Zavřít

What are you looking for?

zrušit
Zobrazování výsledků pro 
Hledat místo 
Měli jste na mysli: 

Původní téma:

Proč je S20 FE 5g můj poslední android.

(Téma vytvořeno: 19-04-2022 12:08 AM)
1300 Zobrazení
petrhok
Pioneer
Možnosti

Kvůli práci jsem furt na cestách a jsem jediný v našem pracovním kolektivu, kdo používá android. Fakticky všichni kolegové postupně přesedlali na iPhony, ale já jsem nikdy neviděl přidanou hodnotu a důvod, proč jít do jablečné konkurence. Když se nad tím ale teď zamyslím, vůbec nechápu proč...

V práci telefon využívám denně k celé řadě věcí, tudíž jej beru i jako pracovní nástroj a proto si za něj rád připlatím. Musím uvést, že jsem všem vždy argumentoval tím, že kdybych měl android telefon za 4 000 Kč, taky bych na něj nadával a chtěl bych něco, co doopravdy funguje, nicméně já jsem si vždy kupoval vlajkové lodě. Ještě před tím, než jsem přešel trvale k Samsungu, vždy jsem bral to nejlepší ze současné nabídky androidích telefonů. Samsung měním obrok už od řady Galaxy S5, což byl zároveň můj první a poslední telefon od Samsungu, se kterým jsem neměl žádné problémy a mohl jsem se na něj spolehnout.

Jelikož jsem byl s S5 spokojen a líbily se mi zaoblené displeje, další logický krok byl S7 edge. Famózní zařízení, až na to, že za rok a půl co jsem ho měl, byl více než půl roku po různých servisech a opravách. Začalo to tím, že jsem jednou přiletěl ze zahraničí domů, a na displeji se mi udělali horizontální segmenty. Popsal bych to jako rovné čáry z jedné strany displeje na druhou- přes celý displej jich bylo zhruba 5, možná 6. Při regulaci jasu se od každé této čáry jas měnil individuálně. Logicky jsem telefon v záruční době poslal na opravu, která trvala přes dva měsíce (jelikož jsem telefon kupoval s odpočtem DPH, mohla oprava trvat déle než je standardní lhůta). Po obdržení telefon fungoval v pořádku pár dní, než se objevil znovu úplně ten samý problém. Celý proces, včetně extrémně dlouhé výměny displeje, se opakoval. Telefon mi přišel, měl jsem radost a používal jsem zhruba do léta 2018, kdy mi z ničeho nic přestalo fungovat snímání otisku prstů a začla se mi tvořit rosa zevnitř čočky fotoaparátu. Při představě, že budu znovu čekat x měsíců na opravu jsem se na to vykašlal a koupil si, v té době čerstvě novou, S9+. Zde jsem po HW byl naprosto spokojený, bohužel jsem udělal tu chybu, že jsem telefon koupil z šedého dovozu, aniž bych o tom věděl. To znamenalo, že telefon byl z maďarské distribuce a aktualizace na nový android mi prostě nechodily. Důvodem bylo to, že jsem v telefonu měl vloženou českou SIM, a verze softwaru poskytovatele služeb byla směs českých a maďarských distribucí (nevím, zdali to popisuji správně). Pro uživatele to znamená, že telefon nemá bezpečnostní záplaty a především nejnovější OS. Vyřešil jsem to tak, že jsem si neoficiální cestou změnil distribuci telefonu na českou, od té doby vše v pohodě. V září roku 2020 se mi však u telefonu začala odlepovat záda, z ničeho nic. K telefonu jsem se vždy choval slušně, staral se o něj a nosil ho vždy v obalu. Záhy poté, mojí chybou, telefon spadl a prasklo sklo v levé horní části displeje. Nebylo to sice nic hrozného, telefon se dal stále krásně používat a na zobrazovací často displeje nebylo ani škrábnutí. Nicméně krátce na to vyšla S20 FE, a já jsem se rozhodl, že S9ku věnuji své matce a půjdu do S20 ve verzi 5g kvůli snapdragonu. Telefon dle specifikací vypadal famózně! Nemohl jsem se dočkat. Moje nadšení po prvním dni používání záhy opadlo. Na telefonu nefungovalo přehrávání v bluetooth zařízeních (sluchátka, auto, repro). Chvíli to šlo a pak najednou ticho, jak pro média, tak pro telefonování. Následoval tovární restart ale problém přetrval. Na internetu jsem těžce dohledal, že by to mohla blokovat nějaká z aplikací. Postupně jsem tedy vše odinstaloval a začal testovat kde je problém. Po X hodinách, světě div se, jsem na to přišel. Problém způsobovala aplikace SmartThings. Ano, přesně ta aplikace, která je přímo od Samsungu a je v telefonu nainstalována defaultně. Problém vyřešen. Nicméně už od začátku mě v telefonu správně nefungovala jedna zásadní věc a tou je fotoaparát. 

Při zapnutí se první 3-4 sekundy fotoaparát extrémně sekal. Dokonce nejde ani natáčet videa v UHD ( jak při 30, tak 60 fps), protože se obraz trhá. Opět jsem tedy hledal, čím by to mohlo být a zkusil jsem všechno, co jsem na internetu dohledal- vypnout fotografii v pohybu, skenování QR, optimalizaci snímku, změnu úložiště atp.. a výsledek? Žádný. Řekl jsem si, že to je pravděpodobně tím, že telefon je nový a aplikace fotoaparátu nemusí být plně odladěná a že si počkám na další aktualizace, které to snad opraví. Přestože takovým problémem, dle různých fór na internetu, trpí více uživatelů S dvacítek, dodnes nevyšel žádný fix a tím pádem mám za to, že se jedná o chybu HW a že to může být pravděpodobně fyzickou pamětí. Současně s tím, přes co už se ale nepřenesu, se při pořízení fotky vypnou všechny ostatní aplikace běžící na pozadí. Tzn., že se vypne přehrávání hudby, navigace, nebo například aplikace ve které jsem před pořízením fotky pracoval a chtěl se do ní vrátit a navázat tam, kde jsem přestal. Dokonce mi občas má pár vteřin zmizí všechny ikony u plochy, telefon se kompletně zasekne a trvá pár vteřin, než jsem schopen jej znovu použít. Vypozoroval jsem, že se v notifikační liště, během tohoto procesu, zobrazí ikona fotoaparátu a text "úpravy obrázku..." doprovázený načítacím řádkem.

Přijde mi, že je až moc nereálné, abych poslední 3 telefony dostal vždy nějaký vadný kus. Z podpory mi vždy radí, ať telefon vrátím do továrního nastavení. To jsem zkoušel několikrát, nepomáhá. A komu by se to taky chtělo furt dělat? Jelikož potřebuji spolehlivé zařízení, fotit a používat aplikace tak, aby se mi nevypínaly když zmáčknu spoušť, došel jsem k závěru, že i přes mojí nechuť jsem nucen přejít ke konkurenci. Proč? Protože to prostě funguje.

20 Odpovědi
Bigtatka
Pathfinder
Možnosti
Solidní verbální výplach 😅
0 Like
Libb
MegaStar
Možnosti

Zdravím. Já si to teda celé poctivě přečetl a vy musíte být můj příbuzný. Také přitahuju problémy... Ale seriózně: Samsungy mám od S3 a nikdy jsem nenarazil na něco podobného. S3 blahé paměti začala blbnout, ale tu jsem nejspíš uflashoval k smrti, to nepočítám. S6 u švagra běží dodnes, S7 u maminky také.

Napadá mě, jestli třeba telefon nepoužíváte nějak nestandardně. Opakované problémy S7 a rozlepení S9 by to tomu napovídalo.

Ohledně sekání S20 FE - nemáme hlášené potíže, jaké popisujete a v míře, jakou popisujete.  Fotoaparát samozřejmě pozastaví ostatní aplikace, které využívají multimédia, ale rozhodně by ty apliakce neměl vypnout. Přijde mi, že používáte nějakou jednu aplikaci, která způsobuje problémy všude kolem sebe. Já např. žádné popisované potíže nemám, přitom používám jak bluetooth, tak Smart Things.

Obecně Android má větší možnosti, jak si telefon přizpůsobit, ale také je možné ho "rozdrbat". I já měl sem tak tiky, že bych zkusil iPhone, ale když jsem si pak zjistil, co všechno tam nefunguje (ať už ve smyslu "je to rozbité" nebo ve smyslu "iOS tohle neumí"), rychle mě podobné úvahy přešly.

Pokud byste měl zájem, můžeme spolu zkusit najít jádro problému. Klidně napište soukromou zprávu, pokud se vám to nechce řešit veřejně.

Jako první výkop: používáte nějakou z následujících aplikací? Antivir, blokátor reklam, VPN, čistič paměti?

Samsung S25 Ultra JetBlack 1 TB | Pixel 8a / 9 128 GB | Samsung Galaxy Tab S9 256GB
Samsung Galaxy Watch Ultra | Samsung Galaxy Buds2 Pro / Buds3 Pro

Anonymous User
Nelze použít
Možnosti
Já s Vámi soucítím, svět Vám dává najevo, že si máte poridit něco jineho. Mám iPhone od prvního verze, nyní 13 Pro. Reset jablka do čistých jsem nedělal nikdy, asi 5x hard reset za celou dobu. Pro koketování a zvýšení znalostí a povědomí jsem si pořídil svůj první Anďák s22u s instalace do čistých.
0 Like
Anonymous User
Nelze použít
Možnosti
Nemám s ním žádný problém. Díky tomu jsem na iPhone přešel na nějaké apky a služby Google, kalendář, poznámky, fotky ... a doladil si iPhone. Co mě na Anďáku chybí jsou iMessage. Uživatel iPhone se musí orosit, když každá 3 rada je reset aparátu s výmazem a obnovení. Co mi fakt na iPhone chybí je takovéto fórum, jako má samsung.
0 Like
Anonymous User
Nelze použít
Možnosti
Já říkám, že iPhone je chytrý telefon pro "líné" a Anďák vyšší dívčí. Asi mám štěstí, že používám vhodnou kombinaci av, vpn, čistič a blokator.
0 Like
JanHav
Helping Hand
Možnosti
Dobry den, ja mel S20 FE 5g a az na problemy s jasem jsem s nim nikdy nemel problem. Mel jste urcite vadny kus.
0 Like
Kazi-S24U-
Helping Hand
Možnosti
Já mám S21 ultra mladá má iphone 13 a sama řekla že udělala chybu že ten iphone prodá že chce taky pořádnej telefon co umí pořádně fotit. Jediný plus na iPhonu vidím v kvalitním repráku ten hraje výborně tím to hasne :smiling-face: přehrát například film stažený do iPhonu bylo peklo 🙈 bože na iPhonu to vymyslel nějaký de.il. celkově nepřehledné nastavení čehokoli. Hned v obchodě jsem řekl že iphona bych nevzal doma sem pochopil proč 😀 to si může koupit sebevrah. Každej rok říkám že to chce něco jiného nového a nakonec dojdu k Samsungu. Chtěl sem Xiaomi mi 11 ultra. Sehnat nereálný a jejich baterie dělají rádi jednu věc odchází bez varování zatímco u Samsungu postupně častěji nabijite u Xiaomi ze dne na den baterie ko a nestalo se to jednou 😱
0 Like
petrhok
Pioneer
Možnosti

Dobrý den Jiří.

Budu rád když mi napište, klidně do SZ, co přesně je blbost. Alespoň budu pro příště vědět, na co si dát pozor.

petrhok
Pioneer
Možnosti

Zajímavé, a říká to jen kvůli fotoaparátu?