Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Debranding a gwarancja

(Temat utworzony: 19-08-2019 07:31 PM)
4938 Wyświetlenia
emsi
Student
Opcje

Witam,

Kupiłem telefon z drugiej ręki. Telefon przez pierwszego właściciela nabyty został w Plusie i chciałbym zmienić ROM na XEO. Czy wgranie samemu bądź przez serwis samsunga niebrandowanego ROMu powoduje utratę gwarancji czy jest to dozwolone?
I drugie pytanie, czy jest jakaś szansa na uratowanie telefonu w momencie gdy zostanie on zablokowany przez operatora bo poprzedni właściciel przestanie opłacać rachunki?

Chodzi o Galaxy S10

0 Like
7 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@emsi Wgranie softu przez serwis nie tracisz gwarancji a poza tym mamy juz temat o S10 i wgranie XEO ale na dziś nie jest to możliwe i będzie BTU zmiast XEO możesz też otrzymać odmowę Debrandingu

https://eu.community.samsung.com/t5/Galaxy-S10e-S10-S10/Oprogramowanie-XEO-dla-S10/td-p/1010700

Jeśli chodzi o blokadę po IMEI nic nie możesz zrobić nie spłacanie rat spowoduje zablokowanie telefonu.

emsi
Student
Opcje

No właśnie ze znalezionych informacji i podanego wyżej tematu wynika że nie było problemu ze zmianą ROMu na nie brandowany, natomiast dziś po telefonie do serwisu usłyszałem informację iż nastąpiły od niedawna nowe wytyczne i serwisy nie debrandują już telefonów. Chciałbym to jakoś potwierdzić.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@emsi, kupowanie telefonu z drugiej ręki od operatora Plus to spore ryzyko. Jeżeli telefon został wzięty na raty to w każdym momencie telefon może zostać zablokowany kiedy raty przestaną być spłacane. Druga ważna informacja jest taka, że klient, który kupił telefon na raty w Plusie nie ma prawa go sprzedać ponieważ urządzenie do momentu zakończenia spłacania rat jest własnością operatora. Z tego co się orientuję to nie ma możliwości debrandingu telefonu z sieci Plus jeżeli w telefonie znajduje się blokada operatora. Do tego dochodzą problemy z uzyskaniem wariantu XEO o czym wspomniał @vdsl2 i w efekcie otrzymujemy negatywną odpowiedź z serwisu.

wckxr
Voyager
Opcje
Hej nismo
mam pytanko czy jak debrandowałem swoją S10 nadal mam na nią gwarancję?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@wckxr, nie powinno być problemów z gwarancją. Pamiętaj na przyszłość, że forum ma swoją strukturę i pytania zadajemy w odpowiednich działach.

wckxr
Voyager
Opcje
Dobrze
0 Like