Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Blokada ładowania do 85% w nowym androidzie 12

(Temat utworzony: 02-02-2022 05:51 PM)
51742 Wyświetlenia
tool17
Voyager
Opcje
Witam. Wraz z nowym androidem pojawiła się możliwość ładowania tylko do 85%. Jest to przydatna funkcja dla mnie, której szukałem niedawno w aplikacjach zewnętrznych. Bez rootowania aplikacje są tylko w stanie wysłać powiadomienie, ale nie potrafią same "odciąć" ładowarki.
Mam pytanie, czy bardzo częste "dobijanie" do tych 85% w ciągu dnia może negatywnie wpłynąć na kondycje baterii? Według źródeł z neta najzdrowiej dla aku jest częste i krótkie ładowanie, chociaż zdrowiej jest do 80%

image

36 Odpowiedzi
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, myślę, że spokojnie można ładować do 85%. Na pewno jest to lepiej dla kondycji niż dobijanie do 100% zwłaszcza jak ktoś lubi siedzieć z podpiętym telefonem.
Na swoim doświadczeniu powiem, że funkcja poprawia żywotność baterii, ładuje do 85% i wszystko ok
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@tool17  Witam 

Oczywiście że nie będzie miało to negatywnego wpływu,  właśnie po to ta opcja jest aby oszczędzać żywotność baterii.

Krystecki
Explorer
Opcje
Nic złego się nie stanie natomiast nie ma to wpływu na zużywanie się ogniwa, ponieważ nieważne czy będziemy ładować do pełna czy nie to i tak bateria po dwóch latach bedzie nadawać się do wymiany. Jedyna reguła której najlepiej się przestrzegać to by starać się nie rozładowywać poniżej 20%, reszta jest nieważna. Pamiętajmy że telefon ma służyć nam a nie my jemu.
anonim2
Pathfinder
Opcje
Baterii nie tyle szkodzi częstsze lub rzadsze ładowanie co warunki jej użytkowania, również poza ładowaniem. A konkretnie temperatura i baterii i otoczenia. Po osiągnięciu granicy 90% poziomu naładowania proces zwalnia i ze względu na rosnący opór wewnętrzny ogniwa potrafi powstawać wyższa tempetatura szkodliwa dla żywotności. Nie raz obserwowałem na końcowym etapie (po 90%) grzanie się ogniwa. Z obserwacji, ładowanie indukcyjne potrafi temperaturę podnieść względem ładowania po kablu podobną mocą (proces indukcji dodatkowo generuje temperaturę - straty mocy wynikające ze nie 100% sprawności indukcji).
Nie jest to jednak regułą, czasami grzanie się baterii jest niższe. Nie ma twardej granicy od kiedy bateria jest użytkowana (w tym ładowana) nieoptymalnie, mówi się że 35C-40C już nie jest tak optymalne jak ok 30C (trudne do utrzymania przy ciągłym ładowaniu przez np. 2h). W końcu trzymając długo telefon w dłoni czy w kieszeni nagrzewa się on od naszego ciała do ok. 36 stopni. Oczywiście w toku życia telefonu spadek pojemności z tytułu temperatury może pozostać również niezauważalny, bez porównania z identycznym modelem użytkowanym w odrębny sposób. Moim zdaniem ta opcja jest głównie polityczna (bo inni taką mają) ale może być trochę związana z redukcją ryzyka powstawania wyższej temperatury w obrębie baterii. Głównie by nie kazać użytkownikom kontrolować temperatury procesu ładowania a jedynie pozbyć się etapu ze zwiększonym oporem wewnętrzym baterii i temperaturą jaki on tworzy.

Co do warunków użytkowania
zob. komentarze z wątku S20, reguła jest taka sama: https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-s20/dbanie-o-baterię/td-p/4637583

Życzę cyklu życia dłuższego niż dwa lata. Bez znaczenia czy 100% czy 85% i jak często, chyba że przekraczamy warunki, bateria się regularnie przegrzewa powyżej 85% itd - wtedy może pomóc. Słowami mechanika: jeździć, obserwować.
tool17
Voyager
Opcje
U mnie telefon jest często na ładowarce indukcyjnej. Po prostu jak nie używam to go odkładam na indukcji jako stałe miejsce. Jak cały czas dobijałoby do 100% to by nie było zdrowe dla baterii. Dlatego w domu wyłączam szybkie ładowanie + blokada do 85%
talka_natka
First Poster
Opcje
Bardzo dziękuję ja się już tak denerwowałam że tego nie umie! DZIEKI!!!!
0 Like
Gregdmc
Navigator
Opcje
Czy używacie funkcji ograniczenia naładowania bateri do 85% ?
Wilu
Helping Hand
Opcje
Ja czasem używam, czasem nie w s22U 🤣
0 Like
Gregdmc
Navigator
Opcje
Niby mniej się wtedy bateria zużywa. Ja narazie załączyłem ta funkcje ale trudno mi coś wywnioskować bo dopiero 3 dni używam telefon .
0 Like