26-06-2019 11:35 PM
Tak jak w temacie. Dzisiaj nagle na pasku pokazuje mi się komunikat , że podłączono złącze USB, po chwili, że odłączono złącze USB. Telefon jest nowy, ma 2 tygodnie. Nie wierzę by było to mechaniczne uszkodzenie gniazda.
Jakieś pomysły?
26-06-2019 11:41 PM
@Hateful, czy telefon poprawnie wykrywa ładowarkę oraz podłączenie do komputera? Jeżeli tego typu powiadomienie będzie się pojawiać co jakiś czas to w pierwszej kolejności dobrym pomysłem będzie przywrócenie ustawień fabrycznych. Jeżeli to nie pomoże to konieczna będzie wizyta w punkcie serwisowym.
27-06-2019 05:33 AM
@Hateful pierwsze, dodatkowe czynności, które bym wykonał, to czyszcze portu USB. Sprężone powietrze i preparat na alkoholu. Być może dostała się jakas drobinka powodująca zwarcie.
27-06-2019 07:40 AM
Na ten moment problem znikł. Pomogło wymycie telefonu pod bieżącą wodą. Zakładam, że jakiś kurz się dostał do gniazda.
27-06-2019 08:17 AM
@Hateful przyznam, że dziwny sposób na usuwanie zanieczyszczeń z portu USB Zalewasz to wodą, która jest bardzo dobrym przewodnikiem, przy już istniejącym zwarciu.
Dobrze, że się udało i woda nie spotęgowała efektu zwarcia.
Dlatego napisałem, że należy użyć sprężonego powietrza i preparatu na bazie alkoholu, aby nie uszkodzić sprzętu.
Miej to na uwadze w przyszłości.
28-06-2019 01:13 AM — edytowano 28-06-2019 01:13 AM
Identyczna usterka w a70 i dokladnie ten sam czas posiadania telefonu. 3 dni temu komunikat o wilgoci znajdującej się w porcie USB, a dziś na przemian podłączono/odłączono złącze USB. Byłem dziś w sieci, jutro odsyłam na reklamacje. Podkreśle tylko że telefon nie miał żadnego kontaktu z wodą. A brud? Normalne że się będzie dostawał. To mój nie pierwszy smartfon i tamte bez "cudownych" czujników nigdy nie sprawiały problemu. Gdybym wiedział że ten posiada takowy, na pewno bym nie wziął. Jak dla mnie bardzo korygująca pracę telefonu rzecz.
28-06-2019 07:50 AM
@Brylek-93 to że telefon nie miał kontaktu z wodą nic nie oznacza.
Z tego co mnie uczyli na fizyce 😉 to przy szybkich lub dużych zmianach temperatury może dojść do kondensacji pary wodnej. W połączeniu z drobnym zabrudzeniem w porcie efekt murowany. Proces normalny i naturalny.
Co oczywiście nie wyklucza uszkodzenia samego portu.
Ale jak już wcześniej napisałem, ja w takich przypadkach zacząłbym od przeczyszczenia portu.
A co do czujników. To chyba dobrze, gdy telefon informuje o problemie. Zawsze to lepsze, niż używać uszkodzonego i powiększać proces destrukcji urządzenia.
20-10-2019 08:07 PM
Można się dowiedzieć jak rozwiązałeś sytuacje bo właśnie od wczoraj to samo w A70
20-10-2019 10:00 PM
witaj, niestety nie rozwiązałam. Telefon 3 razy był w serwisie na gwarancji 2 razy naprawili wymieniając port USB po czym 3 tygodnie temu problem znów się pojawił już bez komunikatu, za to nie działającym wejściem ladowania. Wrócił z gwarancji z odmowa ze to moja wina po rzekomym zalaniu, (za trzecim razem powinni dać nowy telefon)gdzie jak tym razem poprzednim i jeszcze wcześniejszym telefon nie miał kontaktu z woda. Aktualnie odesłany na ubezpieczenie na zalanie. Ogólnie czytałem i dużo szukałem. Najprawdopodobniej problem są te porty USB typu c mocno wrażliwe na jakiekolwiek zanieczyszczenia, i wcale nie musi się zalać by wyskakiwal ten komunikat. Wystarczy ***** który wypchamy dalej i efekt taki jest. Jak dla mnie bardzo słabe jak na nowości smartfonowe. Ja nawet używałem zaslepek, czyscilem go dość ostrożnie Ale systematycznie i bez efektów... Jedyne co przychodzi mi do głowy Po tym jak uda sie go naprawić to ladowarka indukcyjna.
20-10-2019 10:05 PM