Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dźwięk Migawki aparatu

(Temat utworzony: 10-03-2019 10:45 AM)
4405 Wyświetlenia
Damian1214
First Poster
Opcje

Też tak macie w swoich s10+ że po właczeniu aparatu slychać cichy klik ? Czy to normalne ze słychać optyke? To samo jest przy przełaczaniu trybu aparat z focusa np na pro.. albo na przedni aparat.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Damian1214, dźwięk, który wydobywa się z aparatu to przysłona. W momencie kiedy nie korzystamy z aparatu przysłona migawki jest całkowicie otwarta (wartość f/1.5). Po włączeniu aparatu przysłona automatycznie ustawia się do wartości f/2.4 i to właśnie powoduje klik, o którym wspomniałeś. W momencie przełączania trybów aparatu również przysłona zmienia swoje wartości i stąd ponownie wydobywający się dźwięk kliknięcia.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

22 Odpowiedzi
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Damian1214, dźwięk, który wydobywa się z aparatu to przysłona. W momencie kiedy nie korzystamy z aparatu przysłona migawki jest całkowicie otwarta (wartość f/1.5). Po włączeniu aparatu przysłona automatycznie ustawia się do wartości f/2.4 i to właśnie powoduje klik, o którym wspomniałeś. W momencie przełączania trybów aparatu również przysłona zmienia swoje wartości i stąd ponownie wydobywający się dźwięk kliknięcia.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Damian1214  Tak ten dzwięk takiego pykania/ klikania nie ma się czym przejmować to normalna sprawa ponieważ jak aparat jest wyłączony cały czas jest otwarta maksymalnie przysłona na f1,5 natomiast kiedy włączamy aparat przeskakuje ona z 1,5 na 2,4 i w tedy w zależności od tego jakie mamy warunki oświetleniowe zostaje albo na 2,4 lub przełącza się na 1,5. W trybie pro możemy konfigurować to ręcznie.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mirudo24  Byłeś pierwszy :smiling-face: Jak zacząłem pisać post to jeszcze nie było odpowiedzi :smiling-face:

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@PrzemekM, też mi się zdarzyła taka sytuacja już kilkukrotnie :winking-face:

0 Like
Jowtek
Navigator
Opcje

Na YouTube jest film od jerry rig evetything od migawki sa magnesy w aparacie i to je właśnie słychać 😋

Przemuś
Pathfinder
Opcje

Cześć,

nie chcąc zakładać nowego wątku podpinam się pod niniejszy sprzed roku, bo też dotyczy mechaniki aparatu. Dziś zauważyłem w swoim S10+ że jak zmienia się przesłona migawki obiektywu standardowego (tego w środku), to następuje delikatny ruch obiektywu wąskokątnego (tego po lewej). Przy czym szerokokątny ani drgnie. Czy to natuaralne choćby z racji tego, że wszystkie trzy obiektywy zintegrowne są w jednym module? Macie tak w swoich telefonach?20200303_093814_001_1.gif

Dobroci
Przem
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Przemuś, sprawdziłem na modelu Note10+ i nie zauważyłem żadnych ruchów dwóch pozostałych obiektywów. Zmienia się wyłącznie przesłona migawki.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Przemuś, Ruch soczewki widoczny na animacji, to działanie optycznej stabiliacji obrazu OIS. Obiektyw ultraszerokokątny nie posiada OIS.

Przemuś
Pathfinder
Opcje

@kamil40013, w porządku, tyle tylko, że ja nie przełączałem z obiektywu standardowego na obiektyw zoom i z powrotem ale mając włączoną aplikację Aparat z aktywnym obiektywem standardowym i aktywną przesłoną F2/4, zamykałem ją, naciskając boczny przycisk zasilania/ blokady telefonu. W tym momencie następował powrót obiektywu standardowego do przesłony domyślnej F/1,5 i temu ruchowi towarzyszyło poruszenie sąsiedniej soczewki (obiektyw typu zoom), co mnie zaintrygowało. Przepraszam, że nie doprecyzowałem tego wcześniej.

@nismo, spróbuj proszę wykonać jeszcze test wg opisu powyżej i daj znać jak wtedy jest w Twoim Note10+

Dobroci
Przem
0 Like