13-01-2021 10:58 PM — edytowano 13-01-2021 10:58 PM
Witajcie,
mam pytanie do użytkowników S20 FE 5G. Otóż po naładowaniu telefonu do 100 % i odłączeniu go od ładowarki w maks 2-3 minuty telefon traci pierwszy % nawet go nie dotykając. Później kolejne procenty też szybko znikają, i bateria zaczyna "trzymać dłużej" dopiero od 89 %. Zatem pierwsze 10 % znika błyskawicznie, nawet niekoniecznie korzystając zbytnio z telefonu.
Czy Wy również zauważyliście u siebie ten problem ? Co najmniej 2 inne osoby z tym samym modelem telefonu mają to samo - wszystkie 3 modele na androidzie 11.
Coś nie tak z elektroniką w bateriach S20 5G Fe, czy też może jakiś problem softwareowy ?
13-01-2021 11:12 PM
13-01-2021 11:28 PM
Nie było w zasadzie czego resetować bo telefon zaraz po zakupie dostał aktualizację. Zrobiony wipe cache partition. Telefon sam w sobie trzyma ok baterię, tylko tak jak pisałem te pierwsze % znikają w trybie błyskawicznym i ciekawi mnie czy ten typ tak po prostu ma.
13-01-2021 11:37 PM
@damiroz Włączone jest oszczędzanie baterii, tryb adaptacyjny?
14-01-2021 02:39 AM
14-01-2021 10:58 AM
Włączony tryb adaptacyjny, wyłączone oszczędzanie baterii. Włączone bt oraz wifi, włączone 120 hz. Generalnie bez zmiany ustawień od 100 - 80 % bateria znika bardzo szybko i później jakby się uspokaja i leci już normalnym tempem. Widzę, kolejna osoba zgłosiła tę samą przypadłość zatem ten typ tak ma jak widać i coś raczej jest skopane w sofcie.
14-01-2021 11:12 AM
Spokojnie, telefon się nauczy i będzie ok. U mnie ogólnie bateria "jechała w dół" przez jakiś miesiąc. Później się unormowało.
14-01-2021 08:02 PM
02-02-2021 08:55 PM
Panowie u mnie podobnie. Może nie w kilka minut, ale te pierwsze 10 % faktycznie, może nie od samego patrzenia leci, ale zdecydowanie nieproporcjonalnie szybko znika. Przykład - 7% w 2h w nocy po odłączeniu ładowarki z wyłączonymi wszystkimi modułami bezprzewodowymi, telefon niedotykan, bez AoD.
Gorsza rzecz jest natomiast taka, że ostatnie 10% też się dziwnie szybko teleportuje nie wiadomo gdzie. I to nie było jednostkowe doświadczenie. Choćby wczoraj przed snem. Widzę NAGLE 4% ( 5 min. YT z 11%), odkładam słuchawkę, myślę rozłożę łóżeczko podłącze i lulu. A to po góra 3 min. i dźwięk wyłączającego się Galaxy.
Żeby nie było, S20 FE 5G, wywalone, wyłączone co tam można bez roota, 43 apki głębokie odnośnie z 17 zwykle uśpienie, regularnie czyszczony, v co 2 dni odpalany na nowo . Ogólnie jest rakieta, bateria oprócz tego właśnie drobnego dyskomfortu bardzo, bardzo OK, a może i lepiej . SoT 6-7h? No problem przy trybie procka bez kagańca, 120Hz, tryb sieci mieszamy, żadne śmieszne adaptacyjne jasności, ma być po prostu power i komfort
I to raczej kwestia programowa, algorytmy przeliczania źle napisane, nie wiem może sknocona kalibracja. Bateria na 99% nie, chyba, że ta okazyjna cena FE bierze się nie tylko z pomysłów nic-nie-widzących-poza-excelem księgowych, typu brak proximity sensor, jakiś. chachmęt na dotyku w ekranie (ciekawe, czy A52 ma też tą przypadłość, wydaje mi się, że ekran ten sam) plafantastikowe plecki (które dla mnie akurat że szkłem w porównaniu są zaletą, chociaż jakimś amelinium to bym nie pogardził, nie marząc nawet o tytanie.. Nota bene, trzeba być bardziej zakompleksionym ignorantem techniczno-estetycznym od fanboys ogryzka - abstrahując od profesjonalistów, którzy faktycznie przy pewnych ograniczeniach wykorzystuje potęgę ekosystemu -żeby nawet nie krytykować, ale w ogóle zabierać głos w sprawie tego cudnego materiału, który pewnie tak z 300 lat się będzie rozkładał i nasze pra pra pra wnuki będą go kumulować w wątrobie, a samemu zamykać dumę designerów Samsunga, wykonaną z pięknego, nie praktycznego szkła w kondomie za 20 PLN... Takie rzeczy tylko w PL...
Wracając do tematu, jeśli to jednak problem zj jakością baterii, to spotkamy się za rok wszyscy w serwisie na wymianie. No oby wszyscy, bo nie życzę nikomu, aby w środku nocy musiał dzwonić po Straż Pożarną. Przyjemny, zobaczymy, a póki co przyjmijmy, że to taki "feature" od Koreańczyków, aby na nowy level wynieść"user experience"....