22-01-2019 08:36 AM — edytowano 22-01-2019 08:58 AM
Witam,
posiadam pewien problem, który zaczął występować od momentu sparowania Galaxy Watch'a LTE z moim S9+. Nadmienię że w tym samym czasie znajomy kupił zegarek i ma ten sam problem.
Problem polega na tym że czasem osoba dzwoniąca do mnie nie może się połączyć - tak jakbym nie miał zasięgu. Jest od razu odrzucana. Dopiero przy drugiej próbie telefon normalnie dzwoni. Paręnaście minut po tym dostaję powiadomienie że mam nieodebrane połączenie w postaci SMS. Jest to dosyć uciążliwe. Czy ktoś miał podobny problem i ma pomysł jak go rozwiązać? Na S9+ mam jeszcze Oreo - brandowany soft od Orange, stąd brak aktualizacji.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
30-01-2019 12:13 PM
Po kilkudniowych testach problem przestał występować. Mógł to być problem jeśli chodzi o system Android Oreo, ponieważ w takiej wersji system ma też znajomy, lub po prostu trzeba było przywrócić w urządzeniu ustawienia fabryczne. Dziękuję za wskazówki i pomoc!
23-01-2019 03:50 PM
Cześć @expedict
Rozumiem, że mówisz o utrudnieniach w dodzwonieniu się na numer znajdujący się w telefonie.
Czy jest Ci znany dokładny komunikat, który słyszą osoby próbujące się z Tobą skontaktować?
Zegarek nie powinien wpływać na możliwość połączenia się z kartą SIM w telefonie. Dla pewności warto przetestować działanie telefonu bez sparowanego zegarka na dystansie przynajmniej jednego dnia.
24-01-2019 08:05 AM
Nawet przed chwilą zadzwoniłem z drugiego, służbowego telefonu na swój prywatny telefon (który jest sparowany z Watchem) i dostałem informację : "Numer na który dzwonisz jest w tym momencie niedostępny". Z innych sieci jest po prostu sygnał rozłączenia. Po dłuższej chwili dostaję sms z sieci o nieodebranym połączeniu, mimo że oba telefonu leżały od siebie w odległości 50cm i są w tej samej sieci. Cały dzień wczoraj chodziłem z telefonem niesparowanym z zegarkiem i problem nie występował.
24-01-2019 08:17 AM
@expedictW jakiej sieci masz karte SIM ?
24-01-2019 08:35 AM
Kartę SIM mam w sieci Virgin Mobile. Znajomy ma tą samą przypadłość w Orange, skąd został zakupiony zegarek.
24-01-2019 08:59 AM
@expedictA nie masz problemu zasiengiem czy przełączałeś telefon na "tryb pracy sieci" na 3G/2G(auto)?
24-01-2019 09:01 AM
Nigdy z zasięgiem nie było problemów, więc przypuszczam że nagle się nie zmieniło. Tryb pracy sieci mam ustawiony na 2G/3G/LTE (auto) - tak było zawsze ustawione i działało.
24-01-2019 09:14 AM
@expedictTrzeba sprawdzić czy coś się zmieni taki objaw jaki opisujesz wskazuje na problem zasiengiem lub kartą SIM.
24-01-2019 09:24 AM
@expedict, czy próbowałeś przywracać ustawienia fabryczne w obu urządzeniach? Może warto sprawdzić czy po tym zabiegu sytuacja ulegnie poprawie. Nie przywracaj kopii zapasowej po resetowaniu telefonu ponieważ wraz z kopią mogą zostać przywrócone błędy.
Warto również sprawdzić działanie telefonu i zegarka z inną kartą SIM. Napisałeś, że posiadasz wariant Orange więc może warto spróbować z kartą tego operatora. Być może telefon z wariantem Orange nie współpracuje poprawnie z kartą Virgin Mobile.
24-01-2019 12:22 PM
Tak jak pisałem, znajomy ma telefon z kartą SIM Orange i także ma z tym problem. Dzisiaj zaktualizowałem Androida do wersji 9.0 Pie tym samym czyszcząc telefon. Nie przywracałem też kopii zapasowej. Sprawdzę czy problem ustąpi.