Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Galaxy S20FE 5G - pierwsze 10% baterii znika błyskawicznie

(Temat utworzony: 13-01-2021 10:58 PM)
3455 Wyświetlenia
damiroz
Journeyman
Opcje

Witajcie,

mam pytanie do użytkowników S20 FE 5G. Otóż po naładowaniu telefonu do 100 % i odłączeniu go od ładowarki w maks 2-3 minuty telefon traci pierwszy % nawet go nie dotykając. Później kolejne procenty też szybko znikają, i bateria zaczyna "trzymać dłużej" dopiero od 89 %. Zatem pierwsze 10 % znika błyskawicznie, nawet niekoniecznie korzystając zbytnio z telefonu. 

Czy Wy również zauważyliście u siebie ten problem ? Co najmniej 2 inne osoby z tym samym modelem telefonu mają to samo - wszystkie 3 modele na androidzie 11.

Coś nie tak z elektroniką w bateriach S20 5G Fe, czy też może jakiś problem softwareowy ?

8 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@damiroz  Witam

Czy po aktualizacji został zrobiony Reset do ustawień fabrycznych?

0 Like
damiroz
Journeyman
Opcje

Nie było w zasadzie czego resetować bo telefon zaraz po zakupie dostał aktualizację. Zrobiony wipe cache partition. Telefon sam w sobie trzyma ok baterię, tylko tak jak pisałem te pierwsze % znikają w trybie błyskawicznym i ciekawi mnie czy ten typ tak po prostu ma.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@damiroz  Włączone jest oszczędzanie baterii, tryb adaptacyjny?

0 Like
krizaj
Explorer
Opcje
Mam tak samo. Dodatkowo mam wrażenie że bateria trzyma krócej.
damiroz
Journeyman
Opcje

Włączony tryb adaptacyjny, wyłączone oszczędzanie baterii. Włączone bt oraz wifi, włączone 120 hz. Generalnie bez zmiany ustawień od 100 - 80 % bateria znika bardzo szybko i później jakby się uspokaja i leci już normalnym tempem. Widzę, kolejna osoba zgłosiła tę samą przypadłość zatem ten typ tak ma jak widać i coś raczej jest skopane w sofcie.

0 Like
Dan626
Explorer
Opcje

Spokojnie, telefon się nauczy i będzie ok. U mnie ogólnie bateria "jechała w dół" przez jakiś miesiąc. Później się unormowało.

0 Like
jaro5
Pathfinder
Opcje
witam ja tak samo to zauważyłem na początku użytkowania ale pokilku ładowaniach po nocy znika jakieś 2% a później trzyma ok tzn. ostatnio przy normalnym użytkowaniu bateria wytrzymała ponad 3 dni tylko jak już w innym wątku poruszałem mam problem z szumem podczas rozmów w słuchawce.
0 Like
Michal_W
Journeyman
Opcje

Panowie u mnie podobnie. Może nie w kilka minut, ale te pierwsze 10 % faktycznie, może nie od samego patrzenia leci, ale zdecydowanie nieproporcjonalnie szybko znika. Przykład - 7%  w 2h w nocy po odłączeniu ładowarki z wyłączonymi wszystkimi modułami bezprzewodowymi, telefon niedotykan, bez AoD.  

Gorsza rzecz jest natomiast taka,  że ostatnie 10% też się dziwnie szybko teleportuje nie wiadomo gdzie. I to nie było jednostkowe doświadczenie. Choćby wczoraj przed snem. Widzę NAGLE 4% ( 5 min. YT z 11%), odkładam słuchawkę, myślę rozłożę łóżeczko podłącze i lulu. A to po góra 3 min. i dźwięk wyłączającego się Galaxy. 

Żeby nie było, S20 FE 5G, wywalone, wyłączone co tam można bez roota, 43 apki głębokie odnośnie z 17 zwykle uśpienie, regularnie czyszczony, v co 2 dni odpalany na nowo . Ogólnie jest rakieta, bateria oprócz tego właśnie drobnego dyskomfortu bardzo, bardzo OK, a może i lepiej . SoT 6-7h? No problem przy trybie procka bez kagańca, 120Hz, tryb sieci mieszamy, żadne  śmieszne adaptacyjne jasności, ma być po prostu power i komfort :winking-face: 

I to raczej kwestia programowa, algorytmy przeliczania źle napisane, nie wiem może sknocona kalibracja. Bateria na 99% nie, chyba, że ta okazyjna cena FE bierze się nie tylko z pomysłów nic-nie-widzących-poza-excelem księgowych, typu brak proximity sensor, jakiś. chachmęt na dotyku w ekranie (ciekawe, czy A52 ma też tą przypadłość, wydaje mi się, że ekran ten sam) plafantastikowe plecki (które dla mnie akurat że szkłem w porównaniu są zaletą, chociaż jakimś amelinium to bym nie pogardził, nie marząc nawet o tytanie.. Nota bene, trzeba być bardziej zakompleksionym  ignorantem techniczno-estetycznym od fanboys ogryzka - abstrahując od profesjonalistów, którzy faktycznie przy pewnych ograniczeniach wykorzystuje potęgę ekosystemu -żeby nawet nie krytykować, ale w ogóle zabierać głos w sprawie tego cudnego materiału, który pewnie tak z 300 lat się będzie rozkładał i nasze pra pra pra wnuki będą go kumulować w wątrobie, a samemu zamykać dumę designerów  Samsunga, wykonaną z pięknego, nie praktycznego  szkła w kondomie za 20 PLN... Takie rzeczy tylko w PL...

Wracając do tematu, jeśli to jednak problem zj jakością baterii, to spotkamy się za rok wszyscy w serwisie na wymianie. No oby wszyscy, bo nie życzę nikomu, aby w środku nocy musiał dzwonić po Straż Pożarną.  Przyjemny, zobaczymy, a póki co przyjmijmy, że to taki "feature" od Koreańczyków, aby na nowy level wynieść"user experience".... :winking-face: