27-04-2020 06:09 PM
Dzień dobry,
Przeczytałam wszystkie wątki związane z wykrytą wilgocią i udało mi się naładować telefon (raz pomógł ryż, a raz suszarka - niestety nie działa to za każdym razem). Nie mogę przywrócić ustawień fabrycznych dopóki nie zgram zdjęć z telefonu, a z tym mam problem, ponieważ jak tylko po naładowaniu próbuję podłączyć telefon do komputera, to:
- komputer go nie widzi
- ponownie pojawia się kompunikat o wilgotności
Telefon nie miał konkatu w z wodą, przebywam jednak w miejscu o dużej wilgotności powietrza - byc może to jest przyczyną kłopotów.
Sprawdziłam, że komunikat o wilgotnosci pojawia się również po podłączeniu innej ładowarki, więc prawdopodobnie jest to problem portu usb w telefonie, a nie ładowarce.
Czy macie Państwo jakieś pomysły co można w tej sytuacji zrobić? Aktualnie telefon jest naładowany.
Pozdrawiam,
Joanna
27-04-2020 06:12 PM
@JoannaZ Dzień Dobry.
Jeżeli jest pewność że port jest suchy i w dalszym ciągu pokazuje się taki komunikat oraz po podłączeniu do komputera nie widzi go to najprawdopodobniej port USB jest uszkodzony.
27-04-2020 06:14 PM
jest suchy - telefon nie miał kontaktu z wodą
27-04-2020 06:17 PM
czy jest jakakolwiek szansa, żeby telefon na gwarancji można było oddać do serwisu w Kolumbii? niestety nie mam aktualnie możliwości oddania go do polskiego serwisu
27-04-2020 06:27 PM
@JoannaZ Musisz zadzwonić na infolinie i się dowiedzieć sama.
27-04-2020 06:31 PM
27-04-2020 06:34 PM
@JoannaZ Sprawdź, czy w porcie USB nie ma żadnych zanieczyszczeń oraz wyczyść dane aplikacji USBSettigns zgodnie z poradą podaną w tej wiadomości.
27-04-2020 07:18 PM
Dziękuję. Niestety wyczyszczenie danych nic nie zmieniło. Dzisiaj rano telefon naładował mi się bez problemu, a teraz po podłączeniu ponownie mam komunikat o wilgoci 😞
27-04-2020 09:33 PM
@JoannaZ koledzy wspominali jeszcze o wyczyszczeniu portu usb w telefonie. Mozna przedmuchać go delikatnie sprężonym powietrzem. Dodatkowo warto przemyć go alkoholem izopropylowym. Jeżeli nie masz to w ostateczności może to być czysty spirytus, żadna wódka, czy inne dezodoranty na alkoholu.