23-03-2019 06:48 PM – ostatnio edytowany 24-03-2019 04:30 PM przez RadekK
Nie wiem, czy wiecie, że S10-ątki obsługują format HEIF (High Efficiency Image File Format), co pozwala na robienie zdjęć o znacznie mniejszym rozmiarze w porównaniu do standardowego formatu JPEG. Format ten pozwala zmniejszyć rozmiar zapisywanego pliku ze zdjęciem nawet o połowę.
Czego dowiemy się z definicji formatu HEIF? A no to, że pozwala on zapisać dwa razy więcej informacji w obrazie HEIF, w porównaniu do obrazu JPEG o tym samym rozmiarze, co teoretycznie powinno dać obraz o lepszej jakości. W przypadku aparatów Samsunga nie skorzystamy z tej składowej. W modelach Galaxy S10e, Galaxy S10 i Galaxy S10 + zastosowano składową formatu pozwalającą na zmniejszenie wielkości pliku, w którym zapisywane jest zdjęcie. Internauci przeprowadzili już stosowne testy i zgodnie z ich wynikami, zapisywany w formacie HEIF plik jest o 1-2 MB mniejszy od standardowego formatu JPEG.
Powiecie, po co, przecież nowe modele mają pojemną pamięć? Zgodzę się z tym w pełnej rozciągłości, ale zwrócę uwagę na "mały" szczegół. Im więcej danych mamy zapisanych w tej pamięci, tym więcej trzeba ich przetworzyć a to prowadzi już do spowolnienia pracy urządzenia. Zapewniam Was, że tak jest. Ponadto, dla osób które kręcą więcej filmów lub potrzebują ją na pliki gier, czy muzyczne ta oszczędzona pamięć również się przyda. Czyli co...
Ustawiamy zapis zdjęć w formacie HEIF.
1. Uruchamiamy aparat Galaxy S10e, Galaxy S10 lub Galaxy S10+ i klikamy na ikonę zębatki.
2. W sekcji Obrazy klikamy na Opcje zapisywania.
3. W nowym oknie aktywujemy funkcję Obrazy HEIF (Zdjęcie).
Od teraz nasz telefon będzie zapisywać zdjęcia z rozszerzeniem *.heic zamiast *.jpg.
A co jeżeli chcemy te zdjęcia udostępnić innym urządzeniom nie obsługującym tego formatu? Na to też jest sposób. Nasze telefoniki fabrycznie zostały wyposażone w funkcję konwersji do formatu JPEG.
Ustawiamy konwersję zdjęć HEIF do formaty JPEG przed udostępnieniem.
1. Otwieramy aplikację Galeria i klikamy na menu 3 kropek.
2. W rozwijanym menu wybieramy Ustawienia.
3. W nowo otwartym oknie przewijamy ekran i szukamy zakładki Konwertuj obrazy HEIF przy udostępnianiu i aktywujemy ją.
Od teraz za każdym razem, gdy będziemy udostępnić obraz HEIF, czy to z galerii, czy też bezpośrednio z aplikacji aparatu, telefon przekonwertuje go na obraz JPEG przed wysłaniem.
A co w przypadku przeniesienia plików na komputer w niezmienionej formie? Tu też nie powinno być problemów. Jeżeli jeszcze nie macie, to wystarczy za pośrednictwem Microsoft Store pobrać i zainstalować Rozszerzenie obrazów HEIF.
Co ciekawe, sprawdziłem starego poczciwego Paint'a. I wiecie co? Bez problemu otwiera ten format i jednocześnie pozwala na zapis pliku w innym graficznym formacie: jpeg, png, czy chociażby gif.
Co myślicie o takiej formie oszczędzania pamięci? A może używacie już tego formatu?
Zapraszam Was również do innych moich tematów związanych z tematyką foto i wideo:
- HEVC - wideo wysokiej wydajności w modelach S10
- Zniekształcenia zdjęć szerokokątnego aparatu S10 - jak się ich pozbyć
13-05-2019 05:27 PM
A jak na komputerze wyświetlić krótkie wideo zapisane przed zrobieniem zdjęcia? Nie udało mi się znaleźć żadnego softu który by to realizował tak jak w galerii telefonu
13-05-2019 05:44 PM
@Paszczak a udało Ci się ten plik wyciągnąć z systemu i przenieść na komputer?
13-05-2019 06:13 PM
Nie udało mi się nic. Źle zadałem pytanie może.chodzi o to czy te filmiki da się odtworzyć gdzieś indziej niż tylko w galerii telefonu
13-05-2019 06:46 PM
@Paszczak myślę, że tak. Tylko trzeba przysiąść i odszukać folder, w którym są zapisywane i wyciągnąć je z niego.
Całość może rozbić się o kwestię uprawnień roota w celu uzyskania dostępu do folderu.
Choć jeżeli masz czas, zaznacz widoczność wszystkich plików, przeszukaj kartę pamięci i pamięć wewnętrzną, może uda się Ci je namierzyć.
13-05-2019 09:21 PM
@Paszczak, zdjęcia w ruchu możesz zapisywać jako filmy i wtedy bez problemu możesz je przekopiować na komputer. Otwórz zdjęcie w galerii za pomocą funkcji Wyświetl zdjęcie w ruchu, kliknij w trakcie odtwarzania na zdjęciu i wybierz opcję Zapisywanie filmu. W ten sposób zdjęcie w ruchu zostanie zapisane jako film w formacie mp4.
10-09-2021 01:35 PM
W jaki sposób udostępniać zdjecia, żeby format zmieniał się na jpg?
Mam w ustawieniach zaznaczone zgodnie z poradnikiem, zeby format heif się konwertował, natomiast przy importowaniu zdjeć z telefonu przez kabel lub przy przesyłaniu na dysk google, format dalej zostaje heic.
10-09-2021 01:41 PM
Konwersja odbywa się wyłącznie po skorzystaniu z opcji Udostępniania z poziomu aplikacji Galeria lub Aparat. Jeżeli przenosisz ręcznie zdjęcia lub wysyłasz do chmury to musisz wcześniej ręcznie wykonać konwersję. Poniżej informacja z pierwszej wiadomości odnośnie konwersji w systemie Windows.
A co w przypadku przeniesienia plików na komputer w niezmienionej formie? Tu też nie powinno być problemów. Jeżeli jeszcze nie macie, to wystarczy za pośrednictwem Microsoft Store pobrać i zainstalować Rozszerzenie obrazów HEIF.
10-09-2021 01:41 PM
@A_Kolod Konwertowanie działa przy udostępnianiu na messengera, instagrama lub portale społecznościowe. Przesyłając po kablu format zostanie taki sam.
10-09-2021 02:47 PM
No właśnie zastanawiam się, jakim narzędziem mogę udostępnić pliki na komputer bez straty jakości.
Messenger bardzo rozwala jakość, przez maila pliki się nie konwertują.
Jest jakiś sposób?