jak z niej kożystać.
Też miałem z tym problem bo blokowałem telefon przyciskiem zasilania a telefon i tak nie był zablokowany(otwarta kłódka). Ustawione miałem inteligętne skanowanie ( tęczówka, twarz, odcisk palca)
Funkcja Smart lock opiera się o zaufaną lokalizację(GPS, Wi-Fi, sieć komórkowa oraz połączenia bluetooth)
Jakiekolwiek urządzenie połączone np. przez bluetooth (słuchawki,zegarek,głośnik itp.) i dodane do zaufanych funkcja Smart Lock rozpoznaje jako zaufaną lokalizację bo jesteś w pobliżu i nie blokuje telefonu żeby łatwiej było z niego kożystać.
W moim przypadku był to smartband, oraz słuchawki podłączone przez bluetooth.dodatkowo dodany adres domowy i pracy na podstawie twojej pozycji GPS funkcja Smart Lock wykrywa zaufaną lokalizację.
Aby telefon blokował się za każdym razem wystarczy usunąć zaufane urządzenia i lokalizację typu dom praca.

0 Like